Toskiću šest mjeseci zatvora za podmetanje požara u Podgorici

Podgoričanin optužen za izazivanje opšte opasnosti na Draču

13562 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podgoričanin Boris Toskić (38) osuđen je juče na šest mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u Ulici Džan na Draču 7. avgusta.

Presudu mu je izrekla sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović.

To je Vijestima potvrdio njegov branilac, advokat Mirko Bogićević, koji je najavio da će se žaliti na presudu.

Toskiću se optužnim predlogom stavljalo na teret da je izazvao opštu opasnost, jer je, kako se sumnja, ugrozio stambene objekte i više automobila parkiranih u blizini mjesta na kom je podmetnuo požar.

Krivičnim zakonikom predviđano je da će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kazniti onaj ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu čija vrijednost prelazi iznos od dvadeset hiljada eura.

Bogićević je kazao da je u pitanju bio nesporazum okrivljenog sa određenim osobama i da je taj događaj predimenzioniran.

”S obzirom da se radilo o ljetnjem periodu, sa učestalim požarima. Činjenica je da kritične prilike nije nastupila nikakva šteta, iako je okrivljenom stavljeno na teret da je u potencijalnu opasnost doveo pokretnu i nepokretnu imovinu velike vrijednosti. Na predmetnu presudu biće izjavljena žalba”, rekao je Bogićević.

U optužnom predlogu piše da je Toskić 7. avgusta oko tri sata poslije ponoći, u Podgorici, svjestan svog dijela, čije izvršenje je htio, znajući da je njegovo djelo zabranjeno, požarom izazvao opasnost za imovinu čija vrijednost prelazi iznos od 20.000 eura.

”Na način što je upaljačem zapalio komad tkanine, te istu sa ulice bacio preko ograde na imanje - parcelu nepoznatog vlasnika, te je tako izazvao požar na suvoj travi, niskom rastinju i granju, čime je izazvao opasnost za imovinu koja se nalazila u neposrednoj vrijednosti mjesta požara, čija je ukupna vrijednost 187.002,56 eura”, piše u optužnom predlogu.

Navedno je i čije kuće i automobili su požarom bili ugroženi.

Toskić je uhapšen 7. avgusta poslije podne, nakon što je javno objavljen snimak požara koji je podmetnuo.

Iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada tada je saopšteno da su, nakon što im je požar prijavljen, na lice mjesta uputili tri posade sa pet vatrogasaca.

Bonus video: