Kod Katnića i saradnici Nrekića i Dabovića

U toku izviđaj Specijalnog tužilaštva, pod lupom aktuelni i bivši predsjednik, šef lokalnog DPS-a...

34472 pregleda 7 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ljoro Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti

U Specijalnom državnom tužilaštvu počela su saslušanja bliskih saradnika bivšeg i aktuelnog predsjednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića i Aleksandra Dabovića u predmetu navodno nezakonitog partijskog zapošljavanja u organima lokalne uprave, saznaju Vijesti.

Potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni potvrdila je nedavno Vijestima da je dobila poziv SDT za saslušanje u svojstvu građanina.

Kazala je da će se odazvati pozivu ali nije htjela da komentariše detalje iz poziva i postupka, navodeći samo da je sve što je radila bilo u skladu sa zakonima. Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, ona je iskaz u SDT dala sredinom prošle sedmice.

Prema istim saznanjima, poziv za saslušanje dobili su i pojedini radnici koji su posao u organima lokalne uprave dobili na navodno nezakonit način.

Na zahtjev ulcinjskog tužilaštva, kako su Vijesti ranije objavile, od kraja maja pod lupom SDT su Nrekić i nekoliko njegovih bliskih saradnika. Njih je ulcinjsko tužilaštvo teretilo za nesavjestan rad u službi. Oni su početkom januara uhapšeni zbog sumnje da su nezakonito zapošljavali i oštetili opštinski budžet za nekoiliko stotina hiljada eura.

Zajedno sa Nrekićem, tada su uhapšeni i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelniku Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Nakon saslušanja u ODT, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Radne grupe

SDT je u avgustu preuzelo i slučaj Dabovića u vezi sa navodno, nezakonitim i partijskim zapošljavanjem u Opštini nakon što je formirao dvije opštinske rade grupe sa dva predsjednika i sedam članova predvidjevši im nakande koje će biti plaćene iz gradskog budžeta.

Dabović
Dabovićfoto: dps.me

Odluku o tome, kako su Vijesti objavile, donijelo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Prethodno je ulcinjsko tužilaštvo početkom jula formiralo predmet povodom novih zaposlenja u ulcinjskoj Opštini, za koja postoji sumnja da su vršena nezakonito i na partijskoj osnovi.

Do predaje tog predmeta, prema informacijama “Vijesti”, niko u tom slučaju nije bio osumnjičen zbog nekog konkretnog krivičnog djela, ali tužilaštvo je radilo na utvrđivanju svih relevantnih činjenica koje bi osvijetlile pozadinu zapošljavanja.

IZ SDT nedavno su Vijestima kratko odgovorili na pitanja da li je SDT sprovelo u proteklom periodu neke radnje u preuzetim slučajevima partijskog zapošljavanja u Opštini Ulcinj i ako jeste, koje, da li su saslušana sva lica koje je ODT teretilo za nesvajestan rad u službi i koje postupke SDT planira da preuzme u narednom periodu povodom toga...

”Obavještavamo Vas da je u navedenom predmetu postupak izviđaja u toku i prikupljaju se potrebna dokumentacija i podaci, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka koji je u toku”, stoji u odgovoru portparolke i specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Početak

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini u žiži su javnosti od početka februara prošle godine kada je tadašnji predsjednik Ljoro Nrekić, u razgovoru za “Vijesti” priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada “da, pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

Na salušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja u januaru ove godine, Nrekić je kazao je da je lokalna vlast tokom 2020. zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise o zasnivanju radnih odnosa.

Prema istim saznanjima Vijesti, Nrekić je tada potvrdio da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine.

On je priznao i da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština u sanacionom planu.

Prema saznanjima TV Vijesti, funkcioner DPS-a se tereti da je u kabinetu Opštine zaposlio 11 ljudi, a za ostale dao saglasnost da se angažuju po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u opštinskim službama i to za poslove iz redovne nadležnosti tih organa.

Nrekićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, koji brani i osumnijičenog Osmanovića, kazao je tada da njegovi branjenici nijesu prekršili zakon, propis ni opšti akt.

On tvrdi da njihova radnja nije imala za posljedicu štetu niti težu povredu prava drugog.

”Tačno je da nije bilo saglasnosti koje su tražili od ministra Radunovića da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti i to su oni i kazali tužiocu. Rekli su i da je potreba nalagala zapošljavanje, a potreba je bila za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima, posebno za ovim prvim”, kazao je tada Piperović “Vijestima”.

Piperović
Piperovićfoto: Filip Roganović

Naveo je da su njegovi branjenici naglasili da su ta sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta, koji je usvojen u lokalnoj Skupštini.

U istom postupku, prijave zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi podnijete su i protiv sekretara za zaštitu imovine Ahmeta Aljošija, sekretara zaštite i zajedničke poslove Arjana Ljamovića, sekretara za privredu i ekonomski razvoj Agrona Ibrahimija, sekretara za stambene djelatnosti Ardiana Zatija, sekretara za prostorno planiranje Mehmeda Mile i predsjednika Skupštine opštine Ulcinj Ilira Čapunija.

Prema saznanjima iz istrage, u njihovim resorima nijesu evidentirane veće nepravilnosti zbog čega i nije bilo naloga za lišavanje slobode.

Sanacioni plan

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje. Funkcioneri ulcinjske Opštine za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora, prema saznanjima iz istrage, isplatili su skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spasavanja za te ugovore izdvojila je oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura.

Dabović, koji je na funkciji naslijedio Nrekića zbog stečenih uslova za starosnu penziju, pod istragom je zato što je tokom ljeta donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe s ukupno sedam članova i dva predsjednika.

Prva grupa sa četiri člana i predsjednikom, formirana je za praćenje rada društava s ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština - DOO Parking servis, DOO Vodovod i kanalizacija i DOO Komunalne djelatnosti.

Druga grupa s tri člana i predsjednikom zadužena je za praćenje primjene opštinske odluke o tihoj zoni na Adi Bojani.

Grupe će, kako piše u rješenjima, raditi i van radnog vremena, a članovima komisija pripašće naknade za rad u iznosu od 400 eura mjesečno koje će biti plaćene iz budžeta Opštine.

I jednoj i drugoj grupi mandat traje do 31. decembra ove godine.

Iz kabineta Dabovića, “Vijestima” tada nije stigao komentar o radnjama tužilaštva povodom zapošljavanja u Opštini.

Prema nezvaničnim informacijama, Dabović je u međuvremenu rasformirao jednu komisiju.

Za sva nova zapošljavanja, kako su “Vijesti” već objavile, neophodna je i saglasnost Ministarstva finansija i socijlanog staranja.

Iz resora, kojim rukovodi Milojko Spajić, krajem jula ponovo je upozoreno da nema novih niti produžavanja starih zaposlenja, dok opštine ne budu poštovale i izvršavale svoje obaveze prema državi.