ODT ispituje kako je uključena struja hotelu "Park"

Hotel u vlasništvu biznismena Đorđa Nicovića i Veselina Barovića isključen sa energetske mreže zbog duga za struju od 72.000 eura koja je neovlašćeno potrošena, pa naknadno ponovo priključen po nalogu predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića

45548 pregleda 18 komentar(a)
Od ljetos nemaju gostiju: Bungalovi hotela “Park”, Foto: Sinisa Lukovic
Od ljetos nemaju gostiju: Bungalovi hotela “Park”, Foto: Sinisa Lukovic

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru otvorilo je izviđaj povodom slučaja ponovnog priključivanja na elektro mrežu, prethodno sa nje isključenog hotela “Park” u Donjoj Lastvi kod Tivta, od strane Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), odnosno, Elektrodistribucije Tivat, saznaju “Vijesti”.

Hotel “Park” čini 12 starih bungalova u parku nekadašnjeg imanja porodice Ivović u Donjoj Lastvi, a taj turistički objekat vlasništvo je tivatskog HTP “Mimoza” kojeg kontrolišu beogradski i podgorički biznimeni Đorđe Nicović i Veselin Barović. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” 16. septembra ovlašćeni radnici Sektora za mjerenje u CEDIS-u sačinili su zapisnik o kontroli mjernog mjesta u hotelu “Park” u Donjoj Lastvi i tom prilikom konstatovali da potrošač neovlašteno koristi električnu energiju. Na osnovu zapisnika sačinjen je obračun neovlaštene potrošnje u iznosu 71.933,14 eura i on je narednog dana dostavljen potrošaču sa upozorenjem da će ako račun ne bude izmiren, CEDIS isključiti sa dristributivne mreže ovo mjerno mjesto.

”Pošto potrošač nije izvršio uplatu, isključen je 20. septembra u 11 časova. Istog dana oko 14 časova inženjer iz Službe održavanja Milinko Papović, mimo svih procedura i ovlašćenja, samovoljno uključuje spornog potrošača, zbog čega je Odjeljenje bezbjednosti Tivat ispitalo sve aktere o okolnostima uključenja i predmet dalo ODT-u u Kotoru na razmatranje da li je Papović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, kazao je izvor “Vijesti” iz CEDIS-a koji je želio da ostane anoniman.

Prema njegovoj tvrdnji, Papović je navodno, pred policijom izjavio da je on ponovno priključio hotel “Park” na distributivnu mrežu, po nalogu izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića (Demokrate).

”Vijestima” je iz CEDIS-a zvanično rečeno da je hotel “Park” 20. septembra isključen “jer je prilikom kontrole koja je rađena na tom objektu konstatovana neovlašćena potrošnja električne energije.”

”Kontrola mjernog mjesta je rađena u skladu sa važećim Uputstvom o kontroli mjernog mjesta i Pravilima o sprovođenju postupka otkrivanja, utvrđivanja i sprečavanja neovlašćenog korišćenja električne energije, a isključenje sa mreže u skladu sa Zakonom o energetici”, kazali su u CEDIS-u, ne odgovorivši precizno na pitanje “Vijesti” na koji se period odnosi neovlašćena potrošnja koju su konstatovali kod hotela “Park”.

Prema nezvaničnim saznanjima, radi se o dugu koji se nagomilao u periodu manjem od tri mjeseca, odnosno, od 19. juna do 16. septembra ove godine. Nije odgovoreno ko je u ime menadžmenta kompanije dao nalog radnicima Elektrodistribucije Tivat da nakon samo par sati od isključenja sa mreže ponovno priključe hotel “Park”, ali tvrde da je to urađeno po zahtjevu direktora tog turističkog objekta.

Vodili računa o reputaciji države

”Nakon interesovanja ovlašćenog lica tog objekta za nastalu situaciju, a imajući u vidu da se radi o ugostiteljskom objektu punom turista, što je nadležnima iz CEDIS-a tom prilikom i prezentovano, a prije svega da se ne bi ugrozila reputacija Crne Gore kao turističke destinacije, odlučeno je da se hotel privremeno priključi pod uslovom da navedeni korisnik izmiri obaveze prema CEDIS-u koje su nastale usljed neovlašćene potrošnje električne energije,”rekli su iz CEDIS-a.

Iz ove državne energetske kompanije nije odgovoreno konkretno na pitanje da li je i koje radnike CEDIS-a zbog ovog kontroverznog slučaja, saslušavala tivatska policija i državno tužilaštvo.

”U Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran predmet povodom predmetnog događaja. Isti je u fazi izviđaja i preduzimaju se radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja istog”, kazala je “Vijestima” portparolka ODT u Kotoru i državna tužiteljka Ana Marinović.

Ona nije odgovorila ko su osobe iz CEDIS-a koje su ovim povodom saslušavane. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, pred policijom su ovim povodom izjave pored Papovića, davala još trojica zaposlenih u CEDIS-u (imena poznata redakciji) kao i predstavnik HTP “Mimoza” D. B.

Nakon što ga je Papović ponovno priključio na mrežu, hotel “Park” je opet isključen sa napajanja električnom energijom 20. oktobra i to po nalogu operativnog direktora CEDIS-a.

”S obzirom da navedeni korisnik nije ispoštovao dogovor o izmirenju obaveza prema CEDIS-u, 20.10.2021. godine on je trajno isključen sa mreže. U skladu sa Procedurom o naplati neovlašćene potrošnje električne energije i Zakonom o energetici, a na osnovu zapisnika i izvještaja ekipa koje su našle neovlašćenu potrošnju, CEDIS je pokrenuo postupak za naplatu neovlašćeno potrošene električne energije, što je i inače praksa kojom CEDIS štiti svoje interese”, kazali su iz CEDIS-a.

Hotel “Park” je nedavno opet ponovno spojen na elektromrežu i to po privremenoj mjeri koju je na zahtjev HTP “Mimoza”, donio predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. On je usvojio taj zahtjev tivatske kompanije i naložio CEDIS-u da ponovno priključi hotel “Park” na distributivnu mrežu i “uzdrži se od dalje obustave električne energije”, a ta privremena mjera ostraće na snazi do pravosnažnog okončanja spora koje je “Mimoza” pokrenula pred Privrednim sudom.

Jovanić prihvatio argumente HTP “Mimoza”

Mjerom koju je izrekao Jovanić, CEDIS je obavezan da HTP-u “Mimoza” isplati i 250 eura naknade.

Jovanić je prihvatio argumentaciju tivatskog turističkog preduzeća da “nije potvrđena nijednim dokazom tvrdnja CEDIS-a da je ovaj potrošač ranije (17. septembra) isključen zbog neovlašćene potrošnje, te da se samovoljno priključio”.

U hotelu “Park” od kraja ljeta nema gostiju, a dio bungalova za svoj smještaj koristi jedan broj radnika samog HTP “Mimoza”.

Direktor tog objekta Dragan Bućin je “Vijestima” juče kazao da je trenutno u inostranstvu i da će sve što se dogodilo sa višestrukim isključivanjem i uključivanjem struje hotelu “Park” komentarisati po povratku u zemlju.