Propali pregovori o priznanju krivice?

Specijalno tužilaštvo podiglo optužni predlog protiv bivšeg gradonačelnika Ulcinja Ljora Nrekića i pet njegovih saradnika

21783 pregleda 14 komentar(a)
Ljoro Nrekić (arhiva), Foto: Filip Roganovic
Ljoro Nrekić (arhiva), Foto: Filip Roganovic

Neki od bivših i aktuelnih čelnika Opštine Ulcinj pregovarali su navodno sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) o priznanju krivice, ali do dogovora nije došlo, tvrde sagovornici Vijesti bliski istrazi.

Zbog nezakonitog zapošljavanja u tamošnjim javnim službama, optuženi su bivši gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić i petorica njegovih saradnika - sekretar za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović, bivši sekretar za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti, sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa, kao i tadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni.

SDT-a ih tereti da su počinili krivično djelo - zlopupotreba službenog položaja, a specijalna tužiteljka Sanja Jovićević predala je juče optužni predlog Višem sudu u podgorici na potvrđivanje.

Priča o nezakonitom zapošljavanju u žižu javnosti dospjela je početkom februara prošle godine, kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada “da, pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

Kasnije je, preko portala bliskih DPS, nevješto pokušao da za neprofesionlano postupanje optuži Vijesti. Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Na salušanju u ulcinjskom tužilaštvu nakon hapšenja u januaru, Nrekić je kazao je da je lokalna vlast tokom 2020. zaposlila određeni broj ljudi, svjesna da krši važeće zakonske propise o zasnivanju radnih odnosa.

Prema istim saznanjima Vijesti, Nrekić je tada potvrdio da je lokalna vlast bila prinuđena da zapošljava na takav način, kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje Opštine.

On je priznao i da nijedno novo zaposlenje, osim u tri slučaja, nije pratila imperativna saglasnost Ministarstva finansija, budući da je Opština u sanacionom planu.

Nrekićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, koji brani i osumnijičenog Osmanovića, kazao je tada da njegovi branjenici nijesu prekršili zakon, propis ni opšti akt.

Tvrdio je da njihova radnja nije imala za posljedicu štetu niti težu povredu prava drugog.

“Tačno je da nije bilo saglasnosti koje su tražili od ministra... da se odobri isplata ljudima koje je trebalo zaposliti i to su oni i kazali tužiocu. Rekli su i da je potreba nalagala zapošljavanje, a potreba je bila za turističkim inspektorima i komunalnim policajcima, posebno za ovim prvim”, kazao je tada Piperović “Vijestima”.

Naveo je da su njegovi branjenici naglasili da su ta sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta, koji je usvojen u lokalnoj Skupštini.

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje.

Funkcioneri ulcinjske Opštine za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora, prema saznanjima iz istrage, isplatili su skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Najviše takvih zapošljavanja evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spasavanja za te ugovore izdvojila je oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura.

I Dabovićev rad provjeravaju

Ulcinjsko državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom novog zapošljavanja u Opštini Ulcinj i protiv Nrekićevog nasljednika - predsjednika Opštine Aleksandra Dabovića.

Dabović
Dabovićfoto: Ul-gov.me/

I taj predmet preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo.

Dabović je donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe s ukupno sedam članova i dva predsjednika, čiji rad se takođe plaća iz budžeta.

Bonus video: