Izbjegavali pratnju nišaneći Šakovića

Spisi Specijalnog tužilaštva o telefonskoj komunikaciji grupe koja je navodno planirala likvidaciju visokopozicioniranog člana škaljarskog klana

34852 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

"Slušaj ovo, ođe od stadiona Koma, onuda kroz naselje i do podvožnjaka ovog starog, sve su postavljeni oni momci za praćenje, evo deset dana specijalne mjere, one što prate i čuda, pa ako što ima tuda izbjegavajte ih, oni su za*ebani i rade neke ozbiljne stvari”, poruka je koju je 7. marta, preko kriptovane SKY ECC aplikacije zasada neidentifikovanoj osobi poslao Aleksandar Veljović (30), jedan od okrivljenih za pokušaj ubistva Milića Minje Šakovića.

Likvidacija tog navodno visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana spriječena je dva dana kasnije, tvrde istražitelji.

Veljović je pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem tvrdio da ne zna ništa o planiranju ubistva Šakovića, da ne poznaje ostale osumnjičene i da je tu poruku poslao Podgoričaninu Z. T. koji ga je sredinom januara optužio da mu šalje policiju.

Taj, uhapšeni službenik Ministartva unutrašnjih poslova, radio je u Auto centru Uprave policije u Zagoriču.

Međusobnu, ali i prepsiku osumnjičenih za to krivično djelo sa drugim osobama, Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavili su pravosudni organi Francuse.

U tim spisima i poruke su iz “zatvorenih grupa”, a vlasnici kriptovanih naloga identifikovani su iz takozvane holandske baze podataka.

”Iz podataka dobijenih zamolbenim putem proizlazi da je okrivljeni Zoran Lekić koristio nickname ‘Turbo’, da je Jovan Miranović koristio dva kriptovana telefona sa nickname-ovima ‘A1’ i ‘IT2’, Mirić - ‘Putnik’, a Veljović ‘E19’... Utvrđuje se da su isti međusobno komunicirali i to putem tzv. zatvorenih grupa, kao i međusobno, a isto tako pojedini okrivljeni su komunicirali i sa drugim licima u vezi sa izvršenjem krivičnih djela koja do podizanja ove optužnice nijesu sa sigurnošću identifikovana”, piše u optužnici SDT-a o čijoj opravdanosti je u Višem sudu nedavno raspravljano.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u tom tužilačkom aktu navodi da se iz komunikacije Veljovića utvrđuje da je taj okrivljeni komunicirao i sa drugim osobama koje su koristile SKY ID - GU0CH5 i A26421.

U spisima piše da je taj okrivljeni na više kriptovanih naloga 7. januara 2021. godine poslao fotografiju optičkog nišana za pušku, koju je sam fotografisao u vozilu.

”Na fotografijama se vidi da je prilikom fotografisanja optičkog nišana koristio rukavice”...

SDT tvrdi i da je na fotografijama koje je prosljeđivao preko SKY ECC aplikacije i puška, nalik onoj pronađenoj u vozilu “Renault Cango” koji su koristili članovi te krimi-grupe, a slao je i fotografije drugih djelova oružja...

”Veljović je 27. januara slao i fotografije mjesta gdje je kasnije pronađeno vozilo ‘BMW’, koje su koristili okrivljeni Trkulja i Mirić, fotografije novinskih članaka u vezi sa djelovanjem policije, fotografije pakovanja bijele materije koja liči na opojnu drogu kokain, fotografije automatskog oružja i pištolja”, piše u spisima.

Dodaje se da Veljović, osobi koja je koristila SKY ID A26421 7. i 8. marta, u danima kada su inspektori Odsjeka za specijalne istražne metode pratile kriminalnu grupu, javljao na kojim lokacijama ih je vidio.

”Te u konačnom, dana 7. marta detaljno, tokom čitavog dana identifikuje vozila kroz naselja Zlatica i Zagorič, opisuje ih, navodi da se ta vozila koriste za specijalne mjere i istovremeno dostavlja i fotografije tih auta”, tvrdi specijalni tužilac.

U optužnici SDT-a piše da je Veljović negirao pripadništvo bilo kojoj kriminalnoj organizaciji, ispričao da je samo formalno vlasnik “Cangua” oduzetog u toj akciji, jer ga je krajem prošle godine kupio, a potom i preprodao...

27. januara Veljović je slao i fotografije mjesta gdje je kasnije pronađeno vozilo BMW, koje su koristili okrivljeni Trkulja i Mirić, fotografije novinskih članaka u vezi sa djelovanjem policije, fotografije pakovanja bijele materije koja liči na opojnu drogu kokain, fotografije automatskog oružja i pištolja, piše u spisima

”Objašnjava da ga je mjesec, ili mjesec i po prije hapšenja pozvao Z. T. kojeg poznaje i optužio ga da mu navodno šalje policiju i namješta da ga prate, te u prilog tome objašnjava da radi u Auto centru Uprave policije u Zagoriču i da je Z. T. prenosio podatke koja vozila službenici policije koriste, te da mu je rekao za dva policijska vozila marke ‘golf IV’, označavajući i registarske oznake i boju vozila”, piše u optužnici.

Pred tužiocem je tvrdio i da ne poznaje nikog od okrivljenih, da zna gdje se nalazi kuća Milića Šakovića, ali da ga nikada u životu nije vidio i da nije imao nikakva saznanja o pripremi likvidacije tog Podgoričanina.

Veljovića, Beograđane Jovana Trkulju (35) i Zorana Lekića (32), Nikolu Mirića iz Obrenovca (35), Podgoričane Jovana Miranovića (41), Sašu Stanišića (30), Bobana Milića (33) SDT sumnjiči da su postali članovi kriminalne organizacije koju su formirali zasada neidentifikovani organizatori i prihvatili zadatak da ubiju Šakovića.

Znam ih sve, nisu tu bezveze...

SDT tvrdi da je Veljović osobi koja je koristila SKY čiji je ID GUOCH5, dva dana prije hapšenja, odnosno 7. marta, odgovarajući na poruku napisao da policajci “nisu bezveze tu”.

”Ma ja ih sve poznajem još od posla moga, kod mene su dolazili svi znam im svaki auto, tablice i nešto se dešava, nisu bez veze tu... Neko ima tu zanimljiv koga već 10 dana rade, pogotovo jutros sam ih sve zapazio”, piše u spisima.

Tužioci ne navode što ta osoba piše Veljoviću, ali ističu da mu je on odgovorio da će mu reći sve što mu treba oko toga pa i ako mu je neki automobil sumnjiv.

”Jer ih sve znam, svi su dolazili kod mene na održavanje... Sad su par auta ubacili privatnih, ali ih likom skoro sve poznajem... Preruše se u radnike, lijepe auto - ‘Genex’, ‘Bemax’, mijenjaju tablice, postavljaju kamere na stubove od struje, u one kućice, to je ta služba”, piše navodno u poruci.

Ponovo ne navodeći šta ga sagovornik pita, SDT tvrdi da je korisniku SKY ECC sa ID oznakom A26421 odgovorio pitanjem - koje je boje golf i pojasnio da policajci iz tog odsjeka imaju sivu i zelenu “četvorku”.

”I petica golf, jedna jedina takva boja kao špric kit...tablice mijenjaju stalno, imaju BD tablice, juče su bile na megana bijelog, malo starijeg”...

Bonus video: