Abazović i Eskobar razgovarali i o opstrukcijama u istrazi ubistva Jovanovića?

Abazović navodno upoznao Eskobara i sa posljednjim pokušajima da se sabotira otkrivanje istine, ali i novim činjenicama koje pokazuju da je za rasvjetljavanje zločina potrebno samo malo volje

42856 pregleda 79 komentar(a)
Eskobar i Abazović, Foto: Vlada
Eskobar i Abazović, Foto: Vlada

O opstrukcijama u istrazi ubistva urednika Dana Duška Jovanovića neposredno nakon tog zločina, ali i posljednjim - kada je istraga pokrenuta ponovo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarao je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saznaju Vijesti nezvanično.

Koordinator službi bezbjednosti Eskobaru je navodno ispričao kakvi propusti su napravljeni u noći kada je ubijen Jovanović, a govorio je i o opstrukciji pojedinih policajaca i tužilaca u tom slučaju.

Prema istom izvoru, upoznao ga je i sa posljednjim pokušajima da se sabotira otkrivanje istine, ali i novim činjenicama koje pokazuju da je za konačno rasvjetljavanje tog zločina potrebno navodno samo malo volje.

Navodno, na sastanku se pričalo i o visokoj korupciji, Pandora papirima, pljački državne imovine...

Abazović, međutim, nije želio da saopšti o čemu je razgovarao sa Eskobarom:

“Rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića godinama opterećuje Crnu Goru i nesumnjivo je uvijek tema o kojoj govorim, ali o čemu sam razgovarao sa Eskobarom, za sad nije za javnost. Ono što će javnost obradovati je činjenica da smo dobili punu podršku za borbu protiv organizovanog kriminala”.

Delegacija Vlade na obilježavanju godišnjice ubistva Jovanovića
Delegacija Vlade na obilježavanju godišnjice ubistva Jovanovićafoto: Savo Prelević

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije Dana.

Priča o novoj istrazi tog zločina aktuelizovana je nedavno. Abazović je tada ocijenio da je 15. oktobra sprovedena sinhronizovana akcija u pokušaju da se uništi najznačajnija istraga koju vodi tužilaštvo.

“Sada je svima jasno ko su pojedinci među političarima, novinarima i ostalima koji rade za mafiju, a ne za javni interes, niti se bore za istinu. Ovim nisu samo ugrozili istragu ubistva koje Crnu Goru opterećuje duže od deceniju i po, nego i živote svih koji su uključeni u istragu na bilo koji način”, rekao je on “Vijestima”.

To je saopštio nakon što mu je na vanrednoj konferenciji za medije postavljeno pitanje - ko je od vladinih zvaničnika u spuškom zatvoru posjetio visokopozicioniranog kriminalca.

“Ja sam posjetio visokopozicioniranog kriminalca u Spužu povodom jako važnog slučaja koji neko želi da opstruira. Dobio sam pismo. To je u cilju jednog velikog predmeta. Vjerovatno je to i želja. Ako se predmet bude upropastio, ja ću reći sve detalje”, rekao je na konferenciji koordinator bezbjednosnih službi.

Ta tema pokrenuta je 13. oktobra, kada su Demokrate, u seriji političkih prepucavanja sa koalicijom Crno na bijelo, u saopštenju konstatovale da bi bilo dobro da Abazović saopšti javnosti “ko je u zatvoru Spuž posjetio jedno visoko kotirano lice u kriminalnom miljeu i na osnovu koje odluke”.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Abazović je rekao da je o toj posjeti i novim detaljima koji bi mogli dovesti do potpunog rasvjetljavanja ubistva Jovanovića obavijestio brojne međunarodne adrese i komesara za proširenje još kada je “tražio izmjene tužilačkog zakona”.

“Nakon susreta sa zatvorenikom ta istraga je ponovo pokrenuta, preduzete su brojne radnje, koje očito nijesu odgovarale nalogodavcima. Sada je sve jasno - oni koji su pokušali da unište ovu istragu - ne misle dobro ni Crnoj Gori, ni njenim građanima. Simptomatično je i što je to urađeno sada, kada je klupko počelo da se odmotava”, rekao je Abazović.

Istakao je da je porodici ubijenog Jovanovića obećao da će bezbjednosni sektor uraditi sve da rasvijetli taj slučaj:

”I hoće, ovim nas neće zaustaviti”.

Prepucavanja

Abazovićeva izjava izazvala je brojne reakcije. Iz Demokratske Crne Gore saopštili su da pokušava da optuži poslanicu te partije Zdenku Popović za navodno uništavanje slučaja ubistva Jovanovića i da je to dokaz licemjerstva bez granica.

Ona je potpisala saopštenje u kojem se govori o posjeti zatvoru.

“Samo neko bez trunke osjećaja odgovornosti i stida može da izrekne ovakve gnusne optužbe na račun poslanice Popović”, saopštili su i pozvali Abazovića da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kog funkcionera Demokrata ako je učinio bilo koje krivično djelo.

Prije nego je koordinator službi bezbjednosti objelodanio o kom slučaju je riječ, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević na Tviteru je napisao da smo jedina država na svijetu gdje mafijaš iz zatvora naruči posjetu potpredsjednika Vlade:

“I ovaj dođe. Budite relaksirani. Države nema. Vlasti nema. Sve je u haosu. Anarhija i bezvlašće”.

Zet ubijenog Jovanovića, privatni detektiv Vladan Pavićević poručio je, međutim, Demokratama i Medojeviću - sram vas bilo.

“Na uporno insistiranje predstavnika Demokrata i Nebojše Medojevića, aktivnosti koje se preduzimaju na rasvjetljavanju atentata na Duška Jovanovića, od strane koordinatora bezbjednosnih službi Dritana Abazovića - i to morate upropastiti. Sram vas bilo!”, napisao je on na Twitteru.

Član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Slobodan Filipović saopštio je da je posjeta Abazovića osuđenom za najteža krivična djela predstavlja nezapamćen skandal.

“Potpredsjednik je famozno pismo trebalo da preda nadležnom tužiocu na dalje postupanje, kako bi poštovao međusobne nadležnosti i podjelu vlasti”.

Iz Abazovićevog Građanskog pokreta URA saopštili su da su u “zajedničkoj, koordinisanoj akciji Demokrate, Nebojša Medojević i pojedini mediji bliski kriminalnim strukturama otkriveni oni kojima nije do rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića”.

Poseban tim

Biro za operativnu koordinaciju (BOK), kojim predsjedava Abazović, u julu je formirao poseban tim koji će raditi na rasvjetljavanju ubistva Jovanovića. U timu su predstavnici više nadležnih institucija, koji će zajedno pokušati da otkriju krivce za najteži slučaj napada na novinare. Na čelu tima je Abazović.

Sagovornik “Vijesti” ranije je rekao da su stupili u kontakt sa međunarodnim partnerima, čije će službe i istražitelji sa velikim iskustvom pomoći u rješavanju ubistva.

U istrazi ubistva glavnog urednika “Dana” u posljednjih nekoliko mjeseci saslušano je više osoba, rečeno je “Vijestima” uoči godišnjice tog zločina.

Oni su izjave dali u novoj istrazi:

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je, u predmetu formiranom povodom ubistva D. J., a u cilju potpunog rasvjetljavanja istog, u toku aprila i maja mjeseca 2021. godine, obavilo saslušanje određenih lica, te preduzima druge mjere i radnje za koje se ukaže potreba”, odgovorila je tada “Vijestima” rukovoditeljka tog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Iz podgoričkog tužilaštva nijesu precizirali da li je u Srbiji saslušana osoba koja je ponudila svoja saznanja o tom zločinu, odnosno da li se odgovori odnose i na tog muškarca.

Jovanović je ubijen hicima iz automatskog oružja, a tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u njega.

Za učešće u ubistvu osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

ANB razotkrila brojne afere

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) razotkrila je brojne afere iz prethodnog perioda, kazao je Abazović komentarišući otkrivanje nezakonitog prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Istakao je da se nikada ranije nije dešavalo da se prislušni uređaji nalaze kod štićenih ličnosti.

“Pred odlazak u SAD razgovarao sam sa direktorom ANB Dejanom Vukšićem i zajednički smo konstatovali da nema selektivnosti i da ćemo raditi na tome da eliminišemo sve zloupotrebe iz službe”.

Abazović je dodao da želi da pohvali napore Vukšića da tajnu službu stavi u funkciju za koju je i formirana.

Prislušni uređaj u kancelariji Katnića pronađen je krajem prošle sedmice, nakon što je SDT dobilo operativnu informaciju da ih nezakonito prisluškuju.

U toj istrazi uhapšen je bivši šef tajne službe Dejan Peruničić, koji je 22. oktobra pušten da se brani sa slobode.

Bivši šef ANB-a na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu ispričao je navodno sve, čak i više od toga, što su ga tužioci pitali - kada je postavljen uređaj, ko je slušao Katnića i gdje je završavao snimljani materijal.

Peruničić je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević pozvao je SDT da bivšem šefu tajne službe dodijeli status svjedoka saradnika, u istrazi nezakonitog prisluškivanja...

Bonus video: