Odloženo suđenje optuženima za ubistvo Šarovića

Šarović je ubijen 6. juna 2019, oko 15.20 časova, kod vile "Akacija" u Đenovićima, i u njega tada ispaljeno šest projektila

4795 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Arhiva Vijesti

Početak suđenja Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću, državljanima Bosne i Hercegovine, optuženi za ubistvo Stefana Šarovića u Herceg Novom, koje je danas zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 29. novembar, na predlog tužioca.

Šarović je ubijen 6. juna 2019, oko 15.20 časova, kod vile "Akacija" u Đenovićima, i u njega tada ispaljeno šest projektila.

Predsjednica vijeća sudija Vesna Moštrokol je pročitala podnesak tužioca u kojem se između ostalog navodi da ne može pristupiti na zakazani glavni pretres, zbog zauzetosti u jednom složenom krivičnom predmetu u ovom sudu. Advokat Danilo Mićović, branilac okrivljenog Ivovića, sudu je danas najavio da će uvijek tražiti oglaganje glavnog pretresa sve dok odbrani ne bude omogućeno da u Istražnom zatvoru ima neposredni razgovor sa branjenikom, radi pripremanja odbrane.

"Za ovo krivično djelo je zaprijećena kazna od 40 godina zatvora. Mi nikako ne možemo pripremiti naše branjenike da na glavnom pretresu iznesu odbranu. Zakonik o krivičnom postupku nije predvidio telefonsku komunikaciju sa branjenikom u Istražnom zatvoru, već nam je potreban neposredan razgovor da bi se pripremili za ovaj složeni krivično pravni predmet. Na ovaj način je povrijeđeno pravo na odbranu, Konkretno govoreći, imao sam telegonsku komunikaciju sa Ivovićem u Istražnom zatvoru, u prostoriji gdje inače obavljamo razgovore, Mi ne želimo da komuniciramo telefonom, nema uslova za pripremu odbrane jer nemamo slobodnu komunikaciju. Mi branjenici advokati smo u prostoriji gdje postoji fizička prepreka, napravljen od 2/3 čelično željezne konstrukcije i 1/3 od pleksiglasa. Treba naći rješenje bez odbzira na mjere virus kovid 19 i bolest korone virusa u Istražnom zatvoru. Odbrana je spremna da prilikom svake posjete, donesemo potvrdu o broju antitijela i brzi test kao dokaz, da nismo nosioci korone virusa tako da ničije zdravlje nećemo ugroziti u Istražnom zatvoru, kao ni okrivljene. Predlažem da nam omogućite da povjerljivi razgovor sa okrivljenim obavimo u advokatskoj kancelariji u Višem sudu, sve dok se ne pripremimo za odbranu", kazao je advokat Mićović.

Sa njegovim predlozima se saglasila i advokatica Sanja Bojanović, branilac okrivljenog Šilj Dušana.

Sudija Moštrokol je kazala da će kopiju današnjeg zapisnika dostaviti predsjedniku Višeg suda, koji će se pozabaviti rješavanjem ove problematike. Dodala je da će zatražiti od predsjedika suda da primi advokata Mićovića na razgovor.

Bonus video: