Suđenje Mugoši ponovo počelo: Novi nalaz u sudnici 13. decembra

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Vesna Pean, nekadašnji čelnik glavnog grada odgovara da je tokom prodaje gradskog građevinskog zemljišta privatnoj kompaniji - oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura

5519 pregleda 2 komentar(a)
Negirao krivicu: Miomir Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Negirao krivicu: Miomir Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović

U podgoričkom Višem sudu 13. decembra biće predstavljen novi nalaz o poslu između bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i kompanije “Carine”.

To ju juče najavljeno u sudnici, nakon što je suđenje Mugoši počelo iznova zbog promjene u sastavu sudskog vijeća.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Vesna Pean, nekadašnji čelnik glavnog grada odgovara da je tokom prodaje gradskog građevinskog zemljišta privatnoj kompaniji - oštetio budžet Opštine Podgorica za 6,7 miliona eura.

Pean je najavila da će 13. decembra, kao dokaz, biti proveden novi finansijski nalaz.

Na prethodnom glavnom pretresu u oktobru prošle godine, vijeće sutkinje Pean po službenoj dužnosti donijelo je rješenje da se uradi supervještačenje u tom predmetu, nakon čega je suđenje odloženo na neodređeno vrijeme.

Mugoša
Mugoša foto: Boris Pejović

Ovakvoj odluci suda, prethodio je pokušaj usaglašavanja nalaza vještaka arhitektonske struke Vukašina Đuričkovića i ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića, sa nalazom vještaka procjenitelja Sanje Radović.

6,7

miliona eura oštetio je gradski budžet Miomir Mugoša, prodajom zemljišta ispod cijene kompaniji Carine, piše u optužnici specijalne državne tužiteljke Sanje Jovićević. Navodi se da je okrivljeni kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na tu firmu

Kako nije došlo do toga, sud je donio rješenje da se uradi supervještačenje.

Đuričković i Popović ostali su pri svojim nalazima u kojem su naveli da je cijena kvadrata zemljišta koštala od 880 do 970 eura, dok je Radovićeva navela da je ona oko 167 eura.

Riječ je o parceli koju je Mugoša firmi “Carine” prodao za 165 eura po metru kvadratnom.

Oktobra 2019. vještak Popović saopštio je da mu je Mugoša prijetio nakon izlaska iz sudnice podgoričkog Višeg suda 19. septembra te godine.

Tvrdio je da je optuženi to učinio nakon što su on i njegov kolega Đuričković na glavnom pretresu saopštili da ostaju pri nalazu da je Mugoša lokalni budžet oštetio za više od šest miliona eura.

“Popoviću, platićeš mi”, kazao je navodno Mugoša vještaku dok je izlazio iz sudnice, a piše u izjašnjenju dvojice vještaka.

Popović je “Vijestima” tada potvrdio da je došlo do incidenta u holu zgrade suda.

On je kazao da neće dodatno komentarisati Mugošine prijetnje i da je sve što je imao da kaže napisao u izjašnjenju sudu.

Na prethodnom glavnom pretresu u oktobru prošle godine, vijeće sutkinje Pean po službenoj dužnosti donijelo je rješenje da se uradi supervještačenje u tom predmetu, nakon čega je suđenje odloženo na neodređeno vrijeme”

Mugoša je “Vijestima” tada rekao da ne želi da komentariše ništa dok je sudski postupak u toku.

Teži incident u holu suda spriječio je policajac zadužen za obezbjeđenje, koji je zamolio da se smire strasti i predložio da iz zgrade suda najprije izađe Mugoša, pa potom Popović.

Prema navodima optužnice specijalne tužiteljke Sanje Jovićević, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine.

Mugoša se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je gradski budžet oštetio za 6,7 miliona eura.

Bonus video: