Đukanović dostavio SDT-u pisano izjašnjenje povodom "Pandora papira"

Pisani odgovor Đukanovića stigao je na zahtjev SDT-a, koje je početkom oktobra formiralo predmet nakon što je MANS objavio serijal tekstova u kojima su iznijeli podatke da su predsjednik Crne Gore i njegov sin Blažo tokom 2012. godine na nekoliko of-šor destinacija osnovali tajne trastove i kompanije

29484 pregleda 19 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Specijalnom državnom tužilaštvu stiglo je izjašnjenje predsjednika države Mila Đukanovića, koje mu je to tužilaštvo tražilo u sklopu izviđaja oko predmeta "Pandora papiri", potvrđeno je "Vijestima" u vrhu SDT-a.

Pisani odgovor Đukanovića stigao je na zahtjev SDT-a, koje je početkom oktobra formiralo predmet, nakon što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavio serijal tekstova u kojima su iznijeli podatke da su predsjednik Crne Gore i njegov sin Blažo tokom 2012. godine na nekoliko offshore destinacija osnovali tajne trastove i kompanije.

Mlađi Đukanović je u okviru tog izviđaja saslušan 22. oktobra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije objasnio zašto su od Mila Đukanovića tražili samo pisano izjašnjenje.

"Ono se omogućava visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, već da bi se izbjegla procedura kontrolisanja prostorija. Zato je jednostavnije da pošaljemo pitanja i uputimo ih na izjašnjavanje", rekao je Katnić.

Kroz globalni projekat istraživanja offshore poslova pod nazivom "Pandorini papiri" (Pandora Papers), nevladina organizacija MANS je objavila da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

"Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust", naveli su iz MANS-a. Obimna dokumentacija koju su objavili pokazuje da su te kompanije, trustovi, ovlašćeni da za račun Đukanovića mogu kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove, naveo je MANS.

Iz kabineta predsjednika države je, nakon što je MANS objavio dokumentaciju o navodnim tajnim ugovorima o upravljanju imovinom Đukanovića, saopšteno da je posrijedi najnovija predstava za javnost te NVO i samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama.

Kako su naveli, Đukanović je tokom 2012. u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom. U to vrijeme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran.

Bonus video: