Nije pucano sa zidina Starog grada u Budvi?

Branioci okrivljenog, advokati Nikola Bošković i Zoran Čelebić, u žalbi predlažu da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovni postupak ili da se okrivljeni oslobodi...

17103 pregleda 8 komentar(a)
Stari grad u Budvi (ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Stari grad u Budvi (ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog opravdanog odsustva jednog od branilaca odgođena je sjednica vijeća u Apelacionom sudu na kojoj je planirano da se raspravlja o žalbi advokata odbrane na presudu Srđanu Popoviću iz Banja Luke, osuđenog zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi.

Naredna sjednica zakazana je za 8. decembar.

Branioci okrivljenog, advokati Nikola Bošković i Zoran Čelebić, u žalbi predlažu da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovni postupak ili da se okrivljeni oslobodi...

Dvadesetosmogodišnji Popović osuđen je u odsustvu na 15 godina i 10 mjeseci zatvora, zbog ubistva Đuričkovića u Budvi i nedozvoljenog držanja oružja.

Nemoguće je sa sigurnošću utvrditi odakle je pucano. Ako je to stvarno urađeno sa zidina Staroga grada, izvršilac bi sigurno čekao nekoliko sati, sa puškom, dužine od 1,02 metra. Vjerovatno bi ga neko od gradjana ili turista primijetio. Pored toga, kako je moguće, da na nijednoj od kamera ne postoji video zapis”, naveli su advokati Bošković i Čelebić u žalbi.

U prvostepenoj presudi piše da je kriv što je 27. oktobra 2015. godine, oko 20 časova u Ulici slovenska obala, na šetalištu ispred ugostiteljskog objekta “The Old Fishermans Pub”, sa umišljajem ubio Đuričkovića.

Branioci u žalbi navode da je presuda protivurječna i da ne daje odgovore na mnoga pitanja.

”Svjedok Radaković Dušan je decidno izjavio da optuženi Srđan Popović, nije osoba kojoj je prodao skuter. Njemu su, na pretresu date na uvid tri fotografije optuženog Popovića. Svjedok je tom prilikom izjavio da ‘osoba na ovim fotografijama, ne liči na osobu, kojoj sam ja prodao skuter’. Pored toga, svjedok Radaković je izjavio, da je kupac skutera imao između 28-30 godina. U to vrijeme, okrivljeni Popović je imao svega 22 godine”.

Konstatuju da je krivično djelo izvršeno oko 20 časova, kada je bilo “suvo vrijeme u Budvi, i radila je ulična rasvjeta”.

”To je bilo u centru Budve i bilo je dosta turista te večeri i neshvatljivo je da niko nije primijetio učinioca predmetnog djela, kako trči sa puškom u ruci po zidinama Starog grada i kroz ulice Starog grada, pa onda uzima skuter, na jednoj od plaža? Na pomenutim plažama i kroz cijeli Stari grad su bili otvoreni svi restorani i neko bi zasigurno primijetio muškarca, kako trči sa puškom dužine od 1.02 metar i težine 4,4 kg i uzima skuter. Ovo u prilog tezi, da nije pucano sa zidina Starog grada, već sa nekog od plovnih objekata. Naime, prvostepeni sud je naveo, da je pucano sa stare puškarnice, na Starom gradu, zatim se okrivljeni udaljava i ide na plažu Citadela ili plažu Ričardova glava, tamo ga čeka skuter, okrivljeni ulazi u skuter i upućuje se prema Jazu, baca pušku u more i onda pali skuter... Nemoguće je sa sigurnošću utvrditi, odakle je pucano. Ako je to stvarno urađeno sa zidina Staroga grada, izvršilac bi sigurno čekao nekoliko sati, sa puškom, dužine od 1,02 metra. Vjerovatno bi ga neko od gradjana ili turista primijetio. Pored toga, kako je moguće, da na nijednoj od kamera ne postoji video zapis”, naveli su advokati Bošković i Čelebić u žalbi.

U prvostepenoj presudi navodi se da je okrivljeni sa prostrora stare puškarnice na zidinama Starog grada, iznad lokacije zvane “Zvono”, iz automatske puške njemačke proizvodnje “hekler & koh”, ispalio tri hica u oštećenog.

Dalje piše da je nakon toga Popović pobjegao sa unaprijed pripremljenim skuterom za vodu u pravcu Kotora.

U mjestu Platamuni, između plaža Trsteno i Ploče, u uvali je ostavio skuter.

”Sa ciljem uništavanja bioloških tragova, benzinom je zapalio navedeni skuter i udaljio se u nepoznatom pravcu. Automatsku pušku je bacio u more, koja je pronađena moru 12. septembra 2016. godine u prostoru između rta Platamuni i plaže Mogren II”, piše u prvostepenoj presudi.

Bonus video: