U saobraćajnim nesrećama ove godine poginulo 45 osoba

Od ukupnog broja poginulih, 48 odsto je starosti između 15 i 44 godine

6046 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori je, od početka godine, poginulo 45 osoba u saobraćajnim nesrećama, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije su povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, kazali da svakog dana u svijetu, od posljedica saobraćajnih nezgoda, umire više od 3,5 hiljada učesnika u saobraćaju, a više od 50 hiljada bude povrijeđeno.

Kako se navodi, od ukupnog broja poginulih, 48 odsto je starosti između 15 i 44 godine.

“Gotovo polovina poginulih pripada rizičnim, odnosno ranjivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci, djeca, starije osobe i biciklisti”, kaže se u saopštenju.

U posljednjih deset godina, u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori, kako su kazali iz Uprave policije, prosječno godišnje pogine više od 50 osoba, dok više od 6,5 hiljada osoba bude povrijeđeno.

“Samo za deset mjeseci ove godine u Crnoj Gori u saobraćaju je poginulo 45 osoba”, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, je i dalje jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

“Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod trećine saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode”, kaže se u saopštenju.

“Pored navedenog, stalni zadatak Uprave policije je, da u okviru svojih nadležnosti, dalje unapređenje stanja u ovoj oblasti, sa posebnim akcentom na poštivanje brzine od strane vozača, u užim gradskim jezgrima”, navodi se u saopštenju.

Iz policije su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, da odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Navodi se da će službenici Uprave policije, kao i do sada, prvenstveno proaktivnim djelovanjem, ali i represivnih mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, nastojati utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

Bonus video: