dopisnik "večerašnjih novosti" iz Pljevalja

Drobnjak: Policija zna ko mi je zapalio auto

Vještak još prije četiri godine utvrdio da je požar podmetnut na autu dopisnika “Večernjih novosti” iz Pljevalja, ali istraga nije dala pomaka

7531 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Ni nakon četiri godine od paljenja automobila dopisniku “Večernjih novosti” Miroslavu Drobnjaku ispred njegove porodične kuće u pljevaljskom naselju Ševari, policija nije otkrila počinioce tog krivičnog djela.

Drobnjaku je vozilo zapaljeno 11. oktobra 2017. godine u večernjim satima, a vještak je utvrdio da je požar podmetnut.

On tvrdi da pojedinci iz policije imaju saznanja o eventualnim počiniocima ali da se, “iz njima znanih razloga, to pokušava sakriti ili zaštititi nalogodavci i neposredni izvršioci”.

”U prilog tome idu i najnovije izjave pojedinih aktera društveno političkog života u Crnoj Gori u kojima se kaže da se DNK profil osoba koje su palile automobile po Pljevljima prethodnih godina poklapa sa DNK profilom osoba pronađenih tokom nekih drugih počinjenih krivičnih djela. Mojim sumnjama u prilog ide i činjenica da se tokom cijelog postupka istrajavalo na terminu samozapaljenja automobila, iako je vještak utvrdio da je isti namjerno zapaljen, a to je konstatovano i nakon forenzičkih vještačenja. Zatim su u nekim dokumentima koji su upućivani Upravi policije, Unutrašnjoj kontroli ili Građanskoj kontroli policije navođeni netačni datumi o predmetnom događaju, odnosno netačni datumi na zapisnicima, a tokom istrage sumnjam da je zlonamjerno izmišljena, dogovorena i sračunata neistina kako bi se tok istrage pokušao usmjeriti u nekom drugom pravcu, a ne ka rasvijetljenju napada na moju imovinu”, kazao je Drobnjak.

Tvrdi da istraga nije bila adekvatna, osim što je vještak za požare i eksplozije utvrdio da je automobil namjerno zapaljen.

”Policija nekoliko mjeseci nakon toga događaja nikoga nije saslušala, niti je pokušala da provede druge istražne radnje koje bi vodile do otkrivanja počinilaca. Umjesto toga, sumnjam, od meni nepoznatih osoba ili grupa verovatno povezanih sa nalogodavcima i počiniocima, vrlo vešto je spinovana pljevaljska javnost a koliko su te laži uvjerljivo plasirane govori i činjenica da me i danas neki, za koje sumnjam da su policijski doušnici, pitaju da li sam od osiguranja naplatio vozilo, iako je svima jasno da vozilo nije bilo ni osigurano, niti se šta moglo naplatiti već je samo postojala za mene šteta”, kazao je Drobnjak.

Ističe da je tek nakon reakcije Sindikata medija i MANS-a, “policija tek počela istragu, ali i čudno da se ponaša”.

”Umjesto da su tražili počinioce počela su višestruka i dugotrajna saslušanja mene i moje porodice, čak i nepokretnog i bolesnog oca koji je neposredno prije tog događaja operisan i koji baš nikakva neposredna saznanja nije imao, niti mogao imati o tom događaju, s obzirom na to u kakvoj je zdravstvenoj situaciji bio. Nakon toga, uslijedilo je i moje isljeđivanje i poligrafsko ispitivanje. Prije poligrafskog ispitivanja i na samom poligrafskom višesatnom ispitivanju, stekao sam dojam da inspektore iz Pljevalja, ali i one koji su došli iz Podgorice najmanje zanima događaj oko paljenja mog automobila već moj privatni život. Sve je to kod mene izazvalo sumnju da se na mene vrši dodatni pritisak nakon zahtjeva Sindikata medija da se provjeri postupanje policijskih službenika u ovom događaju, ali i sumnja da policija pokušava da me u nešto inkriminiše”, rekao je Drobnjak.

Napominje da je policija protiv njega, bez ikakvog osnova, procesuirala krivičnu prijavu samo iz razloga što je sa njima podijelio svoja saznanja o pomenutom događaju.

”Naravno ta krivična prijava je odbačena od Tužilaštva, a samo je poslužila za dodatni pritisak na mene. Vrhunac i šok za mene je uslijedio kada sam u Tužilaštvu saznao da je u nekim dokumentima tokom istrage navedeno da sam se ja navodno nezainteresovano ponašao prilikom gašenja požara na mom automobilu. Ovaj navod, ili zlonamjerno izmišljena neistina, sumnjam dogovorena je i i sračunata kako bi se tok istrage pokušao usmjeriti u nekom drugom pravcu, a ne ka rasvjetljenju napada na moju imovinu. Tako tiha presija na mene i moju porodicu nije posustajala sve do mog sastanka sa predstavnicima OEBS-a koji su za tu priliku došli u Podgoricu, a nakon toga uslijedile su i neke smjene u pljevaljskom Centru bezbjednosti”, rekao je Drobnjak.

Tvrdi da to nije jedini napad na njega i njegovu porodicu.

”Smatram da policija ni u drugim slučajevima nije adekvatno reagovala, pa tako za policiju nije ni kivično ni prekršajno djelo prijetnje upućene članovima moje porodice tipa “nemoj da te sravnim sa zemljom”, opravdavajući to igrom riječi. Sve ovo kod mene je dovelo do nepovjerenje u profesionalno postupanje policije, koja svakom građaninu treba da omogući jednaku zaštitu u pogledu bezbjednosti prava i sloboda kroz primjenu zakona. Zbog svega što se dešavalo više i ne prijavljujem policiji upućene prijetnje. Tako sam tokom prošle godine, tokom obavljanja posla novinara, bio napadnut uz upućivanje ozbiljihe prijetnji. Iz prethodno navedenih razloga i iskustava i onoga kroz sve što sam ranije prošao, odustao sam od prijave policiji, sumnjajući da je ta grupa mladića, sa kojom ranije nikakav kontakt nisam imao, za tu priliku instruisana iz istih centara i zbog posla koji obavljam, ali i izvještavanja sa litija koje su u to vrijeme održavane”, kazao je Drobnjak.

On je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i druge nadležne organe da se “pozabave slučajem paljenja njegovog automobila, ali i drugim napadima na novinare”.

Preporučujemo za Vas