Košuta bi da se nagodi sa tužiocima

Optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, utaju 700.000 eura poreza i pranje tri miliona eura

10694 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Zbog zahtjeva Jasmina M. Košute da sa Specijalnim državnim tužilaštvom potpiše sporazum o priznanju krivice, u podgoričkom Višem sudu juče je za 24. decembar odgođen početak suđenja članovima kriminalne grupe Cetinjanina Sava B. Lipovine, koji su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, utaju 700.000 eura poreza i pranje tri miliona eura.

Predsjednik specijalnog vijeća, sudija Zoran Radović, prihvatio je predlog Košutinih branilaca, koji su ga obavijestili da je taj okrivljeni SDT-u predao sporazum za priznanje krivice.

Optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Lipovini i Ivanu B. Jovanoviću na teret se stavlja da su formirali kriminalnu grupu koja je, koristeći poslovne i privredne strukture, oprala i utajila višemilionski iznos.

Tim tužilačkim aktom obuhvaćeni su i Košuta, Darko Đ. Drašković, Dejan N. Radović, Ivan Z. Tomašević, Filip Z. Lalović, Predrag S. Raičković, Dragan. D. Burić, Aleksandar D. Kovačević, Davor Ž. Perović, Nikola V. Božović i jedanaest pravnih lica.

SDT tereti Lipovinu i Jovanovića da su sačinili kriminalni plan - formirali su preduzeća u ime kojih su, kao ovlašćena lica, sačinjavali lažne fakture i račune u kojima su unosili lažne podatke da su isporučili robu i izvršili usluge preduzećima u kojima su izvršni direktori i ovlašćena lica bilii ostali pripadnici te kriminalne organizacije.

Iako su, prema tvrdnjama tužilaštva te fakture bile fiktivne, isplaćivan je novac za navodne usluge.

Tužilaštvo sumnjiči tu kriminalnu grupu da su taj plan osmislili kako bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa i prali novac stečen kriminalnim aktivnostima.

Bonus video: