Škaljarci spremali eksploziv za policajce?

Iz SDT-a tvrde da su spriječili napad na inspektore nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Novinarima saopšteno da su Kašćelan i Božović, između ostalih, organizovali otmicu i ubistvo Mila Radulovića Kapetana

25095 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pripadnici škaljarskog kriminalnog klana planirali su da eksplozivom, na putu između Podgorice i Cetinja, likvidiraju više policijskih službenika uključenih u istrage ubistava Andrije Gazivode i Pera Muhadinovića.

To je saopšteno juče na konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije, na kojoj je pojašnjeno da su kriminalci planirali da postave eksploziv ispod tri policijska automobila i da ga aktiviraju dok su inspektori u vožnji, u konvoju.

To su, navodno, htjeli da učine Cetinjani Filip Ivanović, Boban Sjekloća, Ilija Ivanović, Ilija Milanović, Nikola Martinović i M.M. koje SDT sumnjiči i za ubistva Gazivode i Muhadinovića.

Prema istim informacijama, inspektori su zbog istraga ubistva svakodnevno, tokom februara i marta prošle godine, bili na relaciji Podgorica - Cetinje, a škaljarci su za njih osim eksploziva, spremali i automate.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je juče da su za ubistvo policajaca bile planirane eksplozivne naprave velike razorne moći, od najmanje dva kilograma.

”I dok su u vožnji, da bi postigli što jači efekat u javnosti, ne samo radi lišenja života, planirali su da ih ‘dignu u vazduh’ u trenutku dok se kreću magistralom, na relaciji Cetinje - Podgorica... Možete samo da zamislite kakva bi to bila scena, odnosno kakvo bi bilo lice mjesta, da su uspjeli u svom naumu, da izvrše ovo krivično djelo”, rekao je Čađenović. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pojasnio je da su osumnjičeni planirali da postave eksploziv ispod tri policijska automobila i ubiju petnaestak službenika nekadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Čađenović je juče kazao da postoji osnovana sumnja da su direktni izvršioci ubistva Gazivode Filip Ivanović i još jedna neidentifikovana osoba, a da su im u tome pomogli Sjekloća i Martinović.

Objasnio je da Martinovića sumnjiče da je izvršio teško ubistvo na štetu Muhadinovića:

”Uz upotrebu eksplozivne naprave velike razorne moći. Ono što daje posebno težak oblik ovom krivičnom djelu, je činjenica da je izvršenjem, odnosno lišenjem života M.P. ugroženi drugi ljudi, odnosno građani koji su se nalazili u neposrednoj blizini, pa je jedno maloljetno lice tom prilikom zadobilo povrede... Ova kriminalna organizacija je veoma opasna, djelovala je beskrupulozno, nisu vodili računa o životima građana i planirali su likvidaciju, ne samo ovih lica koje su lišili života, već i drugih lica”, kazao je Čađenović.

On je istakao da postoji osnovana sumnja da je ta kriminalna organizacija planirala ubistvo oca pokojnog Andrije Gazivode, Vasa Gazivode.

KAPETANU OBEĆALI ŠPANIJU

Na konferenciji SDT-a juče su potvrđene informacije Vijesti objavljene prije par dana - da su navodne vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan i Igor Božović organizovali kriminalnu grupu koja je u oktobru prošle godine otela, a nepuna tri mjeseca kasnije i ubila Mila Radulovića zvanog Kapetan.

Čađenović je juče saopštio da postoji osnovana sumnja da su Kašćelan, Božović i drugi osumnjičeni prijetili Raduloviću da mora odati podatke o škaljarskom klanu, koji ih interesuju, ili će ga mučiti i ubiti:

”Što je oštećeni M.R i uradio, pa je omogućio osumnjičenima da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije SKY drugim pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije šalju pisane poruke u ime oštećenog, a sve kako bi ta lica namamili na unaprijed pripremljene lokacije, gdje bi bili lišeni života... Nakon što su po svojoj procjeni od oštećenog izvukli sve informacije i podatke koje ih zanimaju, oštećenom su obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti, iako su znali da to neće učiniti”, rekao je Čađenović.

SDT Kašćelana, Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Dragana Kneževića, Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića, Miloša Radonjića, Vladimira Vučkovića i Duška Roganovića sumnjiči da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo otmica.

Radonjića sumnjiče da je ubio Radulovića:

”A osumnjičeni K.S i Z.R su kao saizvršioci izvršili krivično djelo ubistvo iz čl. 143 u vezi čl. 23 st. 1 KZ CG, dok su osumnjičeni V.V i R.D kao saizvršioci, izvršili krivično djelo ubistvo iz čl.143 u vezi čl. 23 st. 2 KZCG; Takođe, u odnosu na R.D. je pokrenut postupak i zbog kriv.djela iz čl. 401a stav 2 KZCG”, kazao je Čađenović.

On je naglasio da su prikupljeni personalni i materijalni dokazi, koji ukazuju da je Radulović ubijen:

”A potom da su njegovi posmrtni ostaci uklonjeni, odnosno da su pripadnici ove kriminalne organizacije nastojali da unište sve tragove izvršenja krivičnog djela”.

On je objasnio da postoje dvije kriminalne organizacije - jedna koju je formirao Belivuk i koja je djelovala na teritoriji Srbije i druga koju su organizovali Kašćelan i Božović:

”Radi se o dvije potpuno odvojene kriminalne organizacije, koje sarađuju između sebe, ali nemaju strukturu koja bi ukazivala da se radi o jednoj kriminalnoj organizaciji”, rekao je Čađenović.

Na konferenciji je pojašnjeno i da je nedavno uhapšeni Haris Tuzović pripadnik kriminalne organizacije koja je planirala ubistva specijalnih tužilaca, prebijanje sutkinje i druga teška krivična djela...

Obdukcijom utvrđeno da je Bulatović počinio samoubistvo

Obdukcioni nalaz pokojnog Luke Bulatovića potvrdio je da je taj dugogodišnji funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost izvršio samoubistvo, odgovorio je Katnić Vijestima.

”Mišljenje je jasno i ono ukazuje da je došlo do samoubistva, da nema nasilne smrti od nekog drugog ili trećeg lica. Postoje još neki nalazi koji treba da dođu, koji će se cijeniti pojedinačno i njihovom značenju dati potrebna vrijednost i donijeti odluka”, rekao je Katnić.

Stradali tajni agent pronađen je mrtav sredinom oktobra u iznajmljenom stanu u Podgorici.

Planirali ubistvo trojice Jabučana

Tužioci su, tvrdi Čađenović, spriječili i likvidaciju trojice Jabučana - Božidara, Aleksandra i Paja, a za to je osumnjičena kriminalna grupa bliska škaljarskom kriminalnom klanu.

Tužilac je saopštio da sumnjiče M.K. da je u prvoj polovini 2021. godine u Tivtu formirao kriminalnu organizaciju koja je planirala više ubistava na teritoriji Tivta, Cetinja i Podgorice.

Rekao je i da je osumnjičeni Hajrudin Husović prihvatio da za 20.000 eura prati i organizatoru te grupe javlja kuda se kreće Božidar Jabučanin, kako bi ga ubili.

”Krivično djelo ubistvo nije ni pokušano jer su u daljim radnjama prekinuti od strane službenika Uprave policije. Ova kriminalna organizacija planirala je i ubistvo P.J. i A.J.”, rekao je Čađenović.

Bonus video: