Ostojiću u petak izriču presudu

Okončano suđenje vještaku optuženom za zloupotrebu službenog položaja

4186 pregleda 0 komentar(a)
Ostojić (lijevo) izlazi iz Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković
Ostojić (lijevo) izlazi iz Višeg suda, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda vještaku Milutinu Ostojiću, koji u Višem sudu u Bijelom Polju odgovara za zloupotrebu službenog položaja, u sticaju sa krivičnim djelom - davanje lažnog iskaza, biće izrečena sjutra.

Prema optužnici, taj vještak je u tri navrata tokom 2017. godine, postupajući u parničnom predmetu Osnovnog suda u Bijelom Polju, u svojstvu vještaka elektrostruke - energetike, s umišljajem zloupotrijebio službeni položaj, zbog čega je onemogućio Dragana Madžgalja da ostvari pravo na naknadu od štete u iznosu od 50.000 eura.

Tokom postupka optuženi je tvrdio da je nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Ovaj vještak ranije je utvrdio da je uzrok požara u kući Madžgalja bio u sobi lijevo od ulaza.

Tokom postupka, vještak elektrostruke Radovan Popović, utvrdio da “ako je u nekoj prostoriji bio požar, moraju postojati makar tragovi”, što je optuženi, kako je to istakao punomoćnik oštećenog advokat Kasim Dizdarević, lažno prikazivao u nalazu u mišljenju na raspravi u Osnovnom sudu, tvrdeći da je centar požara bio u sobi lijevo od ulaza, koja je bila netaknuta.

U završnim riječima, u čiji zapisnik su “Vijesti” imale uvid, punomoćnik oštećenog, advokat Dizdarević, kazao je da je svim izvedenim dokazima utvrđeno da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret, objašnjavajući motiv optuženog.

”Motiv kod optuženog je sadržan i u činjenici da je njegov sin zaposlen u EPCG, a takođe i brat od strica. Nesporno je da je optuženi Ostojić zloupotrijebio svoj službeni položaj, a položaj vještaka u sudskom postupku nije privatni odnos. U vezi sa tom zloupotrebom službenog položaja i to počinjeno krivično djelo, počinio je krivično djelo davanje lažnog iskaza”, kazao je Dizdarević.

On je predložio da ga sud osudi na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri i po godine zatvora, za oba krivična djela.

Za razliku od punomoćnika Dizdarevića, branilac okrivljenog advokat Vladan Đuranović tvrdi da optuženi nije počinio krivično djela.

Podsjetio je da u parničnom postupku odluka nije donesena na osnovu toga što je sud utvrdio centar požara, već toga da je sud utvrdio da požar nije bio na konzoli, odnosno dijela mreže za koji je odgovorna EPCG.

Bonus video: