Pešukić: Progovoriću o svemu o čemu se decenijama ćutalo

Nikšićanka kojoj se sudi zbog krađe nakita iz kuće jednog od vlasnika Prve banke, optužila pravosudne organe da ne postupaju po Krivičnom zakoniku

63327 pregleda 100 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Nikšićanki Ani Pešukić koja je optužena za krađu vrijednih stvari iz kuće Aca Đukanovića produžena je mjera nadzora godinu i po nakon što je priznala krivicu.

Nju tužilaštvo tereti da je iz kuće jednog od vlasnika Prve banke ukrala količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata... vrijednosti 331.500.27 eura.

Ona je godinama radila kao vaspitačica u kući Đukanovića.

Pešukić optužuje pravosudne organe da postupaju po “zakoniku Aca Đukanovića, a ne Krivičnom zakoniku” i u izjavi za “Vijesti” najavljuje da će “progovoriti o svemu o čemu se u Crnoj Gori decenijama ćutalo”.

”Specijalno vijeće Višeg suda ponovo mi je produžilo mjeru zabrane napuštanja glavnog grada. To je još jedan primjer apsurdne primjene Acovog zakonika, koji važi i dalje, iako je on utekao iz države”, kazala je ona. Pojedini mediji su ranije objavili da se Đukanović nalazi već duže vrijeme u Luksemburgu.

Pešukićeva je pitala i kako treba tumačiti tu pravnu normu koja se na nju primjenjuje iako joj nijesu oduzete putne isprave.

”Specijalnom policijskom odjeljenju javljam se svakih sedam dana, iako sam priznala krivično djelo i nemam namjeru da bježim nigdje, jer za razliku od mog dugogodišnjeg poslodavca imam kuraži. Ipak, ako se progon po Acovom zakoniku nastavi, progovoriću tako kako Crna Gora još nije čula, niti tužilaštvo. Naravno, neću to reći pred glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem”, kazala je ona.

”Vijesti” nijesu do zaključenja ovog broja uspjele da stupe u kontakt sa Đukanovićem.

Pešukićeva je rekla da smatra da javnost lako može zaključiti da za nju važe specijalna pravila, jer u slučajevima koje je vodilo Specijalno državno tužilaštvo, “poput onih protiv Svetozara i Miloša Marovića, ili bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića” nisu izricane mjere nadzora koje važe za nju.

”A svi oni su, po tvrdnjama SDT-a oštetili državni, ne Acov kućni budžet. To pokazuje da specijalni tužioci više vode računa o vraćanju novca u budžet mog bivšeg poslodavca, nego u državnu kasu, iako on ni ne može dokazati porijeklo imovine”.

Ona je dodala da iako je tražila da nadležni organi procijene njenu bezbjednost, nikada nije dobila odgovor od policije.

”Tražila sam da procijene jesam li ugrožena, jer strahujem za svoj život. Sada tražim da me zaštite na svaki mogući način, ili da mi, pošto je i to u njihovoj nadležnosti, daju dozvolu za nošenje oružja, pa ću se sama braniti”, poručila je Pešukićeva.

Ta Nikšićanka saopštila je i da je pri kraju pisanja krivične prijave protiv bivše specijalne tužiteljke Stojanke Radović.

”Iako sam odbila da potpišem sporazum o priznanju krivice, niko neće da uradi ono što je trebalo još prvog dana - da dozvole Osnovnom državnom tužilaštvu da postupa u predmetu koji je u njihovoj, a ne nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga je otelo tužiocu Vukasu Radonjiću pred kojim sam priznala krivicu. Ova krađa nije ni organizovana, ni specijalna, zato neka prestanu da izigravaju poštovanje pravde i počnu da rade po zakonu, koji mora biti isti za sve”, kazala je ona.

Ona je ranije rekla “Vijestima” da od nje, odštetnim zahtjevom neosnovano traže 300.000 eura, iako ni vještak nije utvrdio da su za toliko oštećeni.

Vještak u nalazu, tvrdi ona, navodi da se ozbiljno ograđuje od rezultata vještačenja, jer nije imao dokumentaciju na osnovu koje bi vršio procjenu.

”Neću dati tu čast i privilegiju nijednom specijalnom krivičnom vijeću Višeg suda da mi sudi i presuđuje... Tražiću razdvajanje postupka (u odnosu na drugog optuženog) koje mi zakon garantuje i dopušta, jer krivično djelo za koje sam okrivljena spada u isključivu nadležnost Osnovnog suda”, rekla je Pešukićeva.

Tvrdi da sporazum nije odbila da bi čekala bolje vrijeme i bolje tužioce.

”Već zato što je suma za koju me terete improvizovana, bez dokaza i neprihvatljiva za mene. Zahtijevaću da se u cent dokaže vrijednost. Što se tiče novog tužilaštva i izbora novih tužilaca, jedino bih ja njima mogla da budem od pomoći, a oni meni ne, jer im mogu omogućiti da druge stigne pravda”, saopštila je ranije optužena.

Bonus video: