Pokidajmo vođe da bismo dobili rat

Tužioci u jednoj od optužnica navode detalje prepiske kriminalne grupe u kojoj su nadimci osoba planiranih za likvidaciju

69605 pregleda 15 komentar(a)
Policajci mu spasili život: Šaković, Foto: Boris Pejović
Policajci mu spasili život: Šaković, Foto: Boris Pejović

Klempo, Lima, Radoman, Mićko, Korać, Boban, Minja, Vule, Jare, Mićić, Boreta, Votka, Kan, to se mora sve pokidati da bismo pobijedili rat, svako od ovih koji ostane može sam da ratuje, svako ima ljude i pare.

To je 2. januara napisao jedan od organizatora kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju Milića Minje Šakovića i više visokopozicioniranih članova škaljarskog klana.

Dva mjeseca ranije, piše, na meti su im bila samo trojica škaljaraca - Klempo, Minja i Jare...

Taj spisak dio je optužnice Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a odnosi se na dogovore suprotstavljene kriminalne grupe o likvidaciji 13 osoba.

SDT je podnijelo optužnicu protiv Nikole Mirića (35) iz Obrenovca, Beograđana Jovana Trkulje (35) i Zorana Lekića (32) i Podgoričana Aleksandra Veljovića (30), Jovana Miranovića (41), Saše Stanišića (30) i Bobana Milića (33).

SDT ih tereti da su postali članovi kriminalne organizacije koja je planirala likvidaciju Šakovića. Organizatori te krimi-grupe nijesu otkriveni, tvrdi SDT, ali znaju da ih je četvoro.

”Utvrđuje se da su četiri osobe koje zasada nijesu identifikovane i koje imaju SKY ID 8MA869, COC6LQ, DEEBDC i DCSLKQ u periodu od oktobra 2020. godine do januara 2021. godine napravile dogovor oko ubistva Šaković Milića, a da su osobe koje su koristile SKY ID 16P3QN i 4M1LAC 14. januara 2021. godine započeli praćenje Šaković Milića, da bi kasnije došlo do realizacije plana za kupovinu stana odakle će se izvršiti ubistvo, a taj stan kupio je upravo okrivljeni Leković”, piše u spisima specijalnog tužilaštva.

SDT navodi da je organizator te kriminalne grupe u komunikaciji sa drugim osobama planirao više ubistava na teritoriji Crne Gore:

”Pri čemu se iz komunikacija utvrđuju imena lica koja su trebala biti likvidirana, a među njima je i oštećeni Šaković Milić, lice koje treba prvo likvidirati, a potom preći na druge osobe... Upravo iz komunikacija dobijenih zamolbenim putem proizilazi da je ova organizacija formirana radi sticanja nezakonite moći, jer u jednoj od pisanih komunikacija stoji da sva lica koja su naveli treba ubiti kako bi se dobio rat”, piše u optužnici.

Puška kojom su planirali ubistvo Šakovića
Puška kojom su planirali ubistvo Šakovića foto: Uprava policije

Dvije sedmice nakon početka praćenja Šakovića, jedan od okrivljenih, Jovan Miranović, počeo je da upucava snajpersku pušku, a paralelno sa tim davao je ostalim članovima klana instrukcije kako da benzinom uklanjaju DNK tragove...

”Iz drugih komunikacija od 6. februara 2021. godine utvrđuje se da je osoba sa nadimkom ‘Brzi’ lice koje je angažovalo okrivljene Mirića i Trkulju koji su prihvatili da izvrše krivična djela ubistva, a nekoliko dana nakon toga nabavljen je i motor koji bi im poslužio kao bjekstvo, zajedno sa kacigama. Upravo u ovom dijelu komunikacija je potvrđena i materijalnim dokazima, odnosno dolaskom okrivljenih Mirića i Trkulje u Crnu Goru, pronalaskom motocikla i kaciga koje su koristili ovi okrivljeni”, piše u optužnici.

Istražitelji su pronalaskom kombija koji su koristili uhapšeni potvrdili i komunikaciju optuženih preko kriptovane aplikacije, u kojoj osoba sa SKY ID COC6LQ, koju SDT još nije identifikovalo, 24. februara obavještava nekoga da je nabavljen kombi za likvidaciju.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, koji potpisuje optužnicu, navodi da je grupa koja je pripremala likvidaciju Šakovića i ostalih, međusobno razmjenjivala fotografije, pomoću kojih su utvrđene pozicije sa kojih su pratili tog Podgoričanina.

U optužnici piše i da su uhapšeni međusobno i sa organizatorima koji nijesu identifikovani, od januara do marta razmjenili više fotografija napravljenih tokom “opservacije” Šakovića.

Četvorica optuženih za planiranje ubistva Šakovića - Mirić, Trkulja, Veljović i Marović, uhapšeni su 9. marta u Podgorici. Tog dana hapšenje su izbjegli Leković i Milić, a Stanišić je uhapšen krajem tog mjeseca.

Tužilaštvo ih tereti da su postali članovi kriminalne organizacije formirane zbog neodređenog broja ubistava, te da su time prihvatili da izvršavaju naredbe NN organizatora koji je određivao koga, gdje i kada treba ubiti.

Prema spisima SDT-a Mirić i Trkulja prihvatili su da budu izvršioci ubistva, a Miranović je sa njima upucavao snajpersku pušku.

Mirića i Trkulju policija je uhapsila nakon što su iz iznajmljene kuće u naselju Zlatica sjeli u kombi ulcinjskih registarskih oznaka, u koji su prethodno unijeli motocikl “honda” na kom su bile prikačene lažne tablice, i dovezli se do “BMW-a” koji su takođe stavili ukradene tablice, a koji su planirali da zapale nakon likvidacije.

Korać, Vukotić, Dukić...

Tužilaštvo još nije identifikovalo ko su ostali članovi kriminale grupe, osim sedmorice optuženih.

Tragaju i za onima koji su izviđali teren oko kuća onih koje su organizatori stavili na listu za odstrel, pratili njihovo i kretanje policajaca i javljali ostalim saučesnicima...

U spisima SDT-a ne navode se imena škaljaraca koji su bili na listi za odstrel kriminalne grupe bliske kavačkom kriminalnom klanu.

Navodno, na toj listi pored Šakovića bili su Filip Korać, Marko Ljubiša Kan, Jovan Vukotić, Marko Martinović, Saša Dukić, Stefan Mićić...

Bonus video: