VELIKA AKCIJA policije

Privedeno desetak osoba zbog nelegalne eksploatacije šljunka

Kontrolisano je 15 lokacija, a utvrđeno je da desetak firmi šljunak vadi nelegalno

42699 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Policija je jutros, u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz rijeka, uglavnom Morače i Cijevne, privela desetak osoba, saznaju Vijesti.

Prema informacijama Vijesti, oni su zatečeni na lokacijama (sela Botun, Mitrovići, Donji kokoti...) na kojima se nelegalno vadi šljunak i privedeni su Centar bezbjednosti Podgorica, a akcija policije još traje.

Slučajem nelegalne eksploatacije šljunka bavio se Međuresorski tim kojeg je formirala Vlada, a na čijem je čelu državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Rade Milošević. U timu su i predstavnici Uprave policije, Ministarstva poljoprivrede i Uprave za inspekcijske poslove.

Kontrolisano je 15 lokacija, a utvrđeno je da desetak firmi šljunak vadi nelegalno.

Vlada je proglasila moratorijum na eksploataciju rječnih nanosa 2017. godine i donijela Akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije nanosa iz vodotoka. Cilj je bio suzbijanje neplanske i nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, devastacije prostora, zaštite životne sredine, kao i poboljšanja stanja rječnih tokova.

Milošević
Miloševićfoto: Luka Zeković

Međutim, kako se mediji više puta objavili, to je podstaklo nelegalnu eksploataciju.

PCNEN je u julu ove godine objavio da su mještani nekoliko sela oko Morače i Cijevne ukazivali više puta na problem nelegalne eksploatacije šljunka. Niko nije želio da javno govori o tome zbog odnosa sa komšijama, ali i iz straha od lokalnih moćnika koji, kako tvrde, najvećim dijelom kontrolišu eksploataciju.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je nedavno sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište Bolje sestre i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica, gdje se godinama nelegalno eksploatiše pijesak i šljunak.

“Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje Crnogorskog primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje”, poručio je tada Mitrović.