DPNCG: Šta će značiti promjena zakona dok tužioci žmure, a novinari dobijaju prijetnje

Ako kolega Vuk Vujisić javno govori da mu je više puta prijećeno zbog posla kojim se bavi, zar to ne zaslužuje istragu, poručili iz DPN-a i ocijenili da je prijetnja novinaru “Vijesti” Borku Žderu valjda dovoljna, sem ako ne treba sačekati da ga zaista bace u Moraču, izvuku letve, palice...

21480 pregleda 8 komentar(a)
Eksploatacija šljunka unosan posao, Foto: Vlada Crne Gore
Eksploatacija šljunka unosan posao, Foto: Vlada Crne Gore

Crtanje mete novinaru Vuku Vujisiću, optužbom da je “zamutio” akciju suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka u kojoj je privedeno više osoba, za dežurnog osnovnog državnog tužioca nijesu alarmantne - ocijenio je da u postupcima Aleksandra Stanića nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Stanića je policija identifikovala kao osobu koja je prije tri dana, pred ekipom “Vijesti” i inspektorima, indirektno zaprijetila novinaru portala PCNEN. Stanić je potom i novinaru “Vijesti” Borku Žderu zaprijetio da će ga baciti u Moraču.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Stanić identifikovan nedugo nakon što je Vujisić podnio prijavu i od inspektora tražio da utvrde identitet mještenina Botuna koji ga je pominjao pred kolegama, optužujući ga da je plaćen da piše tekstove o nelegalnoj eksploataciji šljunka.

Vujisić mjesecima izvještava o toj temi, a ranije je saopštio da su mu prijetili smrću, “upozoravali ga” i nasrtali na njega na terenu.

Neću odustati: Vuk Vujisić
Neću odustati: Vuk Vujisićfoto: Privatna arhiva

Iz Društva profesionalnih novinara (DPN) pitali su tužilaštvo zar ta činjenica nije dovoljna da pokrenu istragu.

”Nadamo se da će tužilaštvo konačno početi da gleda malo šire od uobičajenog. Ako kolega Vujisić javno govori da je imao više prijetnji zbog posla kojim se bavi i civilnog aktivizma, zar to ne zaslužuje istragu? Prijetnja kolegi iz “Vijesti” je valjda dovoljna, sem ako ne treba sačekati da ga zaista bace u rijeku, izvuku letve, palice... Ali, ni tada se tužioci nisu trudili da nađu napadače, pa su se nizale zastare zbog nedostatka dokaza”, kazali su iz DPN-a aludirajući na nerasvijetljene napade na novinare.

Istakli su i da se dok se očekuju izmjene Krivičnog zakonika u dijelu oštrijih kazni za prijetnje i napade na one koji rade posao od javnog značaja, nameće pitanje da li “džaba krečimo” ako Tužilaštvo gleda kroz rupicu, umjesto da vidi široki kontekst.

”Šta će značiti promjena zakona dok tužioci žmure, a kolege dobijaju prijetnje. Zar to nije krivično djelo?”, pitali su iz DPN-a.

Istakli su da će kolegama ponuditi i pružiti pravnu podršku i u tom i u svim drugim slučajevima.

Prijetnje Vujisiću i Žderu komentarisali su i iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG), poručivši da se novinarima mora omogućiti da rade slobodno i bez straha.

Oni su naglasili da su u prethodnih sedam dana napadnuta četiri novinara, i to isključivo zbog posla koji rade, dodajući da rade pod konstantnim pritiscima, što dokazuju i nedavna dešavanja.

Iz SMCG oštro su osudili sve vrste pritisaka na rad poslenika javne riječi, bez obzira da li oni dolaze od političara, javnih ličnosti ili građana.

”Novinari Vuk Vujisić i Borko Ždero nedavno su bili mete prijetnji građana zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka na Morači, dok je novinarka Nikoleta Rakočević verbalno napadnuta u Mojkovcu, ponovo zbog medijskog izvještavanja o predizbornim aktivnostima u tom gradu”, kazali su iz SMCG.

Oni su naveli i da je novinar Nenad Zečević pozvan da svjedoči u Višem tužilaštvu zbog pisanja o bezbjednosnom sektoru, što se, kako su rekli, može doživjeti kao pritisak zbog neslaganja za izvještavanjem.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osuđujući napad i prijetnje, kazali su da je misija novinara da se u izvještavanju vode javnim interesom i da ukazuju na sve što ugrožava ili može ugroziti javni interes.

”Ako cijeli sistem ne djeluje preventivno, onda se stvara ambijent koji ohrabruje pojedince da ometaju novinare ili državne organe dok obavljaju svoju dužnost. Ovom prilikom zahvaljujemo svim javnim poslenicima i pozivamo ih da u ovom, i svim drugim slučajevima nastave da daju doprinos, da zajednički stanemo na put decenijskom uništavanju i devastaciji naših prirodnih resursa. Pitanje uništavanja korita naših rijeka riješićemo do kraja. Napadi na novinare ne smiju se tolerisati i država mora da zaštititi pravo na slobodu govora i izvještavanja”.

Vujisić je prije dva dana, nakon što je prijavio prijetnje, poručio da ga to neće zaustaviti i da neće stati sa istraživanjem dok zadnjeg devastatora ne otjeraju sa Morače.

”Nazivaju me plaćenikom, i to oni koji za samo pola sata kradući šljunak od države zarade duplo više nego što su moja primanja. Ova borba me koštala mnogo živaca, vremena, stresa, čak i vozila i novca i neka je, ali srećan sam što je država prepoznala problem i što je reagovala. Neću stati dok se posljednji devastator ne otjera sa Morače i kazni, a nadam se da neće ni moje kolege i aktivisti, kao ni službenici koji rade na ovom slučaju”.

Prošle sedmice više osoba uhapšeno je zbog nelegalne eksploatacije šljunka, ali su svi pušteni nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštili su da je tim nelegalnim poslom država oštećena za oko 138 miliona eura.

Na vanrednoj konferenciji za medije saopštili su da su građevinske kompanije koje izvode radove na auto-putu i/ili prave zgrade, iz korita Morače i Cijevne nelegalno izvukle tone pijeska i devastirali riječne tokove, istakavši da je svaki kamen izvučen iz crnogorskih rijeka od kraja 2020. godine nelegalan posao.

Nije, međutim, objašnjeno kako su pojedine kompanije godinama obavljale taj posao, s obzirom na to da je moratorijum na eksploataciju uveden još 2017.

Zabrinjava izostanak adekvatnih kazni

Prijetnje i targetiranje novinara i ekoloških aktivista koji su se bavili problemom nelegalne ekspolatacije šljunka osudili su i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

”U demokratskom društvu nedopustivo je targetirati poslenike javne riječi i crtati im mete, posebno u slučajevima u kojima je riječ o najvećim javnim interesima”, piše u saopštenju Ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Stijović.

Ocijenili su da je zabrinjavajuće i to što pravosudni sistem u takvim situacijama, koje se ponavljaju, nema adekvatne sankcije za počinioce.

”U toku višemjesečnog rada predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su se na licu mjesta nerijetko suočavali sa nasilničkim ponašanjem i prijetnjama, i u potpunosti razumijemo i znamo kroz šta mladi novinari prolaze. U trenutku kada se širom svijeta prepoznaje značaj ekoloških tema, iza nas su tri decenije nebrige o prirodnom ambijentu, čemu smo odlučni stati na put”.

Socijalistička narodna partija (SNP) osudila je prijetnje upućene Vujisiću i Žderu, ocijenivši da je očigledno da za pojedine još ne važe osnovni postulati demokratije.

”Te da nikada nisu čuli za slobodu medija i novinara. Izvještavanje o svim temama u Crnoj Gori, ma koliko za nekog bile važne, mora se odvijati bez pritisaka bilo kakve vrste... Očekujemo da će oni koji su se usudili da prijete pomenutim novinarima biti hitno i adekvatno procesuirani”.

Bonus video: