Marović tužbom brani „nezaloženu” penziju i đedovinu

Tužba Marovića, od koga Opština Budva već pune četiri godine ne može da namiri 1.096.481 euro, koliko je stekla krimi grupa kojom je rukovodio, dolazi uoči ponovnog drugog ročišta za prodaju njegove imovine...

31508 pregleda 55 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelevic
Marović, Foto: Savo Prelevic

Osuđeni i odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović tužio je rodni grad, osporivši rješenje javnog izvršitelja po kome mu Opština Budva mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koju nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom dogovorio da založi.

To, ukratko, piše u tužbi predatoj kotorskom Osnovnom sudu, u koju su “Vijesti” imale uvid.

Najnovija tužba Marovića, od koga Opština Budva već pune četiri godine ne može da namiri 1.096.481 euro, koliko je imovinsku korist stekla krimi grupa kojom je nekadašnji visoki funkcioner DPS-a rukovodio, dolazi uoči ponovnog, drugog ročišta, koji je za 18. novembar zakazala javna izvršiteljka. Predmet ročišta trebalo bi da bude prodaja imovine Marovića u zaleđu plaže Jaz, ali i u rodnom selu Krimovice.

Riječ je o prodaji parcele od 1.013 kvadata na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik, za 73.819,20 eura, i 589 kvadrata na Jazu za 40.994 eura, na kojoj je upisan kao vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele - šuma u Krimovici za 15.852 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Ukoliko se niko ne prijavi, Opština Budva bi ih uzela po upola manjoj cijeni. Ovlašćenje da to uradi, lokalna Skupština dala je gradonačelniku Marku Careviću.

Od milionske kazne ostalo je da se izmiri manje od 800 hiljada eura, ali preostali dio imovine Marovića višestruko manje vrijedi. Prvo ročište, koje je takođe u nekoliko navrata odlagano, donijelo je Opštini Budva svega 12 hiljada eura, za koliko je u martu prodata manja parcela.

Slično je Skupština opštine uradila i u slučaju Svetozarevog sina Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, odnosno po upola manjoj cijeni.

Ovlašćenje je dato Careviću jer bi, u slučaju da ne bude zainteresovanih za kupovinu i na drugom ročištu, na trećem tom imovinom Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Od gotoov 1,1 milion eura koliko treba da izmiri stariji Marović, do danas je lokalna uprava uspjela da naplati 225 hiljada eura, što je vrijednost zemlje njegovog sina Miloša u Mrčevom polju. Dodatno je naplaćeno 12 hiljada eura od prodaje manje parcele koju je stariji Marović imao i oko 10 hiljada od blokade njegove penzije.

Pored nekretnina opterećenim hipotekom, dozvoljava se izvršenje na svim nepokretnostima koje su bile u svojini hipotekarnog dužnika Svetozara i Miloša Marovića. Javni izvršitelj nije mogao dozvoliti da se izvršenje sprovodi i na druge nepokretnosti osim na one obuhvaćene hipotekom, jer se time obesmišljava hipoteka i pričinjava šteta hipotekarnom dužniku...

Maroviću se od penzije koja iznosi oko 500 eura odbija oko 240 eura, pa bi državi trebalo 380 godina da naplati cjelokupan iznos po osnovu sudske presude, objavile su “Vijesti” nedavno.

U najnovijoj tužbi Marovića osporeno je rješenje javne izvršiteljke jer, kako se navodi, prodaje se kompletna imovina Marovića, stavljena je blokada na novčanim sredstvima koje ima kod poslovnih banaka, ali i na dvije trećine zarade i ostala primanja.

”Svetozar Marović je shodno sporazumu o priznanju krivice zaključenim pred Specijalnim državnim tužilaštvom koji je 12. septembra 2016. verifikovan presudom Višeg suda oglašen krivim i presudom je obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva Opštine Budva isplati iznos od 1.096.481 euro u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude. Navedeni iznos je obezbijeđen hipotekom Opštine Budva na imovini evidentiranoj u Listi nepokretnosti (LN) 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice, LN 357 KO Krimovice, LN 651 KO Prijevor II, LN 307 KO Prijevor II, LN 294 KO Prijevor II i LN 527 KO Prijevor II”, piše u tužbi u koju su Vijesti” imale uvid, a koja je dostavljena Opštini Budva.

Navodi se da su Svetozar Marović i njegov brat Dragan, shodno presudi Višeg suda, u junu 2016. izdali založnu izjavu kojom su dozvolili upis države kao hipotekarnog povjerioca radi obezbjeđenja potraživanja na “nekretninama LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice i LN 431 KO Krimovice”.

S druge strane, kako piše u tužbi, i Miloš je takođe u junu 2016. izdao založnu izjavu kojom je dozvolio upis države kao hipotekarnog povjerioca na “nekretninama LN 307 KO Prijevor II, LN 527 KO Prijevor II, LN 357 KO Prijevor II, LN 411 KO Prijevor II i LN 651 KO Prijevor II.

Međutim, javna izvršiteljka je u junu 2018. donijela rješenje o namirenju duga od 1,1 miliona eura i to, kako se navodi, zabranom na novčanim sredstvima u bankama, na dvije trećine zarade i ostalih primanja Marovića, te popisivanjem i prodajom pokretnih stvari, kao i na “nepokretnostima LN 188 KO Prijevor I, LN 81 KO Prijevor I, LN 73 KO Krimovice,i LN 431 KO Krimovice.

“Međutim, pored nekretnina opterećenim hipotekom, dozvoljava se izvršenje na svim nepokretnostima koje su bile u svojini hipotekarnog dužnika Svetozara i Miloša Marovića. Javni izvršitelj nije mogao dozvoliti da se izvršenje sprovodi i na druge nepokretnosti osim na one obuhvaćene hipotekom, jer se time obesmišljava hipoteka i pričinjava šteta hipotekarnom dužniku. Dakle, namirenje duga limitirano je samo iz vrijednosti hipotekovane nekretnine i ne dalje od toga. Međutim, izvršenje se pokreće na svim nepokretnostima izvršnog dužnika (Svetozara Marovića), kao i na novčanim sredstvima kojima raspolaže”, piše u tužbi.

Pravni zastupnici Marovića traže da kotorski sud proglasi nedopuštenim izvršenje određeno rješenjem javne izvršiteljke. Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

I dok srbijanske vlasti navodno ne znaju gdje se nalazi, Marović je nedavno iz Beograda dao televizijski intervju.

Njegov sin Miloš je od 17. septembra prošle godine slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu je zastarjela kazna izrečena u Crnoj Gori.

Bonus video: