Zid ćutnje dok tragaju za istinom

Srbijanski mediji juče su, nakon saslušanja, prenijeli izjavu branioca Belivuka i Miljkovića, advokata Dejana Lazarevića, koji je kazao da su negirali izvršenje krivičnog djela i pred tužiocima objasnili da 14. oktobra prošle godine nijesu ni bili na teritoriji Crne Gore

35075 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Roditelji ubijenog Baranina Adisa Spahića tvrde da ih niko iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nije obavijestio o terminu saslušanja osumnjičenih za taj zločin, iako prema zakonu na to imaju pravo.

To je Vijestima saopštile majka ubijenog frizera iz Bara Mirsada Spahić.

Iako su više puta ponovili da im Srbija ne odgovara na zahtjev da u Beogradu saslušaju osumnjičene za taj zločin, iz SDT-a juče nijesu odgovorili da li su specijalni tužilac Saša Čađenović i njegov šef Milivoje Katnić u prijestonici Srbije uzeli izjavu od Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića.

SDT sumnjiči Belivuka da je formirao kriminalnu grupu koja je 14. oktobra prošle godine prvo namamila, pa ubila Spahića i njegovog šuru Damira Hodžića, a potom sakrila njihova tijela i uništila tragove zločina u kući u Stanjevića rupi u Spužu.

Tu kriminalnu grupu, čiji članovi su navodno i Miljković, Janković i Ratko Živković, sumnjiče i za otmicu nekad visokopozicioniranog škaljarca Mila Radulovića, zvanog Kapetan koji je skoro tri mjeseca kasnije ubijen.

Srbijanski mediji juče su, nakon saslušanja, prenijeli izjavu branioca Belivuka i Miljkovića, advokata Dejana Lazarevića, koji je kazao da su negirali izvršenje krivičnog djela i pred tužiocima objasnili da 14. oktobra prošle godine nijesu ni bili na teritoriji Crne Gore.

Rekao je i da se oni nijesu branili ćutanjem, ali kako nisu dobili sve materijale, nisu mogli da se izjasne o navodima o navodnom sklanjanju tijela, krečenju kuće i uklanjanju tragova, prenosi Kurir.

Mirsada Spahić, majka Adisa Spahića koji nije imao kriminalni dosije, Vijestima je rekla da je užasnuta postupkom specijalnog tužioca Čađenovića, navodeći da ga je molila da je obavijesti kada je saslušanje:

”Tražila sam samo da prisustvujem saslušanju, na to imam pravo. Htjela sam da pitam gdje mi je zakopano dijete, da mu makar kosti nađem i sahranim ga kako dolikuje. Nije me obavijestio da je saslušanje, a morao je po zakonu. Nije mi pružio priliku da ih pogledam u oči i pitam - gdje mi je sin, a ovo je bila jedina prilika, niti da im kažem - moj sin nije bio ni kriminalac, ni škaljarac. Dok nas ova nevolja nije zadesila mi nismo znali ni šta su, ni ko su ni škaljarci ni kavčani, niti da postoje”, kazala je Spahić, dodajući da joj je tužilac Čađenović “lično obećao da će prisustvovati saslušanju”.

Kazala je i da je više puta ponovila Čađenoviću da je obavezno obavijesti o terminu saslušanja, ali da je u poslednje vrijeme prestao da joj odgovara na pozive.

Objasnila je i da je njenog sina, 14. oktobra prošle godine, šura - Damir Hodžić, pozvao da ga prebaci negdje.

”Rekao je da će se vratiti brzo. Čekala sam ga u salonu, koji smo renovirali novcem dobijenim od kredita”, rekla je ona.

Prema Zakonu o krivičnom postupku tužilac je dužan da, na pogodan način obavijesti branioca, oštećenog, punomoćnika oštećenog i okrivljenog o vremenu i mjestu sprovođenja dokaznih radnji kojima oni mogu prisustvovati, osim kada postoji opasnost od odlaganja.

Predstavnici SDT-a i Uprave policije krajem avgusta saopštili su detalje o dvostrukom ubistvu, najavljujući da će specijalni tužilac Saša Čađenović osumnjičene saslušati u Beogradu.

SDT tvrdi i da su u toj istrazi došli do dokaza da je osumnjičeni četverac, sa za sada neidentifikovanim članovima te kriminalne organizacije, prvo namamio, pa likvidirao dvojicu Barana, a da su Radulovića oteli i odveli na drugu lokaciju.

”Vijesti” su nedavno objavile da je kuća Živkovića u kojoj su ubijeni škaljarac Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić gotovo u potpunosti demolirana nakon tog zločina, a potom su zidovi iznova gletovani, krečeni, mijenjane su pločice, parket, vrata, namještaj...

Izvor iz istrage tada je objasnio da je to učinjeno kako bi se prikrili tragovi likvidacija.

Bonus video: