Spriječena likvidacija pripadnika Specijalnog policijskog tima?

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da ta grupa nije planirala da ubije nekog policajca personalno, već su akciju usmjerili na tim koji je rasvjetljavao ubistva

16157 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pripadnici kriminalne grupe koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za ubistvo Cetinjana Andrije Gazivode i Pera Muhadinovića planirali su da ubiju 15 pripadnika nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To je danas zvanično saopšteno na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije.

Zbog ubistva Gazivode i Muhadinovića SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Filipa Ivanovića, Bobana Sjekloće, Ilije Ivanovića, Ilije Milanovića, Nikole Martinovića i M.M.

Navodno, oni su bliski škaljarskom kriminalnom klanu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je da postoji osnovana sumnja da su direktni izvršioci ubistva Gazivode Filip Ivanović i još jedna neidentifikovana osoba, a da su im u tome pomogli Sjekloća i Martinović.

Objasnio je da Martinovića sumnjiče da je izvršio teško ubistvo na štetu Muhadinovića, ali i da postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna grupa planirala ubistvo oca pokojnog Andrije Gazivode, Vasa i policajaca.

"I dok su u vožnji, da bi postigli što jači efekat, ne samo zbog lišenja života, nego i zbog javnosti, da ih dignu u vazduh u vožnji", rekao je on.

Tužioci, međutim, nijesu htjeli da preciziraju kojoj kriminalnoj grupi pripadaju osumnjičeni za planiranje likvidacije policijskog tima kojim rukovodi Milorad Žižić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da ta grupa nije planirala da ubije nekog policajca personalno, već su akciju usmjerili na tim koji je rasvjetljavao ubistva.

To je kazao odgovarajući novinarki Vijesti na pitanje da li su, eventualno, pripadnici škaljarskog kriminalnog klana planirali likvidaciju sina bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, jer su ga navodni članovi te kriminalne grupe nekoliko puta nakon hapšenja optuživali za nezakonito postupanje.

"Vi ste nešto o tome pisali, pa govorili ko je đe ručao. Ja sve znam o tome i ko Vam je dao i kako, i Vi imate pravo da dođete do informacija, samo kažem da Vam ja to nisam dao i Vi to znate. I ne bih", kazao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac je rekao da će se razjasniti ko kome namješta preko novina "da je bio, da je nezakonito nanio tjelesne povrede u tom predmetu".

"Pa će se otkriti ko nagovara koga, svakako do stepena osnovane sumnje, da kaže da je glavni specijalni tužilac naručio nečije ubistvo i tako dalje... Pa će se otkriti, moguće i to... Ako malo razmislite, samo će Vam se kazati, ne može Vam sve kazati glavni specijalni tužilac", poručio je Katnić.

Istakao je da taj slučaj ne treba sagledavati na način da li su htjeli da ubiju Katnićevog ili nečijeg drugog sina - "nego kako Vam ja to prezentujem, a ja sam profesionalac".

Katnić je pojasnio da je plan bio da ubiju čitav policijski tim koji je radi na rasvjetljavanju ubistava na Cetinju:

"U pitanju bio tim koji je išao tamo i koji je to otkrivao i trebalo je tim eliminisati... Danas su ti policajci i dalje tamo. To su bila tri džipa, za koja su šest kilograma eksploziva bila spremljena. To je bilo 15 ljudi. Oni nisu razmišljali, nisu vjerovatno ni razumjeli, kad ono kaže Njegoš 'Nama živa srca popucaše'. Što bi bilo kad bi nama živa srca popucala? Da li bi bilo Član 6. Evropske konvencije?", pitao je Katnić.

Odgovarajući na ponovljeno pitanje da li su pripadnici organizovane kriminalne grupe "škaljari" planirali da ubiju policajce, rekao je da su to pripadnici organizovanih kriminalnih grupe čijih je 245 članova SDT procesuiralo.

"To je učinila država koja je sa ove strane, onima koji su sa one strane tamo. Sigurno su jedni od te dvije grupe, pa ćete Vi shvatiti koji su", rekao je on.

Na konstataciju novinarke da neće biti da su se članovi kavačkog i škaljarskog klana udružili da zajedno rade, odgovorio je: "Čudni su putevi gospodnji".

Govoreći o tom slučaju objasnio je i zbog čega je nešto ranije pohvalio ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića:

"Na ovu stranu je država, i ja sam Vam kazao ko sjajno djeluje... Gospodina Sekulovića sam danas pomenuo zato što sam sa onim prethodnim ministrima mučio se četiri, pet godina da povećam Specijalni policijski tim sa 20 na 30, a sad sam samo napisao jedno dobro štivo ,zajedno sa ovom dvojicom sjajnih ljudi (Dragan Radonjić i Milorad Žižić) i oni su mi, koliko vidim, odobrili 50. Pa su onda ohrabrili ljude, pa su djelovali u ovim teškim prilikama da podrže Specijalno tužilaštvo i ove svoje (SPO), pa su zadržali, uz sve napade na njih i rizike, a to je i moja osobina, ove karijerne policajce. Ja ih nikad nisam vidio, ja ih ne poznajem. Ja ne pravim prekršaje neke, posebno ne prolazim kroz crveno pa da znam te policajce. Ja znam ove sa kojima sarađujem, ali znam od kojih dobijem ove papire. Kada, recimo, naš Forenzički centar radi - mi im kažemo uradite nam to za dva dana, oni urade za dan. Sarađuju svi ljudi, mi kažemo radite na ovome barem po deset sati, oni rade po 15. Zbog toga ovo govorim", kazao je on.

Bonus video: