Planirali da ubiju i zakopaju Marka Jankovića?

Prema spisima SDT-a, Stefan Đukić i Emil Tuzović tražili su osobu koja će “namjestiti” Podgoričanina...

60941 pregleda 18 komentar(a)
Đukić i Tuzović, Foto: Strana.ua, detective-info.com.ua
Đukić i Tuzović, Foto: Strana.ua, detective-info.com.ua

Baranin Stefan Đukić (Mandić) tražio je od Podgoričanina Zorana Perovića da pronađe osobu koja će “namjestiti” Marka Jankovića i lokaciju gdje će navodni članovi te krimnalne grupe zakopati tijelo nakon likvidacije. Navodno, drugi organizator te kriminalne grupe - Emil Tuzović, tražio je od Dušana Boljevića da bude direktni izvršilac ubistva.

Perović i Boljević to su prihvatili, piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje tvrdi da su razbijanjem kriminalne grupe, koju su navodno formirali Tuzović, Đukić i još jedna zasada neidentifikovana osoba, spriječili likvidaciju najmanje osam osoba.

Ta kriminalna grupa navodno je planirala likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, smijenjenog pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra koji je službenik Sektora za borbu protiv kriminala, njihovog kolege Ivana Đokovića, Barana Jasmina Osmanagića i Mikole D. i Marka Jankovića. Istražitelji tvrde da su planirali i fizički napad na sutkinju podgoričkog Višeg suda Biljanu Uskoković.

Uhapšen u Ukrajini: Đukić
Uhapšen u Ukrajini: Đukićfoto: Detective-info.com.ua

SDT tvrdi da su Đukić, Tuzović i još jedan NN organizator te krimi-grupe, početkom februara 2021. godine podstrekli druge da izvrše teško ubistvo Jankovića:

”Na način što je okrivljeni Stefan Đukić donio odluku, a što su okrivljeni Emil Tuzović i NN organizator prihvatili da se otme i liši života oštećeni Marko Janković”.

Pojašnjeno je da je Đukić od Perovića tražio “da stvori uslove za izvršenje planiranog ubistva”.

”Na način što će obezbjediti lice koje će ‘namjestiti’ oštećenog Marka Jankovića, odnosno, koje će, koristeći povjerenje oštećenog, dovesti Jankovića do mjesta na kom će biti otet i ubijen, što je Perović i prihvatio, pa je 14. oktobra 2021. obezbijedio lice i ustupio mu kriptovani telefon kako bi u cilju realizacije kriminalnog plana direktno komunicirao sa okrivljenim Đukićem”, piše u spisima SDT-a.

U tom dokumentu navodi se da je Đukić od Milana Brajovića, zvanog Fitilj, tražio da pruža logističku podršku, odnosno da izabere sredstva koja će biti korišćena prilikom otmice i ubistva, utvrdi koje lokacije nijesu pokrivene kamerama:

”Što je okrivljeni Brajović i prihvatio, pa je 15. februara 2021. godine Peroviću napravio spisak predmeta koji se moraju pribaviti i saopštio mu koje su lokacije najpogodnije za realizaciju planiranog ubistva”.

Piše i da je Đukić od drugih, zasada neidentifikovanih članova te kriminalne grupe, tražio da odaberu lokaciju gdje će ga oteti, ubiti i zakopati, ali i da opserviraju kretanje Jankovića, što su oni prihvatili.

Tuzović nakon hapšenja u Ukrajini
Tuzović nakon hapšenja u Ukrajinifoto: Detective-info.com.ua

”Okrivljeni Emil Tuzović je od Boljevića tražio da bude direktni izvršilac ubistva Jankovića, što je okrivljeni Boljević i prihvatio, pa je od 14. oktobra 2021. godine obilazio lokacije na kojima je očekivao dolazak oštećenog Jankovića, kako bi realizovao kriminalni plan. Zasada NN organizator je u cilju izvršenja planiranog ubistva ponudio nagradu od 20.000 eura neposrednom izvršiocu ubistva oštećenog Jankovića, ali predmetno krivično djelo nije izvršeno”, piše u spisima.

Nije pojašnjeno kako je spriječeno ubistvo, niti zbog čega se Janković našao na meti te kriminalne grupe.

SDT je još ranije saopštilo da Boljevića, Brajovića, Perovića, Dušana Dudića, Nina Koraća, Aleksandra Raičevića, Stefana Mićića, Albina Salića, Bojana Lopičića i Branka Pejovića sumnjiče da su članovi kriminalne grupe koju su iz ukrajinskog zatvora formirali Đukić i Emil Tuzović. Đukić i Tuzović uhapšeni su u Ukrajini zbog pokušaja ubistva jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

Članovima te kriminalne organizacije SDT označava i nedavno uhapšene Harisa Tuzovića, Jovana Mrvaljevića i Gorana Milašinovića.

Osim Perovića i Pejovića koji su u bjekstvu, ostali osumnjičeni su uhapšeni.

Đukiću se u podgoričkom Višem sudu, u odsustvu, sudi zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića.

Barane pratili dronom, spremali eskploziv za njih

Prema tužilačkim spisima, Nino Korać bio je zadužen da opservira Barane Nikolu D. i Jasmina Osmanagića, koje su planirali da ubiju eksplozivom, kao i da ostalim članovima klana javlja njihovo kretanje i navike.

Njihovo ubistvo, navodno, tražili su organizatori kriminalne grupe.

Koraćevo zaduženje bilo je da podatke o njima prikuplja i dronom, kao i da opservira mjesta na kojima je najpodesnije postaviti eksplozivne naprave ispred automobila kojima Nikola D. i Osmanagić upravljaju.

Nikola D. i Osmanagić bliski su pokojnom Arminu Muši Osmanagiću, nekadašnjem vođi jednog od barskih klanova.

Armin Osmanagić ubijen je u septembru 2014. godine u Baru. Njegove ubice nikada nijesu otkrivene.

Bonus video: