SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Kašćelana i još 11 osoba zbog otmice i ubistva Radulovića

Čađenović je kazao da je Radulović otet u oktobru 2020. godine na teritoriji Danilovgrada, a ubijen dva i po mjeseca kasnije

49898 pregleda 13 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije za medije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2021. 19:28h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je u prethodnom peridu radilo na rasvjetljavanju teških krivičnih djela, protiv života i tijela i sprečavanju djelovanja kriminalnih organizacija, kazao je specijalni državni tužilac Saša Ćađenović.

Konferencija za medije
foto: Jelena Jovanović

On je to rekao na konferenciji za medije SDT i Uprave policije (UP), na kojoj se predstavljaju podaci iz aktuelnih predmeta u nadležnosti SDT.

Konferencija za medije
foto: Jelena Jovanović

On je kazao da je 1. novembra SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv K.M. osumnjičenog da je formirao kriminalnu organizaciju koja je planirala dva ubistva - P.J. i A.J.

Čađenović
Čađenovićfoto: Savo Prelević

Čađenović na konferenciji za medije govorio i o kriminalnoj grupi koju su navodno formirali Kotoranin Jovan Vukotić i Podgoričanin Janko Vukadinović, a čiji članovu su postali i M.J. i M.V.

Konferencija za medije
foto: Jelena Jovanović

Kazao je da je M.J. po nalogu organizatora pratio članove suparničke kriminalne grupe.

Na konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva i zvanično su potvrđene informacije Vijesti objavljene prije par dana - da su navodne vođe kavačkog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović organizovali kriminalnu grupu koja je u oktobru prošle godine otela, a nepuna tri mjeseca kasnije i ubila nekadašnjeg visokopozicioniranog člana škaljarskog klana Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Čađenović je saopštio da je SDT 15. novembra donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osoba iz tog klana, dodajući da postoji osnovana sumnja da su Kašćelan, Božović i drugi osumnjičeni prijetili Raduloviću da mora odati podatke o škaljarskom klanu, koji ih interesuju, ili će ga mučiti i ubiti:

”Što je oštećeni M.R i uradio, pa je omogućio osumnjičenima da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije SKY drugim pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije šalju pisane poruke u ime oštećenog, a sve kako bi ta lica namamili na unaprijed pripremljene lokacije, gdje bi bili lišeni života... Nakon što su po svojoj procjeni od oštećenog izvukli sve informacije i podatke koje ih zanimaju, oštećenom su obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti, iako su znali da to neće učiniti”, rekao je Čađenović.

SDT Kašćelana, Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Dragana Kneževića, Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića, Miloša Radonjića, Vladimira Vučkovića i Duška Roganovića sumnjiči da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo otmica.

Radonjića sumnjiče da je direktni izvršilac ubistva Radulovića:

”A osumnjičeni K.S i Z.R su kao saizvršioci izvršili krivično djelo ubistvo iz čl. 143 u vezi čl. 23 st. 1 KZ CG, dok su osumnjičeni V.V i R.D kao saizvršioci, izvršili krivično djelo ubistvo iz čl.143 u vezi čl. 23 st. 2 KZCG; Takođe, u odnosu na R.D. je pokrenut postupak i zbog kriv.djela iz čl. 401a stav 2 KZCG”, kazao je Čađenović.

On je naglasio da su prikupljeni personalni i materijalni dokazi, koji ukazuju da je Radulović ubijen:

”A potom da su njegovi posmrtni ostaci uklonjeni, odnosno da su pripadnici ove kriminalne organizacije nastojali da unište sve tragove izvršenja krivičnog djela”.

On je objasnio da postoje dvije kriminalne organizacije - jedna koju je formirao Belivuk i koja je djelovala na teritoriji Srbije i druga koju su organizovali Kašćelan i Božović:

”Radi se o dvije potpuno odvojene kriminalne organizacije, koje sarađuju između sebe, ali nemaju strukturu koja bi ukazivala da se radi o jednoj kriminalnoj organizaciji”, rekao je Čađenović.

On je pojasnio da postoji osnovana sumnja da su članovi kriminalne organizacije koju je sa još jednom, za sada neidentifikovanom osobom formirao Belivuk, postali i Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković:

"Prema dokazima koji su pribavljeni u vezi sa komunikacijama između okrivljenih putem kriptovanih mobilnih telefona koje su osumnjičeni koristili ova kriminalna organizacija je formirana radi vršenja neodređenog broja mkrivičnih djela ubistvo i teško ubistvo a radi sticanja nezakonite dobiti i moći“, rekao je Čađenović.

Kazao je da se, prema pribavljenim komunikacijama, jasno utvrđuje da su se okrivljeni prethodno dogovarali o izvršenju pojedinih krivičnih djela na teritoriji Crne Gore, da bi 14. oktobra prošle godine u Danilovgradu, okrivljeni Belivuk, Miljković i Janković - po prethodnom dogovoru, skupa ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Krunić: Određenom broju predstavnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, ali i kriminalnim strukturama, smetaju rezultati koje je postiglo SDT

Stručna saradnica u SDT Jovanka Krunić kazala je da je od izvršilaca krivičnih djela oduzeta imovinska korist od desetak miliona eura.

Krunić
Krunićfoto: Savo Prelević

"Određenom broju predstavnika iz zakonodavne i izvršne vlasti, ali i kriminalnim strukturama, smetaju rezultati koje je postiglo SDT", kazala je Krunić.

Istakla je da je SDT u proteklih godinu radi pod pritiskom i da je za to vrijeme objavljeno preko 3.300 negativnih objava o glavnom specijalnom tužiocu (GST) Milivoju Katniću, a preko 8.400 o SDT.

Kazala je da su u SDT navikli na kritike, ali da one moraju biti osnovane, a ne neosnovane i zlonamjerne.

Konferencija za medije
foto: Jelena Jovanović

"Budžetu Crne Gore transferisali smo preko četrdeset miliona eura, ali lakše je kritikovati, nego biti u pravu", kazala je ona.

Krunić je istakla da se od novembra 2020. godine do 18. februara kontinuirano sprovodo plan za ukidanje SDT, a da je nakon toga nstavljeno sa zlonamjernim napadaima i da su svakdovneno prenošene poruke izvršne vlasti i političkih subjekata, te da je Katniću dat rok da napusti funkciju.

Podsjetila je da je nakon toga u septembru otkriveno da je planirana likvidacija Katnića i Čađenovića, a u oktobru da je u Katnićevom kabinetu otkriven prislušni uređaj.

Novinarima je prikazala slajd na kom su isječci iz medija, objavljeni u prethodnom periodu, objasnivši da su na taj način predstavnici izvšne i zakonodavne vlasti pravili pritisak na SDT i Katnića, ali da su oni u tom periodu uprkos tome napravili značajne rezultate.

Rekla da je karakteristično da su uporedo sa tim pritiscima i pripadnici kriminalnih organizacija bili aktivni i planirali ubistvo Katnića i Čađenovića.

"Vele da Č. nudi sporazum za D. a samo da ga maknu, raznijeću ga u sto komada i njega i brata mu", samo je jedna od poruka kojiu su pripadnici te kriminalne organizacijej razmijenili dok su planirali ubistvo Čađenovića.

Krunić je kazala da je ta kriminlna grupa pratila portale kako bi se informisala o planovima izvršne i zakonodavne vlasti za smjene u policiji i SDT.

"Pratili su GST i planirali da ga ubiju u mjestu Daljam", kazala je ona.

Novinarima je prikazala i fotografiju eksplozivne naprave kojom je ta kriminalna grupa, bliska škaljarskom kriminalnom klanu, planirala da ubije specijalnog Čađenovića.

Krunić je kazala da su veoma značajne rezultate ostvarili u veoma lošem radnom ambijentu i pod pritiskom..

Ona je kazala da su kancelarije neuslovne, ali i da u situaciji kada jedan tužilac saslušava, drugi, koji sa njim dijeli kancelariju, mora da izađe.

Kancelarija
Kancelarijafoto: Jelena Jovanović

Katnić: Upozoravam sve one, a posebno demokratske snage u Crnoj Gori da traže informacije...

"Upozoravam sve one, a posebno demokratske snage u Crnoj Gori da traže informacije i uvjere se da je to tako, jer bi svako diranje u tu strukturu, a posebno u dio policije kojom rukovodi g. Zoran Brđanin, dovelo do teških posledica", rekao je glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

Katnić je rekao da je su organizovane kriminale grupe, nakon što su im iz SDT otkrili "modus operandi" prelazile sa korišćenja oružja na eksplozije, a potom i na ono što je sada otkriveno.

"Pripadnici organizovaih kriminalnih grupa planirali da ubiju 15 pripadnika SPO"

Katnić je kazao da se sa prethodnim ministrima unutrašnjih poslova četiri godine mučio da poveća broj pripadnika Specijalnog policijskog odjelenja (SPO), a da mu je aktuelni ministar Sergej Sekulović to omogućio nakon što mu je poslao dopis.

Kazao je da su pripadnici organizovaih kriminalnih grupa planirali da ubiju 15 pripadnika SPO.

Bonus video: