Novljanin utajom poreza i doprinosa oštetio državu za skoro 200.000 eura?

Utvrđeno je D.R. nije bio registrovan kao poreski obveznik, niti je nadležnom poreskom organu u zakonom predviđenom roku prijavio ostvareni prihod od prodaje novoizgrađenih stambenih jedinica u ukupnom iznosu od 851.827 eura

12886 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hercegnovska policija je, u sklopu obavještajnog projekta "Stan", tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Novljanina D.R. (40) zbog sumnje da je utajom poreza i doprinosa oštetio državu za skoro 200.000 eura.

"D.R. je, tokom 2017. i 2018. godine kao suinvestitor pred notarom sa više fizičkih lica – ortaka zaključio četiri ugovora o ortakluku – ortačkoj izgradnji, na osnovu kojih mu je pripao veći broj stambenih jedinica u novoizgrađenim stambenim objektima na više katastarskih parcela u Igalu. On je potom, kao fizičko lice, izvršio prodaju većeg dijela pripadajućih stambenih jedinica i na taj način ostvario prihod koji je shodno Zakonu o PDV-u bio u obavezi prijaviti nadležnom poreskom organu i platiti pripadajuće poreske obaveze", saopšteno je iz Uprave policije.

Kazali su da je izviđajem utvrđeno da prijavljeni nije bio registrovan kao poreski obveznik, niti je nadležnom poreskom organu u zakonom predviđenom roku prijavio ostvareni prihod od prodaje novoizgrađenih stambenih jedinica u ukupnom iznosu od 851.827 eura.

Pripadnici Uprave policije i Uprave prihoda i carina su obavili inspekcijski nadzor obračuna i uplate poreskih obaveza na osnovu izgradnje i prodaje novoizgrađenih stambenih jedinica u vlasništvu D.R.

"Tom prilikom je utvđeno da je D.R. tokom 2017, 2018. i 2019. godine obavljao djelatnost izgradnje i prodaje građevinskih objekata – stambenih i nestambenih prostora, a da nadležnom poreskom organu u zakonom predviđenom roku nije podnosio obavezne PR-PDV-2 prijave, niti je prikazao oporezivi promet po osnovu prihoda ostvarenih od prodaje novoizgrađenih objekata."

"Dalje je utvrđeno da prijavljeni u zakonom predviđenom roku, do septembra 2017. godine, nije izvršio registraciju za PDV, iako je već tada ostvario prihod koji podliježe poreskom oporezivanju, već da je tokom trajanja izviđajnog postupka, odnosno tek 2020. godine izvršio opštu registraciju kod Poreske uprave, kada je prijavio ostvareni prihod i poresku obavezu identičnu poreskoj obavezi utvrđenoj prilikom predmetnog inspekcijskog nadzora", naveli su iz policije.

Sumnja se, kako je saopšteno, da je D.R, u namjeri da izbjegne plaćanje pripadajućih poreskih obaveza u zakonom predviđenom roku, nije prikazao oporezivi promet u ukupnom iznosu 851.827 eura, nadležnom Poreskom ogranu, te nije u zakonom predviđenom roku podnosio obavezne mjesečne poreske - PDV prijave, niti je izvršio plaćanja pripadajućih poreskih obaveza - PDV u ukupnom iznosu od 176.533 eura, a što je bio u obavezi Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kao i obavezu prijave i plaćanja Poreza na dohodak fizičkih lica za naznačeni period u ukupnom iznosu od 20.905 eura, shodno Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica.

Na taj način je, kako je saopšteno iz policije, izbjegao plaćanje pripadajućih poreskih obaveza, odnosno oštetio budžet Crne Gore u ukupnom iznosu 197.439 eura.

Bonus video: