BORBA PROTIV ŠVERCA PREKO CRNOGORSKE LUKE

Očistiće magacine i oduzimati cigarete

Vlada priprema novu odluku kojom će vlasnike cigareta u skladištima Luke Bar obavezati da u roku od 40 dana isprazne sve magacine i plate dažbine

30277 pregleda 9 komentar(a)
Pojačane kontrole: Slobodna zona Luke Bar, Foto: Uprava prihoda i carina
Pojačane kontrole: Slobodna zona Luke Bar, Foto: Uprava prihoda i carina

Vlada priprema novu odluku kojom će vlasnike firmi, čije se cigarete trenutno nalaze u skladištima Luke Bar, obavezati da u roku od 40 dana isprazne sve magacine i da plate dažbine, a ukoliko to ne učine država će konfiskovati sve duvanske proizvode koji su ljetos popisani u Slobodnoj zoni, saznaju “Vijesti” u vrhu Vlade.

Plan Vlade je da paketi cigareta, čiji vlasnici ne žele da plate akcize i duvan ubace u promet na crnogorsko tržište, nakon postupka oduzimanja - prodaju na međunarodnom tržištu i da se na taj način prvi put prihoduje novac od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

Vijestima je rečeno da se odluka, koja bi trebalo uskoro da se usvoji na Vladi, donosi zbog bojazni izvršne vlasti da cigarete lagerovane u skladištima Luke Bar, bez plaćanja dažbina, preko ilegalnih kanala, postanu dio švercerskog lanca...

Bezbjednosni podaci pokazuju da je ljetošnjom zabranom novog skladištenja cigareta u magacinima Luke Bar u velikoj mjeri zaustavljen šverc, a operativne procjene pokazuju da bi novom odlukom Vlade, mogao u potpunosti da se osujeti ovaj kanal za šverc duvanskih proizvoda.

Službenici policije, sredinom juna 2021. godine, počeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju dvadesetak kompanija, koje uvoze i skladište duvanske proizvode u depoima Slobodne zone.

Krajem jula, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar, a vicepremijer Dritan Abazović tada je saopštio “da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama, koje su decenijama organizovale šverc preko crnogorske luke”.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

Ljetošnjom odlukom Vlade zabranjeno je novo skladištenje duvanskih proizvoda u lagerima Luke Bar, a tada je usvojeno i da se vlasnicima firmi, koji imaju cigarete, više ne produžavaju ugovori o čuvanju milionski vrijednih tovara cigareta u lučkoj Slobodnoj zoni.

Procjene policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, na osnovu ljetošnjeg popisa, su da se u magacinima Luke Bar trenutno nalaze paketi cigareta vrijedni oko 60 miliona eura, a tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom.

Te cigarete u barskoj luci su lagerovane prije Vladine odluke o zabrani skladištenja, a procjene su da mnogim paketima uskoro i ističe rok.

Nakon zabrane skladištenja cigareta, ljetos su evidentirana i dva nestanka paketa cigareta iz magacina, zbog čega su protiv nekoliko osoba pokrenuti krivični postupci, zbog sumnje da su oštetili državnu kasu za nekoliko miliona neplaćenih dažbina.

Zbog namjere Vlade da se nakon nekoliko decenija obračuna sa švercom cigareta preko Luke Bar, bivši v.d. direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, ljetos je i smijenio šefove carinarnica u Baru i Podgorici kako bi pojačao kontrolu.

Petričević i Damjanović
Petričević i Damjanovićfoto: TV Vijesti

Damjanović je odlukom Vlade razriješen dužnosti, polovinom oktobra, a na njegovo mjesto je postavljena Milena Petričević.

U dokumentu Globalne inicijative “Žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu” navodi se da je Luka Bar - poznata kao žarište šverca cigareta.

Prema tom dokumentu, inostrane marke, navodno, stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz Bara i brodovima šalju ka drugim zemljama...

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, nakon odluke Vlade o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar, saopštila je da će sprečavanje krijumčarenja cigareta preko crnogorske luke “sačuvati novac poreskih obveznika kako u Velikoj Britaniji, tako i u Crnoj Gori”.

60

miliona eura vrijednost je cigareta koje se trenutno nalaze u magacinima u Slobodnoj zoni Luke Bar, procjene su Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a na osnovu ljetošnjeg popisa... Tovari duvanskih proizvoda sumnjivih firmi mjesecima se čuvaju pod budnom pažnjom.

Cjelodnevni nadzor robe i osoba

Uprava prihoda i carina Crne Gore uvela je dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i licima u Slobodnoj zoni Luka Bar.

To navode u jučerašnjem saopštenju, konstatujući carinski nadzor predstavlja jednu od značajnijih mjera koju sprovodi carinski organ Uprave.

Pojačane kontrole: Slobodna zona Luke Bar
Pojačane kontrole: Slobodna zona Luke Barfoto: Uprava prihoda i carina

”U funkciji suzbijanja sive ekonomije i svih oblika krijumčarenja akciznih roba koji, kako se procjenjuje, godišnje umanjuju budžetski prihod za oko jednu trećinu, Uprava prihoda i carina dosljednim sprovođenjem svojih primarnih funkcija štiti državu od ilegalnog unošenja i iznošenja robe i prekograničnog kriminala”.

Dodaju da je Uprava već preduzela niz aktivnosti u funkciji pojačanog carinskog nadzora i evidencije izlaska i ulaska robe iz skladišta u Slobodnoj zoni “Luka Bar”, a gdje se pretežno skladište duvanski proizvodi.