Bivši ministar protiv ministra

Okončano pripremno ročište po tužbi Petra Ivanovića protiv aktuelnog ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića

12750 pregleda 4 komentar(a)
Ivanović, Foto: Printscreen YouTube
Ivanović, Foto: Printscreen YouTube

Sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Milena Matović okončala je pripremno ročište po tužbi bivšeg ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića protiv aktuelnog ministra tog resora Aleksandra Stijovića, zbog naknade nematerijalne štete od 10.000 eura, jer je 11. februara 2021. godine u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, iznio navode da je “Ivanović u jednom danu službeno obišao čak sedam evropskih zemalja, jednu nepoznatu lokaciju i uzeo dnevnice u iznosu od 6.297 eura”.

Sutkinja Matović donijela je rješenje da se na glavnom pretresu, 24. januara 2022. godine, u svojstvu parnične stranke sasluša tužilac Ivanović, da se izvrši uvid u izvode iz analitičkih kartica i dnevnika blagajne od 29. septembra 2013. godine ali i da se obavi uvid u tri putna naloga izdata 9. septembra 2013. godine.

Sutkinja je najavila da će izvršiti i uvid u naloge za službena putovanja Ivanovića od 14. aprila, 16. maja, 31. maja i 12. juna 2013. godine.

”Na glavnom pretresu da se pregledaju i snimci iz emisija ‘Načisto’ i ‘Zumiranje’, a sa CD-ova koji su dostavljeni od strane tužioca i tuženog”, kazala je sutkinja Matović.

Advokat Dalibor Tomović, zastupnik ministra Stijovića, predložio je da se u svojstvu parnične stranke sasluša i tuženi aktuelni ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i da se u dokazni materijal uvrsti i CD snimak iz emisije ‘Zumiranje’ sa RTCG od 17. februara ove godine, gdje je “Ivanović iznio niz uvredljivih komentara za Stijovića”.

Na pitanje sutkinje - ko je naručilac dokaznog materijala/podneska od 5. oktobra 2021. godine - “Analize medija slučaja dnevnica”, u kojem su sa Arhimeda preuzeti svi tekstovi nakon što je ministar Stijović iznio tvrdnje za Ivanovića, punomoćnica Milena Grupković iz advokatske kancelarije Dragoljuba Đukanovića, nije imala odgovor i nije mogla da se izjasni ko je naručio analizu.

Advokat Tomović je konstatovao da ukoliko je Ivanović naručilac - “Analize medija slučaja dnevnice”, onda je riječ o privatnoj analizi, koja po njemu nije relevantna za parnični postupak.

U tužbi Ivanovića, kojeg zastupa advokatska kancelarija Dragoljuba Đukanovića, navodi se da je Stijović u emisiji “Načisto” iznio “niz neistinitih, malicioznih tvrdnji i neutemeljnih optužbi, koje predstavljaju otvorene insinuacije da je Ivanović, navodno, zloupotrijebio službena ovlašćenja” sa ciljem da povrijedi njegovu čast i ugled...

”Dakle ovako, 23. septembra 2013. godine išao je u Novi Sad, pa istog dana ide u Francusku, pa istog dana ide, ne znamo gdje, na neku nepoznatu lokaciju, pa onda ide u Ukrajinu, istog dana ide u Hrvatsku, onda ide u Vinčester, istog dana ide u Španiju, istog dana ide u Njemačku. Za Novi Sad uzima dnevnicu od 388 eura, za Francusku 2.066 eura, za vamo gdje ne znamo gdje ide je uzeo 144 eura, za Ukrajinu 134 eura, za Vinčester uzima dnevnicu od 1.274 eura, za Španiju 930, a za Njemačku uzima dnevnicu od 578 eura. Za isti dan ukupno 6.297 eura. Pa ne znam koliko je prešao. Izgleda mi gdje god da je stao avion, tu je naplaćena dnevnica”, kazao je ministar Stijović u autorskoj emisiji Petra Komnenića.

Bonus video: