Rusija traži od Crne Gore da uskrati azil biznismenu Ismailovu i da ga izruči

U Rusiji je u odsustvu optužen za ubistvo, ilegalnu trgovinu oružjem i otmicu pjevača Avrama Rusoa.

14767 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Rusko tužilaštvo je zatražilo od vlasti Crne Gore da ponište odluku o davanju azila biznismenu Telmanu Ismailovu, optuženom u Rusiji za organizovanje ubistva.

Tužilaštvo je, kako je rečeno agenciji TASS u toj instituciji, 25. oktobra izrazilo neslaganje sa stavom nadležnih organa Crne Gore prema Ismailovu, u pismu upućenom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Uz apel kojim je izrazilo neslaganje, rusko tužilaštvo je Sekuloviću uputilo i zahtjev za pokretanje postupka za poništavanje rješenja o davanju azila Ismailovu.

Ismailov je uhapšen u Crnoj Gori 1. oktobra, na osnovu međunarodne potjernice koju je Velika Britanija raspisala 2017. godine, u vezi sa njegovom potencijalnom umješanošću u ubistvo dvojice preduzetnika.

Ruske vlasti su 7. oktobra uputile Crnoj Gori zahtjev za izručenje Ismailova radi njegovog procesuiranja za otmicu, ubistvo i ilegalnu trgovinu oružjem.

Crna Gora do sada nije odgovorila na taj zahtjev, a Ministarstvo koje vodi Sekulović je 22. oktobra, prema navodima medija, donijelo rješenje o davanju političkog azila Ismailovu, dodaje rusko tužilaštvo.

Po dobijanju političkog azila, Ismailov je pušten na slobodu.

U Rusiji je u odsustvu optužen za ubistvo, ilegalnu trgovinu oružjem i otmicu pjevača Avrama Rusoa.

Bonus video: