Advokatima dozvolili da se vide sa klijentima

Mićović, branilac okrivljenog Ivovića, na ročištu u sudu 22. novembra, najavio da će tražiti odlaganje glavnog pretresa sve dok odbrani ne bude omogućeno da u Istražnom zatvoru ima neposredni razgovor sa branjenikom, radi pripremanja odbrane

6593 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Zbog zdravstvenih problema jednog od okrivljenih, za 28. februar odgođen je početak suđenja Dušanu Šilju i Nikoli Ivoviću optuženima za ubistvo Stefana Šarovića u Herceg Novom.

Šarović je ubijen 6. juna 2019. godine, kod vile "Akacija" u Đenovićima -u njega tada ispaljeno šest projektila iz vatrenog oružja.

Advokatica Sanja Bojanović, branilac okrivljenog Šilja, izjavila je "Vijestima" da su Viši sud u Podgorici i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) prihvatili njen i zahtjev kolege advokata Danila Mićovića - da im se, u posebnoj prostoriji, omogući neposredan razgovor sa okrivljenima radi pripremanja odbrane, a ne razgovor telefonom.

"U petak sam u Istražnom zatvoru bila u posjeti Šilju, sa kojim sam obavila samostalan razgovor. Tako da je ispunjeno ono što je na prethodnom ročištu u sudu zatražio advokat Danilo Mićović. Odmah nakon tog odloženog suđenja, na razgovor nas je primio predsjednik Višeg suda Boris Savić, koji je preuzeo obavezu da se problem riješi. U petak sam saznala da nam je odobren neposredan razgovor u posebnoj prostoriji sa branjenicima a ne telefonski razgovor", izjavila je advokatica Bojanović.

Mićović, branilac okrivljenog Ivovića, na ročištu u sudu 22. novembra, najavio da će tražiti odlaganje glavnog pretresa sve dok odbrani ne bude omogućeno da u Istražnom zatvoru ima neposredni razgovor sa branjenikom, radi pripremanja odbrane.

"Mi nikako ne možemo pripremiti naše branjenike da na glavnom pretresu iznesu odbranu. Zakonik o krivičnom postupku nije predvidio telefonsku komunikaciju sa branjenikom u Istražnom zatvoru, već nam je potreban neposredan razgovor da bi se pripremili za ovaj složeni krivično pravni predmet. Na ovaj način je povrijeđeno pravo na odbranu. Konkretno govoreći, imao sam telefonsku komunikaciju sa Ivovićem u Istražnom zatvoru, u prostoriji gdje inače obavljamo razgovore, Mi ne želimo da komuniciramo telefonom, nema uslova za pripremu odbrane jer nemamo slobodnu komunikaciju. Treba naći rješenje bez odbzira na mjere virus kovid 19 i bolest korone virusa u Istražnom zatvoru", kazao je tada advokat Mićović.

Predsjednica vijeća, sutkinja Vesna Moštrokol kazala je da zbog toga tražiti od predsjedika Višeg suda da razgovara sa advokatima.

Bonus video: