optužbe iznio obraćajući se sudijama Apelacionog suda u Beogradu

Šarić pokušao da diskredituje sudiju koji ga je osudio na 15 godina zatvora: Laže ispred mene...

Šarić je sudiju optužio i da je bio pristrasan i toliko "sarađivao" sa tužiocem da nije bilo "razlike između tužioca i sudije"

18462 pregleda 3 komentar(a)
Šarić, Foto: Screenshot/Youtube
Šarić, Foto: Screenshot/Youtube

Optuženi narko-bos Darko Šarić danas je ponovo pokušao da diskredituje sudiju Višeg suda u Beogradu Sinišu Petrovića koji ga je kao predsjednik sudskog vijeća 2018. osudio na 15 godina zatvora za međunarodni šverc kokaina navodeći da sudija laže.

Šarić je ove optužbe iznio obraćajući se sudijama Apelacionog suda u Beogradu koje će u narednom periodu odlučivati o presudi.

Šarićevo izlaganje trajalo je kratko i svelo se na pokušaj diskreditacije sudije Siniše Petrovića, predsjednika tročlanog sudskog vijeća koje je donijelo prvostepenu presudu.

"Sudija koji mi sudi laže ispred mene, ja to nisam mogao da vjerujem… Čovjek najuvjerljivije što može priča neistine", rekao je Šarić misleći na sudiju Petrovića.

Sudijama Apelacionog suda predao je transkript razgovora između sudije Petrovića i njega koji pokazuje, kako tvrdi, da ga je sudija slagao, ali nije precizirao o čemu se radi.

Šarić je sudiju optužio i da je bio pristrasan i toliko "sarađivao" sa tužiocem da nije bilo "razlike između tužioca i sudije".

Ovim optužbama Šarić je želio da ospori osuđujuću presudu koju je Petrović donio.

Osim Šarića danas se sudu obratio i njegov brat od tetke Željko Vujanović kome se takođe sudi da je jedan od organizatora grupe.

I on je tvrdio da tužilac i sudija ne govore istinu, kao i da ono što piše u presudi nije tačno.

"Katastrofa, znači strašno šta je sudija pisao (u presudi)", rekao je Vujanović.

Pošto su se danas svi optuženi obratili sudu, predsjedavajuća sudija Nada Hadži Perić zatvorila je javnu sjednicu i saopštila da se sudsko vijeće povlači kako bi donijelo odluku.

Njihova odluka mogla bi da bude potvrda presude iz 2018, ali mogu i da donesu drugačiju presudu – da optužene oslobode ili im izreknu drugačije kazne.

Osim toga, sudije mogu i da otvore novo suđenje pred Apelacionim sudom nakon kog bi donijeli novu presudu.

Šariću je u ovom postupku već dva puta izricana presuda.

On je 2015. osuđen na 20 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a tri godine kasnije u ponovljenom postupku osuđen je na 15 godina zatvora. Ovu presudu je prošle godine potvrdio Apelacioni sud i ona je tada postala pravosnažna.

Šarićevi advokati, međutim, iskoristili su posljednju mogućnost – podnijeli su zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu čije su sudije potom slučaj vratile na apelaciju na ponovno odlučivanje zbog formalne greške.

Naime, dvoje sudija Apelacionog suda odlučivale su i o presudi i o Šarićevom zahtjevu za puštanje iz pritvora što nije smjelo da se desi. Sada ovaj sud ponovo odlučuje o presudi, ali su dvoje sudija zamijenile njihove kolege.

Šariću se, istovremeno sa ovim, sudi i za pranje više od 20 miliona eura koje je, kako tvrdi tužilaštvo, zaradio švercom kokaina. U ovom slučaju osuđen je na devet godina zatvora, a i ovu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud.