Vlast neće ili ne zna da nađe "jaguar"

Gdje je nestali prislušni uređaj zna onaj ko ga je imao u svojoj nadležnosti u Vojsci, u međuvremenu je avanzovao, poručio general avijacije u penziji Blagoje Grahovac

27500 pregleda 15 komentar(a)
”Jaguar” nestao nakon obnove nezavisnosti (ilustracija), Foto: Rajkaran.com
”Jaguar” nestao nakon obnove nezavisnosti (ilustracija), Foto: Rajkaran.com

Država veoma lako može da utvrdi gdje se krije nestali sistem za prisluškivanje i da li i ko uz pomoć “jaguara” nezakonito sluša građane.

To je kazao general avijacije u penziji Blagoje Grahovac, ocijenivši da je veoma opasno da bilo ko u Crnoj Gori, osim bezbjednosnih službi, posjeduje uređaje za prisluškivanje.

U bezbjednosnim krugovima spekulisalo se da je moćni špijunski sistem, koji je nakon obnove nezavisnosti nestao iz Ministarstva odbrane, završio u rukama jednog podgoričkog biznismena. Navodno, bio je sakriven u njegovom lokalu, iz koga su prikupljane informacije od ekonomskog, kriminalnog, ali i političkog značaja.

”Lako je krenuti, ako država hoće. Gdje je ‘jaguar’ zna onaj ko ga je imao u svojoj nadležnosti u Vojsci. A onaj ko je za to bio zadužen, odnosno ko je bio rukovodilac Obavještajnog centra u Vojsci, sada je vrlo avanzovao. Imenovan je na visoku dužnost u važnoj instituciji u Crnoj Gori. Njegov pretpostavljeni starješina, koji je takođe znao za ‘jaguara’ i takođe bio miljenik Demokratske partije socijalista, sada je vojni penzioner. Prema tome, to se lako može otkriti”, rekao je Grahovac za “Vijesti”.

Upitan da li Crna Gora ima kontraobavještajnu službu sposobnu da otkrije prislušne uređaje u rukama onih koji ne bi smjeli da ih koriste, Grahovac je kazao da su se u vrijeme prethodne vlasti isti ljudi bavili i obavještajnim i kontraobavještajnim radom.

Blagoje Grahovac
Blagoje Grahovacfoto: Luka Zeković

”Sadašnja vlast ili neće, ili ne umije da riješi taj problem”, kazao je on.

Iz Ministarstva odbrane su prije nekoliko godina ustvrdili da u Crnoj Gori, nakon referenduma, nije pronađen “jaguar” koji je navodno radio u sklopu Petog vojnoobavještajnog centra bivše Vojske Srbije i Crne Gore. Tada su istakli i da se Crna Gora, prije sticanja nezavisnosti, nije “pitala” sa obavještajnim centrima, već da su u vrijeme bivše SRJ i državne zajednice SiCG svi obavještajni centri i jedinice bile potčinjene nadležnim organima u Beogradu - Vojno obavještajnoj agenciji ili Upravi za obavještajno-izviđačke poslove.

Prislušni sitem “jaguar” britanskog je porijekla i može da prati 5.000 telefonskih razgovora u minuti, sa daljine i do stotinu kilometara. Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija, a osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara.

Nestanak “jaguara” ranije je bio česta tema poslanika koji su do prošlogodišnjih izbora bili opozicija. Oni su svojevremeno tvrdili da je završio u rukama kriminalaca.

Sada se spekuliše da je taj špijunski sistem u rukama paralelnih bezbjednosnih struktura, koje navodno DPS koristi ne mireći se sa prošlogodišnjim izbornim porazom. To im, navodno, omogućava da prikupljaju politički bitne informacije, ali i da kontrolišu one koji su ostali u sistemu na važnim funkcijama.

Sagovornik iz bezbjednosnog sektora kazao je da Crna Gora, osim problema s “jaguarom”, mora da riješi i problem ostalih uređaja za prisluškivanje, koji navodno imaju pojedini bivši agenti tajne službe, ali i kriminalci.

Afere prisluškivanja godinama potresaju Crnu Goru, a u posljednjoj otkrivenoj javnost je obaviještena da je smijenjeni šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić nezakonito ozvučio kabinet glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Peruničić je priznao krivično djelo, ispričao kada je uređaj postavljen, ali i gdje je završavao snimljeni materijal.

Njemu se na teret stavlja da je od januara do 30. avgusta prošle godine nezakonito prisluškivao i pratio crkvene velikodostojnike, tada opozicione političare, novinare...

Bonus video: