Katnić pita zašto nisu naplaćene komunalije od 3,5 miliona eura

Specijalno policijsko odjeljenje po nalogu SDT-a zatražilo da mu se dostavi ugovor sa kompanijom “Sunraf plus” za izgradnju devetospratnog hotela sa pet zvjezdica “Grand hotel Montenegro”

43358 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo istražuje na koji način je Opština Budva oslobodila podgoričku kompaniju “Sunraf plus” tri i po miliona eura plaćanja komunalija za izgradnju devetospratnog hotela sa pet zvjezdica “Grand hotel Montenegro”.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Specijalno policijsko odjeljenje po nalogu SDT-a, na čijem je čelu Milivoje Katnić, zatražilo je od kabineta gradonačelnika Marka Carevića da mu se dostavi ugovor o komunalijama, na koji je stavio potpis prvi čovjek Budve.

Specijalno policijsko odjeljenje zatražilo je da im se dostavi ugovor koji je Opština Budva, odnosno njena Služba za obračun i naplatu naknade za komunalo opremanje građevinskog zemljišta zaključila početkom novembra prošle godine sa podgoričkom građevinskom kompanijom, ali i da im se dostave imena ovlašćenih lica koji su sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem potpisivali dokumenta.

Ugovorom zaključenim 3. novembra, u koji su “Vijesti” imale uvid, potpis su stavili Carević i načelnik opštinske Službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović, kao i predstavnik investitora, kompanije “Sunraf plus”.

Kako se navodi u ugovoru, “Sunraf plus” je privremeno, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, oslobođen plaćanja komunalija.

Naglašava se da će Opština nakon izgradnje hotela provjeriti da li je objekat zaista hotel sa pet zvjezdica, te je investitor obavezan da dostavi dokumenta o kategorizaciji.

”Ukoliko je izgrađeni objekat/hotel iste vrste a niže kategorije ili objekat drugačije namjene, investitor će izmiriti obavezu prema Opštini po obračunu koji je utvrđen”, piše u ugovoru.

Kako se navodi u ugovoru, investitor je privremeno oslobođen plaćanja 3.496.807 eura na ime izgradnje devetospratnog hotela sa pet zvjezdica, ukupne bruto površine 30.051 kvadrat. Riječ je o hotelu koji se gradi na samoj obali, uz šetalište.

Upravo ugovor o plaćanju komunalija koji je Carević zaključio sa “Sunraf plus” u više navrata problematizovao je budvanski odbor URA. Opoziciona URA je pozvala nadležne da ispitaju, ali i Carevića da objasni, na koji način je Opština nakon ugovora kojim je oslobođena komunalnog opremanja zemljišta, ipak, zaključila ugovor o izgradnji ulice koja vodi ka hotelskom kompleksu. Izgradnju je povjerila upravo kompaniji “Sunraf plus”, a za izvedene radove će umanjiti komunalije.

URA je tada optužila da nije mogla da dobije odgovore od gradske uprave u vezi izgradnje ulice S73 u Bečićima.

”Odgovore smo dobili od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj i Službe za javne nabavke, ali ne i od Sekretarijata za investicije i Službe za naplatu nakande za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Da bismo građanima jasno ukazali na problem, podsjećamo da je izgradnja saobraćajnica S73 u Bečićima započeta još u toku prošle godine, te da je iste godine i završena sudeći po trenutnom stanju, iako niti prošle niti za ovu godinu nije bila predviđena Programom investicija i uređenja prostora Opštine Budva. Početak izgradnje te ulice, shodno navedenoj tabli o izvođenju radova, planiran za prvi kvartal 2021. godine, i da se na tabli kojom se označavaju radovi Opština Budva vodi kao investitor, iako je 3.11.2020. godine Opština Budva potpisala Ugovor o naknadi za komunalo opremanje građevinskog zemljišta, prema čijem članu 6 nije obavezna da obezbijedi komunalno opremanje lokacije (komunalno opremanje podrazumijeva, između ostalog, priključak za vodovod, fekalnu i atmosfersku kanalizaciju i javnu rasvjetu, izgradnju puteva i ulica u naselju, itd.). Molimo da javnosti odgovorite na pitanja kojim opštinskim aktom je predviđena izgradnja saobraćajnice S73-73 sa pratećom infrastrukturom u Bečićima, jer je u Programu uređenja prostora opštine Budva i Programu investicija Opštine Budva za 2021. godinu nema, kao i na koji način i kojim postupkom je izabran izvođač radova na izgradnji saobraćajnice ‘Sunraf Plus’ d.o.o. iz Podgorice i podizvođač Rockler Inženjering d.o.o Budva, kada su oba preduzeća, izvođač i podizvođač radova, registrovana pod šifrom djelatnosti 4210 - Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a ne pod šifrom 4211 - izgradnja puteva i auto-puteva”, naveli su tada iz budvanske URA.

Bonus video: