Nema dokaza da su pisali uvredljive grafite

Novaković i Vraneš oslobođeni optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

4921 pregleda 6 komentar(a)
Novaković i Vraneš izlaze sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković
Novaković i Vraneš izlaze sa suđenja, Foto: Jadranka Ćetković

Pljevljaci Nemanja Novaković i Dane Vraneš prvostepeno su juče oslobođeni u bjelopoljskom Višem sudu od optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Oni su bili optuženi da su 3. oktobra, u prodavnici “Okov”, kupili sprejeve i ispisivali grafite uvredljive sadržine u Pljevljima.

U obrazloženju presude, sudija Dragan Mrdak naveo je da su optuženi negirali djela i krivice, ne sporeći da su u prodavnici “Okov” kupili sprejeve, koji su “koršćeni prilikom izgradnje kuće Novkovića u selu Mrzovići”.

”Za sud su prihvatljive ovakve odbrane okrivljenih jer nijedan izvedeni dokaz ne upućuje na zaključak da su optuženi izvršili djelo stavljeno im na teret. Naime, ne postoji video-snimak sa mjesta gdje su ispisivani navedeni natpisi, nema svjedoka, na licu mjesta nije bilo bioloških tragova, ili pak tragova papilarnih linija orkivljenih koji bi potvrdili prisustvo, a takođe imajući u vidu iskaze policijskih službenika Drobnjaka, Mitrovića i Vojinovića, koji nijesu praćeni video-zapisima sa kamera video-nadzora, benzinske pumpe Jugopetrol Pljevlja”, kazao je sudija Mrdak.

Državni tužilac Hasan Lukač, u završnim riječima kazao je da su optuženi počinili krivično djelo - istakao je da je nesporno da su kupili sprejeve u “Okovu” i da nije prihvatljiva odbrana Novakovića koji je tvrdio da je te večeri bio kući, niti Vraneša - da je bio na drugom kraju grada.

Ukazao je tada, da je i hemijsko vještačenje sprejeva iz “Okova” pokazalo da su sličnog sastava onima kojima su ispisivani grafiti.

Odbana je isticala da su se ranije Osnovno tužilaštvo u Pljevljima i Više tužilaštvo u Bijelom Polju izjasnili da nema elemenata bića krivičnog djela, a da je potom Specijalno tužilaštvozasnovalo krivični predmet, pa njih tretiralo kao članove organizovane kriminalne grupe.

I to se pokazalo, tvrde, da je bez osnova.

”I onda je Specijalno državno tužilaštvo ustupilo predmet Višem tužilaštvu, koje je bez novih dokaza, sa istim onim dokazima kojima je odbacilo krivičnu prijavu, sada podiglo optužni predlog”, kazao je advokat Branislav Lutovac.

Njih je optužnica teretila da su 3. septembra, pola sata poslije ponoći, vršili javno podsticanje na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu religije, porijekla i nacionalne pripadnosti, ispisujujući grafite uvredljive sadržine: “Selite se turci - Srebrenica”, “Srebrenica 92 turci”...

Bonus video: