"posjećivao ga i zvao telefonom"

Okrivljeni sudija Klikovac urgirao kod kolege?

“Stoje indicije da je sudija Klikovac želio da, upotrebom svog položaja/funkcije sudije da izvrši neprimjeren uticaj na postupajućeg sudiju, kako bi obezbijedio privilegovan položaj u tom prekršajnom postupku”, kazao je Mitar Magovčević, stranka u postupku

50206 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudija Upravnog suda Srđan Klikovac tražio je od kolege iz podgoričkog Prekršajnog suda Rajka Radulovića da urgira u slučaju u kojem je jedan od okrivljenih.

To stoji u rješenju predsjednice Suda za prekršaje Nade Bjeković, koja je odobrila izuzeće Radulovića iz ovog postupka.

Radulović je sam tražio izuzeće, a u zahtjevu predsjednici suda naveo da je “Klikovac u dva navrata dolazio u njegovu kancelariju i više puta ga pozivao telefon radi urgencije u predmetu i u kancelariji prije početka pretresa iznosio detalje o tome što se desilo kritičnog dana”.

To, kako je naveo Radulović, može izazvati sumnju u njegovu nepristrasnost.

Prekršajni postupak vodi se protiv Klikovca i nastavnika podgoričke škole Mitra Magovčevića zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Komisija za etički kodeks sudija Sudskog savjeta u junu je odlučila da se Klikovac ogriješio o Etički kodeks, kada je uputio prijetnje i vulgarne uvrede kolegi svoje bivše žene Magovčeviću.

Komisija za etički kodeks sudija je to odlučila nakon što su Magovčević i Centar za građansko obrazovanje inicirali postupak za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija.

Klikovac je, konstatuje se u odluci, 17. septembra prošle godine “putem telefona, preciznije SMS porukom, uputio uvrede i prijetnje nastavniku OŠ ‘Branko Božović’ Mitru Magovčeviću”. Sadržina poruka, citirana u odluci, vulgarna je i prijeteća.

Magovčević je ranije bio protivkandidat bivše supruge sudije Gordane Klikovac za funkciju direktora u podgoričkoj školi. Nastavnik je, precizirano je u odluci, u više navrata javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac sa Internacionalnog fakulteta u Brčkom. U odluci se navodi i da podnosioci inicijative u dopisu Komisiji ističu i da se “taj fakultet, prema mišljenju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanja kvaliteta, ne nalazi u Registru akreditovanih fakulteta i fizička lica sa tog fakulteta se ne mogu zapošljavati u Bosni i Hercegovini, pa samim tim ni u Crnoj Gori”.

Sudija Suda za prekršaje Rajko Radulović u zahtjevu je napisao i da “braniteljka okrivljenog Klikovca dolazi iz iste kancelarije” u kojoj su zaposleni njegovi rođaci.

Razmatrajući ovaj zahtjev, Bjeković je odlučila da je osnovan i da se Radulović izuzima od dalje sudijske dužnosti u ovom predmetu.

Magovčević je “Vijestima” kazao da je dobio rješenje Suda za prekraje, kojim je potvrđeno da je sudija Radulović izuzet iz slučaja.

“Stoje indicije da je sudija Klikovac želio da, upotrebom svog položaja/funkcije sudije da izvrši neprimjeren uticaj na postupajućeg sudiju, kako bi obezbijedio privilegovan položaj u tom prekršajnom postupku”, kazao je Magovčević.

Komisija Sudskog savjeta, na čijem je čelu Dobrica Šljivančanin, zaključila je ljetos da je Klikovac prekršio normu kodeksa koja sudiju obavezuje da se “ne smije ponašati nedostojno i stvarati utisak neprimjeren sudijskoj funkciji, prihvatajući u svom ponašanju ograničenja koja bi drugim građanima bila opterećujuća”.

“Cijeneći predstavljeni način postupanja sudije Klikovca, Komisija je nesumnjivo zaključila da imenovani sudija nije iskazao uzdržanost i prihvatio ograničenja koja su mu kao nosiocu sudijske funkcije nametnuta...”, stoji u odluci.

Precizira se i da je Komisija uputila predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv tog sudije, ali da je Disciplinsko vijeće odbacilo taj predlog.

“... Jer je predlog podnesen za radnju koja nije propisana za disciplinski prekršaj, pa je Komisija nastavila postupak po predmetnoj inicijativi”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Sudija Klikovac ranije je saopštio da je “samo štitio svoju porodicu od višegodišnjih napada”. On je tada reagovao na saopštenje Građanskog pokreta URA, čiji je Magovčević član.

“Njihov član već mjesecima Gordanu Klikovac proziva u više medija, lažno je optužujući u vezi nezakonitosti njene diplome. Njihov član je takođe na vajber grupi iznio sledeće riječi, a u vezi njenog izbora za direktora škole: ‘Gordana Šehović, Posljednja igra leptira’ (zna se ko je bio frontmen te grupe i kako je okončao svoj život...).... Revoltiran ovom objavom, nazvao sam njihovog člana, predstavio mu se, nakon čega mi je isti rekao da nema vremena i riječ ‘mrš’. Ponovo sam ga pozvao sa namjerom da mu ukažem da se ne sprda sa mojom porodicom i mojim prezimenom, ali se nije javio. Nakon toga sam mu uputio poruke da je pi.da i koja riječ predstavlja ne prijetnju, već karakternu osobinu jednog muškarca...”, saopštio je ranije Klikovac.

Preporučujemo za Vas