”Pretres je bio nezakonit”

Oružje, prema tvrdnjama rođaka, naslijeđeno

7250 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Dvojica braće i sestra Bjelopoljca Ranka Rovčanina (57), kazali su da je oružje koje je pronađeno u nekada zajedničkoj kući pripadalo ocu i djedu, a da su puške “kmetovke”, naslijeđene od djeda, bile stare više od 100 godina.

Oni su to izjavili juče u bijelopoljskom Višem sudu, pred kojim Rovčanin odgovara zbog prodaje droge, ilegalnog oružja, ali napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Pretresom kuće u Resniku 12. maja, kod Rovčanina su pronađeni droga i oružje, a tokom vršenja pretresa Rovčanin je, piše u optužnici, pokušao fizički da napadne policijske službenike i uputio ozbiljne prijetnje. Okrivljeni se branio ćutanjem.

Tokom pretresa policijski službenici su pronašli i oduzeli oko 95 grama kokaina, 50 tableta rivotril, dvije lovačke puške, revolver, municiju i novac u iznosu od 7.630 eura.

Prema optužnici, Rovčanin je drogu držao radi dalje prodaje.

Radoje i Miloje Rovčanin ispričali su da je oružje poticalo od oca i djeda, i da je nakon podjele ostalo u kući gdje je sa porodicom ostao da živi Ranko, a da je municija od pištolja 7,62 mm najvjerovatnije ostala u kući nakon što je iz kuće u novi dom iselio Miloje, za šta posjeduje uredno dozvole.

Radoje je objasnio da im je otac bio lovac, i da je posjedovao staru pušku takozvanu “kmetovku”, dok je Miloje rekao da nije ni znao gdje se nalazi to oružje, koje je naslijedio njihov otac, koji je puške koristio za lov.

Njegov branilac Milovan Miljić je kazao da su pretres kuće i vozila bio nezakoniti, pa samim tim i zapisnik, te da uz potrvde o oduzetim predmetima predstavljaju pravno nevaljan dokaz.

Bonus video: