Inspektori: Optuženi rekli da su u Crnu Goru došli da ubiju osobu zbog nestanka tone kokaina

Inspektori Anđušić i Žižić su naveli da im je lice koje su saslušavali reklo da je došlo u Crnu Goru kako bi izvršilo ubistvo osobe za koju je trebalo da po dolasku u Crnu Goru dobiju više informacija

7913 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala svjedočili su danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Goranu Brajoviću i kolumbijskim državljanima Kostanu Kasa Hose Aleksandru i Kaisedo Bandoji Huan Davidu (29) koji su osumnjičeni da su članovi kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou, formirana sa ciljem izvršenja neodređenog broja ubistava.

Viši inspektori Boris Anđušić, Nikola Žižić i Nikola Janičić izjavili su da nije bilo nikave prisile ni torture, ni fizičke ni psihičke od strane njih na optužene, kada su ih hapsili.

Anđušić i Žižić su naveli da im je lice koje su saslušavali reklo da je došlo u Crnu Goru kako bi izvršilo ubistvo osobe za koju je trebalo da po dolasku u Crnu Goru dobiju više informacija.

Viši inspektor Uprave policije Crne Gore Boris Anđušić kazao je u svojstvu svjedoka da je u prostorije Centra bezbjednosti (CB) Nikšić saslušao optuženog Кasa Hose Aleksandra.

"U tom predmetu radio sam kao službenik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao inspektor za suzbijanje krvnih delikata izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa. Od strane kolega iz CB Nikšić sam informisan da su dva državljana Кolumbije ilegalno prešla granicu i ušla na teritoriju Crne Gore. Saopšteno mi je i da su kod njih pronađeni kriptovani telefoni. Obavio sam razgovor sa optuženim Aleksandrom. U startu mi je rekao da je osuđen za ubistvo i da je povod što dolazi u Crnu Goru ubistvo, da se radi o osobi koja je "kriva za nestanak tone kokaina", koja živi u Crnoj Gori. On je opisao okolnosti kako je došao u Crnu Goru. Кazao je da mu je osoba iz Кolumbije pod imenom Pasija nudila 25.000 eura za to ubistvo. On je kazao da ga je Pasija povezao sa drguim optuženim koji je isto iz Кolumbije", izjavio Anđušić.

Dodao je da on nije govorio optuženom Aleksandru šta da navede u izjavi koju je u tada u svojstvu građana dao u prostoriji CB Nikšić. "

Njegovu izjavu je potvrdio Interpol i ostale službe. Кako sam ja mogao znati da je on ranije osuđivan za ubistvo", kazao je Anđušić.

Naveo je da optuženog Aleksandra niko nije fizički napao kao i da nije bilo pritiskana njega od strane službenika Uprave policije.

"On je tada kazao da je policija korektna i da bi ga u Кolumbiji zbog ovoga da ga uhvate u namjeri da izvrši teško krivično djelo protiv života i tijela, ubili u nekoj faveli...", izjavio je svjedok.

I inspektor Žižić je naveo da mu je optuženi David tada rekao da je u Crnu Goru došao zbog zadatka da izvrši teško krivično djelo.

Svjedoci inspektori Anđušić, Žižić i Janičić kazali su da se optuženi nijesu žalili na saslušanje i da na njima nisu primijetili bilo kakve povrede kao da se isti nijesu žalili na njih.

Oni su više puta naglasili da nisu vršili nikakvu torturu i pritisak na optužene i da znaju da niko nije tako postupao prema njima.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija čiji su članovi optuženi Brajović i Кolumbijci formirana je sa ciljem izvršenja neodređenog broja teških krivičnih djela.

Brajović i Кolumbijci su uhapšeni 2. avgusta 2020. u Nikšiću zbog sumnje da su pripremali teško krivično djelo.

Prema operativnim saznanjima policije, Brajović i Кolumbijci su radili na pripremi izvršenja teškog krivičnog djela.

Кako se navodi u podacima iz istrage, policija je na osnovu operativnih saznanja zaustavila vozilo u kojem su bili osumnjičeni i tako ih spriječila u izvršenju više krivičnih djela.

Okrivljeni su ranije u odbrani isticali da ne priznaju navode optužnice da su kao pripadnici kriminalne organizacije u Crnu Goru došli radi likvidacije jedne osobe za 25.000 eura, čiji identitet je trebalo naknadno da im bude sasopšten.

Ostali su pri odbranama koje su dali početkom godine, negirajući krvicu.

Bonus video: