Ponovo počelo suđenje Mugoši, tereti se da je oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura

Pročitani su svi do sada provedeni dokazi. Za nastavak suđenja 13. decembra, sudija Pean je najavila da će, kao dokaz, biti proveden novi nalaz

17202 pregleda 26 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši danas je poonovo počelo u podgoričkom Višem sudu, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća.

Pred specijalnim vijećem sutkinje Vesne Pean, Mugoša odgovara da je u prodaji gradskog građevinskog zemljišta kompaniji "Carine", oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura.

Glavni pretres je počeo iznova zbog promjene u sastavu vijeća. Pročitani su svi do sada provedeni dokazi. Za nastavak suđenja 13. decembra, sudija Pean je najavila da će, kao dokaz, biti proveden novi nalaz.

Na prethodnom glavnom pretresu u oktobru prošle godine, vijeće sudije Pean je po službenoj dužnosti donijelo rješenje da se uradi supervještačenje u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, nakon čega je suđenje odloženo na neodređeno vrijeme.

Ovakvoj odluci suda, prethodio je pokušaj usaglašavanja nalaza vještaka arhitektonske struke Vukašina Đuričkovića i ekonomsko finansijske struke Milenka Popovića, sa nalazom vještaka procjenitelja Sanje Radović. Kako nije došlo do usaglašavanja nalaza, sud je donio rješenje da se uradi supervještačenje.

Đuričković i Popović su ostali pri svojim nalazima u kojem su naveli da je cijena kvadrata zemljišta koštala od 880 do 970 eura po kvadratu, dok Radović navodi da je to oko 165 eura, a radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik prodao kompaniji "Carine” po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Prema nalazu sudskog vještaka građevinske struke procjenjitelja Sanje Radović, vrijednost dvije parcele gradsko-građevinskog zemljišta u servisno skladišnoj zoni na Starom aerodromu u Podgorici, površine 8.047 m2 i 7.158 m2, po metru kvadratnom iznosile su po 246 eura, odnosno 167 eura. Radi se o gradsko građevinskom zemljištu koje je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša prodao kompaniji "Carine" po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Prema navodima optužnice specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, okrivljeni Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine. Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Bonus video: