Pejović u ćeliji da ne bi uticao na svjedoke

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda odredio pritvor vlasniku firme “Montenegro prevoz Pejović”

7229 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Danila Pejovića, vlasnika firme “Montenegro prevoz Pejović”, sudija za istragu juče je poslao u Istražni zatvor zbog bojazni da bi boraveći na slobodu mogao da utiče na svjedoke - odgovorna lica u preduzećima čije je podatke navodno zloupotrebljavao praveći lažne fakture.

Takvu odluku donio je sudija Miladin Pejović, koji je prihvatio predlog osnovne državne tužiteljke Snežane Šišević.

U obrazloženju rješenja piše da je osnovana sumnja da je Pejović izvršio krivična djela utaja poreza i doprinosa i prevara, sadržana u spisima predmeta Osnovnog državnog tužilaštva.

”A proističe prvenstveno iz finansijske dokumentacije koja se nalazi u spisima predmeta, iz koje slijedi osnovana sumnja da je osumnjičeni u vremenskom periodu od 1.11.2015. do 24.7.2020. godine, napravio lažne falsifikovane fakture pravnih lica ‘Cabrio’, ‘Dekar’, ‘Mecausto’, ‘Okov’, ‘Castelana’, ‘VR Vujović’, ‘Servito team’, sa kojima nije bio u poslovnom odnosu u prijavljenom obimu, pa je tako napravljene fakture upotrijebio kao prave Poreskoj upravi i Upravi carina, dovodeći ih na taj način u zabludu, dajući Poreskoj upravi lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreskih obaveza, te prikrivajući stvarne podatke koje se odnose na utvrđivanje stvarnih poreskih obaveza”, piše u rješenju.

6 miliona eura iznose lažne fakture koje je navodno sačinio Pejović, a potom na osnovu njih naplatio od države više od milion eura, na osnovu navodnog povrata poreza na dodatu vrijednost (PDV). Osim toga, sačinio je i lažne fakture na osnovu kojih je naplatio 330.460,66 eura od dijela navodno plaćene akcize na goriv

Sudija ističe i da je Pejović tako formirane fakture knjižio u korist svoje firme, i taj podatak prikazivao kao pravi.

Obrazložio je i da je, bez obzira što je policija izuzela finansijsku dokumentaciju, u nastavku postupka nužno saslušati ovlašćene predstavnike kompanija čije je podatke Pejović koristio za pravljenje fiktivnih faktura.

Branilac Pejovića, advokat Damir Lekić, rekao je za “Vijesti” da je sudija prihvatio predlog tužilaštva iako je odbrana dala valjane razloge zbog kojih to nije bilo nužno.

”Kao branilac sam istakao da je predlog neosnovan, u pogledu oba pritvorska osnova... Posebno je naznačeno da je izviđaj u ovom predmetu započet prije više od pola godine, i da je tada izuzeta finansijska dokumentacija”, rekao je Lekić.

Istakao je i da je Pejović, da je to želio, od tada do dana hapšenja imao dovoljno vremena da razgovara sa svim ovlašćenim zastupnicima kompanija i da na njih utiče.

Lekić je najavio žalbu na rješenje sudije za istragu.

Istraga o poslovanja Pejovićeve firme počela je prije nekoliko mjeseci, tokom kojih je utvrđeno da je, uz pomoć fiktivnih faktura, iz državne kase nezakonito naplatio više od 1,3 milion eura.

Istražitelji utvrđuju i da li mu je u tom poslu pomogao neko od rukovodstva nekadašnje Poreske uprave.

U vrijeme kada je Pejoviću nezakonito vršen povraćaj poreza na dodatu vrijednost, na čelu PU bio je Miomir M. Mugoša.

Bonus video: