Za javno žigosanje dosta 300 eura

Pravosnažna presuda o naknadi za duševne bolove pojedinaca čije ime je javno objavljeno na spisku osoba koje su stavljene u samoizolaciju

38467 pregleda 16 komentar(a)
Detalj iz Podgorice tokom lokdauna, Foto: SAVO PRELEVIC
Detalj iz Podgorice tokom lokdauna, Foto: SAVO PRELEVIC

Podgorički Viši sud ocijenio je da je 300 eura dovoljna naknada za duševne bolove pojedinaca, čije ime je javno objavljeno na spisku osoba koje su stavljene u samoizolaciju, na početku epidemije koronavirusa.

Tom, pravosnažnom presudom, promijenjena je odluka sudija iz Osnovnog suda, koji su u prvom presuđenom slučaju ocijenili da tužilji treba isplatiti 500 eura.

Viši sud je, kao neosnovanu, odbio žalbu tužilje, njene zastupnice i umješača na strani tužilje, kojom je traženo da se poveća iznos koji je država dužna da plati.

”Odbijaju se žalbe tužilje i umješača na strani tužilje...kao neosnovane i presuda Osnovnog suda u Podgorici od 30. septembra 2021. godini potvrđuje se u odbijajućem dijelu izreke... Djelimično se usvaja tužbeni zahtjev, pa se obavezuje tužena da tužilji, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti - prava na zaštitu privatnog života nastale objavljivanjem podataka o stavljanju u samoizolaciju, isplati ukupan iznosod 300 eura, sa zakonskom zateznom kamatom na navedeni iznos, počev od 30. septembra 2021. godine kao dana presuđenja, pa do konačne isplate”, piše u presudi.

Pravni zastupnik većeg broja građana u sporovima koji su tužili državu po tom osnovu, advokat Dalibor Kavarić, kazao je Vijestima da je prva pravosnažna odluka donijeta u predmetu građanke u kom je njena zastupnica njegova koleginica, advokatica Makedonka Kasalica.

U tom postupku Viši sud u Podgorici konačno presudio na iznos naknade od 300 eura.

”Smatram da je navedeni iznos u potpunosti neadekvatan i da Viši sud nije pravilno cijenio težinu duševnog bola koji su građani pretrpjeli u konkretnim slučajevima, a povodom nezakonitog objavljivanja njihovih imena, odnosno privatnih podataka o ličnosti. Međutim, pravosnažna presuda se mora poštovati i ona će biti osnov za poravnanje u svim ostalim, pa i slučajevima koji su pokrenuli i moji vlastodavci a, u kojima su građani tužili državu za povredu privatnosti”, kazao je advokat Kavarić.

8.221 rješenje o samoizolaciji i 1.795 rješenja o stavljanju lica u karantin izdale su nadležne službe od 15. marta do 24. aprila 2020. godine. To je ukupno 10.016 osoba

Objasnio je i da će, u slučaju da građani ne prihvate tu visinu obeštećenja, oni imati mogućnost da nastave sudski postupak u cilju dokazivanja većeg iznosa.

”Ipak, imajući u vidu pomenutu presudu Višeg suda, malo je izvjesno očekivati da će druge sudije i drugi sudovi, u istim slučajevima, određivati drugačiji, već ili manji iznos, od već dosuđenog, koji će iznos naknade u narednim postupcima predstavljati sudsku praksu”.

Kavarić objašnjava da je za očekivati da ova presuda bude reper za ubuduće, uprkos činjenici da sudska praksa u našem pravnom sistemu nije izvor prava, i sudovi nisu usko vezani za nju, kao u anglosaksonskom pravu, u kom presuđena stvar ima karakter precedenta.

”Uprkos tome, odeljenje za usklađivanje sudske prakse Vrhovnog suda, nastoji da odluke suda po istom pitanju budu usklađene i u pogledu visine i u pogledu osnovanosti tužbenog zahtjeva”, rekao je on.

”Svakako, vjerujem da će i ovaj iznos djelovati pozitivno na Vladu da u drugim slučajevima ne zloupotrijebi podatke građana koji su joj kao državnom organu povjereni, a što je svakako jedan od osnovnih ciljeva ovakvih tužbi, kao vidova pravne zaštite”.

Nakon pravosnažnosti presude, jasno je da će građani skupo platiti kontroverznu odluku Nacionalnog koordinacionog tijela iz marta 2020. godine o objavljivanju spiska osoba u samoizolaciji.

Ustavni sud još je u junu konstatovao da ta odluka nije u skladu sa najvišim pravnim aktom, nakon čega su pokrenute brojne tužbe zbog povrede prava na privatnost.

Mediji su ranije objavili podatke nadležnih službi - da je od 15. marta do 24. aprila 2020. godine, izdato 8.221 rješenja o samoizolaciji i 1.795 rješenja o stavljanju lica u karantin. To je ukupno 10.016 osoba.

Advokat Kavarić je ranije, nakon prvostepene odluke u predmetu po tužbi J. L. objasnio da je u pitanju šteta koju je nezakonitim radnjama i stigmatizacijom građana napravila prethodna Vlada.

Zbog toga što su pojedini građani kršili samoizolaciju, Vlada je 21. marta 2020. godine objavila spisak svih u samoizolaciji, pa i većine koja je poštovala tu mjeru.

Uz to su poručili i da svaki građanin treba da zna ko ga od komšija i sugrađana nedisciplinom dovodi u opasnost. Spiskovi su sadržali ime i prezime osobe u samoizolaciji, kao i adresu stanovanja. Iako su kasnije povučeni sa sajta Vlade, ti podaci su dugo stajali ili i dalje stoje na mnogim portalima u zemlji i regionu.

Par mjeseci je bila aktivna i aplikacija koja je pokazivala koliko su fizički udaljene od vas osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Tadašnji premijer Duško Marković poručivao je da razumije razloge za kritiku, ali i tvrdio da je zdravlje građana preče od ljudskih prava.

Nevladine organizacije među kojima je i Građanska alijanska upozoravale su svojevremeno da bi neko zbog objavljivanja spisaka trebalo da podnese ostavku, međutim, to se nije dogodilo.

Bonus video: