lp,osoka se bavila policijom, dok se tužilaštvo ne nalazi u spisima

Političke ocjene u Izvještaju za Cetinje?

U Izvještaju su navedene ocjene da su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor UP Zoran Brđanin stavom da je bolje izmjestiti ili odgoditi ustoličenje, komplikovali donošenje konačne odluke

6831 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ocjene u Izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju, političke su, a Komisija se bavila dominantno postupanjem pripadnika Uprave policije, dok se postupanje tužilaštva ne nalazi u tim spisima.

To je Vijestima rekao sagovornik koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici Biro za operativnu koordinaciju (BOK), na kojoj je razmatran izvještaj Komisije, tvrdeći da su ocjene u tom dokumentu političke.

Tu Komisiju, na čijem čelu je poslanik Socijalističke narodne partije i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Ivanović, formirao je BOK.

Osim Ivanovića, u Komisiji su predstavnici UP, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Ministarstva odbrane...

”Članovi Biroa kritikovali su Izvještaj. Zamjerke se uglavnom odnose na to da je u tom dokumentu previše politike, da su se članovi bavili samo postupanjem Uprave policije, ne i tužilaštva. Takođe, navedene su ocjene da su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor UP Zoran Brđanin stavom da je bolje izmjestiti ili odgoditi ustoličenje, komplikovali donošenje konačne odluke. Nijesu znali da odgovore čije i koje odluke su navodno komplikovali, niti jesu li one donijete na osnovu operativnih informacija, ili su bile čisto političke”, rekao je sagovornik Vijesti.

Isti izvor rekao je da su u izvještaju bezbjednosne procjene, operativni podaci i da su pobrojani događaji od 4. i 5. septembra na Cetinju.

PRITUŽBE NA IZVJEŠTAJ

Iz BOK-a je juče saopšteno da su razmatrali izvješaj Komisije, u prisustvu Ivanovića.

“U vezi sa tim, komentari BOK-a biće prilog Izvještaja koji će biti dostavljeni Vijeću za nacionalnu bezbjednost, na sagledavanje i dalje postupanje. Na današnjoj sjednici BOK je donio odluku o formiranju Međuresornog operativnog tima za borbu protiv korupcije”, piše u saopštenju.

Prema ranijim informacijama Vijesti u tom dokumentu navedeno je da su osobe, kojima tu nije bilo mjesto i koje nijesu u lancu odgovornosti, prisustvovale sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija.

Sagovornici Vijesti tvrdili su ranije da je isto tijelo konstatovalo da je situaciju dodatno usložnila činjenica da su se Sekulović i Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju:

”I što su, pozivajuću se na procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i UP, tražili da se ustoličenje izmjesti ili odloži”.

Uprkos svemu tome, Komisija je, kazao je ranije isti sagovornik, konstatovala da je UP, uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući ustavni poredak i štiteći zagarantovana vjerska prava i slobode.

BOK je 10. septembra formirao Komisiju čiji zadatak je bio da u roku od dvije sedmice sačini izvještaj o tome da li je bilo propusta u postupanju bezbjednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Komisija je formirana nakon što je premijer Zdravko Krivokapić otvorio pitanje povjerenja ministru unutrašnjih poslova i direktoru UP, nezadovoljan navodnim oklijevanjem u izdavanju direktiva policiji.

Poslije pritiska diplomata država Kvinte i najave vicepremijera i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića da će uskratiti podršku Vladi ako bude inicirano razrješenje Sekulovića, odlučeno je da se slučaj istraži i da se potom donese odluka.

POČETAK DRAME

Vijesti su još ranije objavile da se višečasovna drama odvijala se u zgradi Vlade Crne Gore, u noći između 4. i 5. septembra sa nekoliko epiloga - uspješnom operacijom obezbjeđivanja ustoličenja mitropolita, ali i žestokim svađama, umalo i fizičkim sukobom, traženjem ostavki, nuđenjem ostavki i još cijelim nizom stvari koje su samoj akciji prethodile.

Sastanci su počeli oko 21 čas, nakon što je završen doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. U toku istog dana je eskalirala situacija na Cetinju gdje je, nakon što, kako se činilo, bezazlenog incidenta sa obaranjem ograde na Dvorskom trgu, došlo do kratkog sukoba sa policijom, a potom i blokiranja ulaza u Cetinje od demonstranata koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da je to bio dio taktičkog postupanja policije.

U zgradi Vlade sastali su Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cijele noći.

Kasnije je u zgradu Vlade, kao organizator ustoličenja, pozvan i mitropolit Joanikije, kojem je premijer predočio da policija ne želi da sprovede akciju, na šta je on odgovorio da je to sramota i za državu i za Crkvu.

To se, međutim, dešavalo u užem krugu u odnosu na inicijalni sastanak...

Prema informacijama Vijesti, Krivokapić, Joanikije, Injac i Milačić tada su “analizirali” moguće pravce kretanja i došli do zaključka da drumom nije moguće ući u Cetinje, pa SPC pristaje da svega nekoliko episkopa helikopterom bude prebačeno na Cetinje.

Svi izvori Vijesti iz Vlade kažu da nikad nije donesena odluka o otkazivanju ustoličenja na Cetinju.

U zgradu Vlade kasnije su, u različitim terminima, ušli funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, a potom i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Njih je Krivokapić obavijestio da su pozvani kao predstavnici parlamentarne većine, odnosno pobjedničkih koalicija i predočio im situaciju u vezi postupanja bezbjednosnog sektora...

Mitropolit Joanike, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i crkveni velikodostojnici na Cetinje su tog jutra stigli helikopterom Vojske Crne Gore, a čuvali su ih specijalci sa dugim cijevima.

Nakon što je letjelica sletjela nadomak Cetinjskog manastira policija je počela probijanje blokada...

Cetinjsko tužilaštvo u više odvojenih predmeta ispituje postupanje policije 4. i5. septembra na Cetinju, a istovremeno, vode i nekoliko predmeta zbog napada na službenike UP tokom protesta