Suđenje zbog prebijanja Sadikovića: Očevidac pesničenja promijenio iskaz na sudu

Prema optužnom predlogu, Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21) su 20. marta, tokom patriotskog skupa, psovali, a potom tukli Sadikovića, kojeg su prethodno oborili na zemlju

25993 pregleda 27 komentar(a)
Nakon suđenja u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Nakon suđenja u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Radomir Dajević, očevidac pesničenja i udaranja nogama Seada Sadikovića iz istrage, danas je to porekao, tvrdeći da je samo vidio “da neko nogama gura oborenog novinara”.

To je izjavio u bjelopoljskom Osnovnom sudu, pred kojim njegovi sugrađani Edin Dizdarević (18) i Nermin Omerović (21) odgovaraju zbog krivičnog djela - nasilničko ponašanje.

Prema optužnom predlogu, oni su 20. marta, tokom patriotskog skupa, psovali, a potom tukli Sadikovića, kojeg su prethodno oborili na zemlju.

Dajević je ispričao da je vidio kada je na Sadikovića, koji je prešao ulicu kod Opštine, vozač “audija” trznuo volanom kao da se šali, nakon čega su se čule psovke sa svih strana, a novinar potrčao za vozilom.

”Čuo sam riječi: ‘Ubiše čovjeka, pobiše se’, pritrčao sam i vidio Sadikovića kako leži, dvoje - troje lica iznad njega od kojih ga je jedno nogom gurnulo par puta. Vidio sam jedno lice - glumca (Predraga Vukojevića), koji je pokušavao da zaštiti Sadikovića”, kazao je Dajević.

Rekao je da nije vidio da li je i ko udarao Sadikovića, ali da je vidio da leži i da u rukama drži zastavu.

Ispričao je da su potom neki od momaka, koji su bili oko novinara, ušli u vozilo koje se tu nalazilo, a koje je bilo dio patriotske kolone.

Dajević je ispričao da je čuo obostrane psovke i Sadikovića i muškaraca iz “patriotske kolone”.

”Psovke sam čuo od Seja upućene njima i od osoba koje su se nalazile u autu njemu i odatle je sve počelo”, kazao je on.

Ista osoba, međutim, u istrazi je kazala da je “čuo da neko iz tog vozila psuje majku Sadikoviću”, dok je danas kazao da je to “pretpostavljao” a ne čuo...

U istrazi je, takođe, kazao da je vidio da je Sadikovića napalo 4-5 osoba, a danas da su to učinila dva - tri lica. Objasnio je da u drugoj izjavi “u osobe oko Sadikovića nije računao sebe i Vukojevića”.

Na pitanje da objasni razlike u istrazi, kada je tvrdio da je vidio da je jedno lice dva puta udarilo pesnicama Sadikovića, i par udaraca nogom, Dajević je to opet objasnio pretpostavkama.

”Pretpostavljao sam da ga je neko udarao, jer ne bi bez neke bio dolje”, kazao je Dajević, ostajući pri današnjem iskazu.

Punomoćnik oštećenog, advokat Dalibor Kavarić prigovorio je iskazu tog svjedoka, ocjenjujući da je bio subjektivan, umanjujući težinu radnji okrivljenih: “Što predstavlja pomoć okrivljenima i olakšavanje položaja okrivljenim u postupku”.

Radnik obezbjeđenja u Opštini Husein Crnovršanin saopštio je da je vidio kako je 5-6 lica napalo Sadikovića, koji je pao, a čuo je i da ga psuju, ali zbog udaljenosti nikog nije prepoznao.

Rekao je da je primijetio da su neki od njih ušli u vozilo iz kojeg su prethodno izašli.

Bojana Šaponjić je kazala da je vidjela da je Sadiković potrčao za nekim vozilom nakon što ga je neko opsovao:

”Moja pretpostavka je bila da je to što je neko iz vozila rekao Sadikoviću: ‘J…. ti majku’, bio razlog što je novinar potrčao za njima. To je ono što zaista mislim da je tako bilo”, kazala je Šaponjić, na čemu su joj prigovorili advokati optuženih Mihailo Volkov i Luka Brajković, da svjedok ne treba da se bavi pretpstavkama nego činjenicama.

Omerović i Dizdarević negirali su da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Sadiković je tvdio da iza napada na njega stoji organizovana, kriminalna, politička grupa.

Komentarišući “pojačanje” odbrani optuženih u vidu prisustva advokata iz Podgorice Mihaila Volkova, Sadiković je kazao da je time Demokratska partija socijalista podigla ulog u ovom slučaju na veći stepen, plašeći se i štiteći sebe...

”Nadam se da će uključivanjem trećeg advokata ubrzo biti proširenja optužnica na bar još jednog napadača ili nalogodavca, koji još uvijek nije otkriven”, kazao je Sadiković za “Vijesti”.

Suđenje se nastavlja 4. februara.

Politika, nalaz i “mirni skup”

Sadiković je cijelo vrijeme suđenja potencirao političku pozadinu napada na njega, dok je advokat Volkov istakao da novinar želi da inkriminiše mirni patriotski skup u Bijelom Polju.

Na sljedećem, najavljeno je, ročištu o povredama Sadikovića će se izjasniti vještak sudske medicine dr Nemanja Radojević.

Odbrana optuženih prigovorila je medicinskom nalazu sačinjenom u bjelopoljskoj Bolnici, tvrdeći da isti nije validan, jer ga je sačinio dr Davor Bulatović, koji je sa Sadikovićem povezan preko rodbinskih veza.

Sadiković je kazao da je dr Bulatović preko svoje majke rođak sa njegovom suprugom, ali da su ga pored njega, pregledali još dvoje ljekara.

Bonus video: