Katnić preuzeo Kusovca i aferu MR2

Umjesto da novac koji je dobio zaključkom Vlade za gradnju puta prema Luštici Bay, kako to izričito propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave, uplati na poseban žirio račun i nakon toga strogo namjenski utroši za tu svrhu - gradnju novog puta, Kusovac je ovaj novac preusmjerio na jedinstveni račun trezora Opštine

12992 pregleda 12 komentar(a)
Bivši gradonačelnik Tivta Kusovac, Foto: Siniša Luković
Bivši gradonačelnik Tivta Kusovac, Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo preuzelo je od Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru krivičnu prijavu koju je protiv bivšeg gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca 19. oktobra podnijela Opština Tivat zbog afere nenamjenskog trošenja preko 900 hiljada eura državnog novca tokom 2020. godine.

”Obavještavam vas da je krivični predmet formiran protiv Siniše Kusovca dostavljen na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore”, piše u dopisu koji je prije par dana državna tužiteljka u ODT Kotor Anđa Radovanović dostavila aktuelnom predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću (NP).

Lokalna uprava Tivta je 19. oktobra, posredstvom advokata Predraga Savića iz Beograda, ODT-u u Kotoru podnijela krivičnu prijavu protiv Kusovca (DPS) zbog sumnje da je on nenamjenskim trošenjem oko 903 hiljade eura novca poreskih obveznika, počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi i lokalnu upravu oštetio za više stotina hiljada eura.

Taj novac je preko Vlade Crne Gore, kompanija Luštica Development, krajem decembra 2019. prebacila Opštini Tivat sa izričitom svrhom gradnje pristupne MR2 saobraćajnice za taj luksuzni turistički rizort u Krtolima kod Tivta.

Umjesto da taj novac koji je dobio zaključkom Vlade za gradnju puta prema Luštici Bay, kako to izričito propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave, uplati na poseban žirio račun i nakon toga strogo namjenski utroši za tu svrhu - gradnju novog puta, Kusovac je ovaj novac preusmjerio na jedinstveni račun trezora Opštine i u prvih osam mjeseci 2020. godine potpuno nenamjenski utrošio.

Sa gradiliša MR2 saobraćajnice
Sa gradiliša MR2 saobraćajnicefoto: Opština Tivat

”Doktor ekonomskih nauka Siniša Kusovac koji kao profesor na fakultetu, treba da vaspitava generacije studenata kako se odgovorno odnosi prema državnim parama i zakonu, kako se odgovorno troši javni novac, što su dobri knjigovodstveni standardi i što je obaveza dobrog domaćina, ovdje je namjenska sredstva stavio na jedinstveni račun budžeta Opštine i počeo ih nenamjenski trošiti, odnosno krčmiti na razna davanja”, istakao je advokat Savić, predstavljajući na posebnoj pres konferenciji koju je lokalna uprava tim povodom organizovala, navode krivične prijave što ju je podnio protiv bivšeg gradonačelnika.

Prema navodima Savića, Kusovac na taj način počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi i Opštinu Tivat oštetio za više stotina hiljada eura jer se ona, kada su pare dobijene namjenski od Luštice Development potrošene, morala kreditno zadužiti da počne gradnju puta MR2 što je bila njena obaveza prema toj kompaniji. Savić je ocijenio da je taj slučaj “toliko eklatantan i evidentan primjer kršenja zakona da u njemu niti jedno partijsko, neprofesionalno i ne znam kakvo sve drugo Tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela”, te da bi zbog njegovog postupanja u aferi MR2, Tužilaštvo moralo sprovesti detaljnu finansijsku istragu poslovanja Kusovca kao predsjednika Opštine Tivat i njegovog tima.

”Ovakav slučaj nezakonitog postupanja sa javnim sredstvima ne može se naći ni u najnerazvijenijim afričkim, a ne državama koje su poput Crne Gore, članice NATO-a i pred ulaskom su u Evropsku Uniju. Tužilaštvo, makar bilo i najgore na svijetu, jednostavno mora da postupi po ovoj krivičnoj prijavi i optuži Kusovca, kao i da istraži sve transakcije koje su lani obavljene sa nenamjenski utrošenim novcem zbog sumnje da su pritom, moguće izvršena i još neka druga krivična djela”, poručio je advokat Savić.

Kusovac je u komentaru koji je dao RTCG-u, odbacio navode iz krivične prijave koju je protiv njega aferi MR2 podnijela Opština Tivat i kazao da je novac trošio po zakonu, te je nagovijestio da će i sam podići tužbe protiv Komnenovića i Savića zbog lažnog prijavljivanja.

Afera MR 2 najnoviji je u nizu slučajeva u kojima se postupanjem Kusovca tokom njegove dvije godine mandata na mjestu predsjednika Opštine Tivat, već bavi Specijalno državno tužilaštvo.

Naime, Specijalni policijski tim koji djeluje pri SDT-u na čijem je čelu Milivoje Katnić, iz lokalne uprave Tivta je proteklih mjeseci izuzeo dosta dokumentacije vezane za brojne kontroverzne slučajeve iz rada i postupanja prethodnih, DPS-om predvođenih lokalnih vlasti u tom gradu, a u kojima su učestvovale i SDP, SD i HGI.

Među njima je i nekoliko slučajeva koji se direktno vezuju za Kusovca: afere Atlas Banka, IPSOS, HTP “Mimoza” i čašćenje DPS funkcionera, zapošljavanje na privremenim i povremenim poslovima u Opštini....

Kusovac je prije desetak dana u jednom od tih slučajeva (HTP “Mimoza” i čašćenje DPS funkcionera) saslušavan u SDT-u, zbog računa za ugostiteljske usluge nakon partijskog skupa DPS u Tivtu avgusta prošle godine, a koji je plaćen sa računa lokalne uprave Tivta. Kusovac je saslušan u prisustvu svog branioca, advokata Nikole Martinovića.

Bivši tivatski gradonačelnik je navodno, u SDT kazao da je “ručak platio kao predsjednik Opštine, jer je bio domaćin predsjedniku države Milu Đukanoviću prilikom njegove posjete Tivtu”, a ne Đukanoviću kao lideru DPS.

Bonus video: