Pritvor do 30 dana Harisu Tuzoviću

Podgoričanin je uhapšen 17. novembra, a Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči ga da je postao član kriminalne organizacije koju su formirali njegov brat Emil Tuzović i Baranin Stefan Đukić (Mandić)

18487 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sutkinja za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je pritvor do 30 dana Harisu Tuzoviću (33), osumnjičenom da je dio organizovane kriminalne grupe koja je planirala ubistva tužilaca, policajaca, navodnih članova kavačkog kriminalnog klana i prebijanje sutkinje.

Tuzović je uhapšen 17. novembra, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči Podgoričanina da je postao član kriminalne organizacije koju su, prema tvrdnjama SDT-a, formirali njegov brat Emil Tuzović i Baranin Stefan Đukić (Mandić).

”I da je u tom svojstvu prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima orgnizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Tuzović Emila, da za potrebe kriminalne organizacije vrši prevoz članova kriminalne organizacije do sigurnih lokacija, takozvanih štek stanova, da pronalazi lokacije na kojima će se uništvati prevozna sredstva koja su proistekla i koja su korišćena prilikom izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena... Da obezbjeđuje vozila za pripadnike kriminalne organizacije, kao i da preduzima sve druge ranje koje su mu naređene”, piše u spisima u koje “Vijesti” imaju uvid.

U dokumentima se navodi da je Haris Tuzović, tokom saslušanja, tvrdio da ne pripada kriminalnoj organizaciji, navodeći da nema gdje pobjeći, da je otac dvoje maloljetne djece i stalno zaposlen u Podgorici.

Obrazloženo je da iz dokaza, podataka, sadržine presretnute komunikacije, a koju je Tuzović preko kriptovane SKY ECC aplikacije vodio sa drugim osumnjičenima, proizlazi osnovana sumnja da je on izvršio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

KRIPTOVANI RAZGOVORI

”Od EUROPOL-a je dostavljen izvještaj o presretnutim komunikacijama putem aplikacije za mobilni telefon SKY ECC, koje je koristio prijavljeni u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Iz dostavljenih komunikacija jasno se zaključuje da su korisnici naloga sa šifrom 2F52BO Haris Tuzović i njegova majka E. T. a da je osumnjičeni Haris Tuzović imao komunikaciju sa okrivljenim Emilom Tuzovićem, koji je inače njegov brat, te da ga 24. 12. 2020. godine obavještava da je predo vozilo dvojici momaka koji su došli sa Banjom i da im je pokazao gdje se nalazi štek stan”, piše u spisima.

Pojašnjeno je da je nakon toga Emil Tuzović, koji je u zatvoru u Ukrajini, od svoj brata tražio da “do Nikšića odveze drugove koji ga čekaju ispred kuće”, tačnije “kod majke, kod bijele zgrade”.

Navodno, Haris Tuzović je to prihvatio.

Istražitelji u spisima zaključuju da postoji osnovana sumnja da Đukić i Emil Tuzović nijesu prestali sa kriminalnim aktivnostima, ni nakon što im je u Ukrajini određen pritvor zbog pokušaja ubistva navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

”Pa su sa jednim, za sada nepoznatim licem, uz pomoć kriptovanih mobilnih telefona i aplikacije SKY ECC organizovali novu kriminalnu organizaciju, koja je formirana radi vršenja neograničenih broja krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo, davanje mita, protivzakonitog uticaja, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, teška tjelesna povreda, neovlašćena proizvodanja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i drugih teških krivičnih djela, čiji je, između ostalog, član postao i okrivljeni Haris Tuzović”, piše u spisima.

SDT sumnjiči Emila Tuzovića i Stefana Đukića da su planirali likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, otmicu i ubistvo smijenjenog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, policajaca Petra Lazovića i Ivana Đokovića, napad na sutkinju Višeg suda Biljanu Uskoković...

Navodno, planirali su i ubistvo više pripadnika kriminalnih organizacija koje su suprotstavljene klanu kom pripadaju, ali i podmićivanje državnih funkcionera...

Članovima te kriminalne organizacije SDT označava i Jovana Mrvaljevića i Gorana Milašinovića, koji su uhapšeni prije nekoliko dana, a potom sprovedeni u Istražni zatvor.

SDT je još ranije saopštilo da Milana Brajovića, zvanog Fitilj, Dušana Dudića, Zorana Perovića, Nina Koraća, Dušana Boljevića, Aleksandra Raičevića, Stefana Mićića, Albina Salića i Branka Pejovića, sumnjiče da su članovi te kriminalne grupe.

Osim Perovića i Pejovića koji su u bjekstvu, ostali osumnjičeni su uhapšeni.

Bonus video: