SDT: Ubrzo odluka o Peruničiću

Specijalno državno tužilaštvo utvrđuje da li i kakve veze Peruničić ima sa prislušnim uređajem pronađenim u prostorijama te institucije u centru Podgorice

17972 pregleda 3 komentar(a)
Ko je prisluškivao SDT: Peruničić (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Ko je prisluškivao SDT: Peruničić (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Ubrzo se može očekivati donošenje tužilačke odluke u predmetu protiv nekadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

To su “Vijestima” saopštili iz Specijalnog državnog tužilaštva, koje utvrđuje da li i kakve veze on ima sa prislušnim uređajem pronađenim u prostorijama te institucije u centru Podgorice.

”Obavještavam Vas da je u predmetu koji je formiran protiv D. P. izviđaj u toku, a donošenje odluke se može očekivati ubrzo”, navodi se u odgovoru SDT-a koji potpisuje specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

”Vijestima” je ranije rečeno da je prislušni uređaj u kabinetu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića postavljen je 2017. godine. To je kasnije u državnom parlamentu potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić.

Jedan od izvora lista objasnio je da je članovima Odbora za bezbjednost i odbranu, na sjednici zatvorenoj za javnost, saopšteno da je “bubica” postavljena dok su obavljane određene popravke...

Katnić je prethodno novinarima kazao da indicije govore da je to činjeno iz Agencije za nacionalnu bezbjednost kojom je u tom periodu rukovodio Peruničić.

Bivši šef tajne službe zbog toga je uhapšen, ali je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode. Tereti se za zloupotrebu službenog položaja.

Glavni specijalni tužilac saopštio je da uporedo utvrđuju da li samoubistvo nekadašnjeg agenta ANB-a Luke Bulatovića ima veze sa tim slučajem.

Jedan od sagovornika “Vijesti”, rekao je da je na skupštinskom Odboru i prepričana izjava agenta koji je postavio uređaj u Katnićev kabinet - prema tim informacijama, kazao je da je to učinio po naređenju nadređenih i da navodno nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, ranije je saopštio da se u ANB-u ne nalazi prostorija iz koje se prisluškivao Katnićev kabinet.

”Dobili smo podatke gdje je završavao taj materijal, dobili smo podatke iz koje prostorije je bilo to prisluškivanje. Jedino vam mogu reći da to nije rađeno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost”, kazao je.

Knežević je tada rekao da sumnja da Katnić, načinom na koji je formriao predmet protiv Peruničića, pokušava da zaštiti bivšeg premijera Duška Markovića i predsjednika države Mila Đukanovića, odnosno da sve svede na priču o zloupotrebi položaja.

Rekao je da sumnja da su transkripti prisluškivanih razgovora završavali kod kriminalaca i jednog broja visokih državnih funkcinera.

Peruničiću i bivšem agentu tajne pratnje Srđi Pavićeviću već se sudi zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba.

Taj proces odvija se iza zatvorenih vrata.

Peruničić je, kako tvrde iz SDT-a, u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra više tada opozicionih političara, novinara i pokojnog mitropolita Amfilohija.

2017.

godine postavljen je prislušni uređaj u kabinetu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saopšteno je ranije Vijestima. To je kasnije u državnom parlamentu potvrdio i premijer Zdravko Krivokapić

Bonus video: