Suđenje za obračun u kafeu "Park" u Beranama: Optuženi tvrde da su djelovali u samoodbrani

Državni tužilac Vladan Đalović, u završnim riječima je kazao da je optužnica dokazana svim izvedenim dokazima i da je neprihvatljiva odbrana optuženih da su djelovali u nužnoj samoodbrani

8297 pregleda 1 komentar(a)
Barjaktarovića dovode na suđenje (arhiva) -, Foto: Jadranka Ćetković
Barjaktarovića dovode na suđenje (arhiva) -, Foto: Jadranka Ćetković

Presuda Berancima Dejanu Barjaktaroviću i Marku Joksimoviću, zbog obračuna nožem, odnosno pištoljem, u bjelopoljskom VIšem sudu će biti izrečena 27. januara.

Državni tužilac Vladan Đalović, u završnim riječima je kazao da je optužnica dokazana svim izvedenim dokazima i da je neprihvatljiva odbrana optuženih da su djelovali u nužnoj samoodbrani.

Konstatovao je da je da se u prezentovanom video-zapisu jasno vidi da je ponašanje Barjaktarovića, koji je prišao stolu za kojim je sjedio Joksimović, bilo nedobronamjerno i neprijateljsko...

”Vidi se kako je Joksimovića udario dozerom od šećera u glavu, potom se međusobno udaraju, Barjaktarović više puta zadaje uradce Joksimoviću. Dalje, dok se nalaze u klinču, Joksimović zamahuje nekim predmetom i udara Barjaktarovića, koji se potom hvata za desni bok i vadi predmet nalik na pištolj, koji okreće prema Joksimoviću, koji nakon toga pada”, kazao je tužilac.

On je istakao da je medicinskim vještačenjem utvrđeno da je Barjaktarović zadobio laku tjelesnu povredu u slabinskom dijelu leđa i tešku tjelesnu povredu u vidu rascjepa tetive na ruci, dok je Joksimović od projektila zadobio “osobito tešku tjelesnu povredu, odnosno povredu opasnu po život”, te da je trasološkim vještačenjem utvrđeno da je pucano na razdaljini od 40 centimetara.

Branilac Barjaktarovića, advokat Drago Konatar, kazao je da je optuženi djelovao u nužnoj samoodbrani. Istakao je da Barjaktarović nije koristio sredstvo kojim se može ugroziti život sve do momenta kada je njegov život bio ugrožen djelovanjem nožem, od čega je zadobio teške tjelesne povrede.

Barjaktarović je kazao da nije istina da je Joskimoviću nudio da za njega prodaje drogu, što je ovaj naveo kao razlog svađe i sukoba i da nije tačno da je Joksimovića nazivao špijunom.

”A da Marko i njegov brat Radovan to rade dokaz je i to što je ovih dana njegov brat osuđen zbog tih djela. To što on radi bio je razlog da želim samo da ga odstranim iz lokala”, kazao je Barjaktarović.

Osvrćući se na utvrđivanje elementa nužne samodobrane, on se pitao koja je to količina uboda nožem koje je trebalo da primi da bi mogao da se brani.

”Ni u jednom trenutku nisam imao zlu namjeru, sve dok mi se nije obratio perfidno, gdje sam reagovao. Takav mi je temperament. Nisam šenlučio niti prijetio pištoljem, kako je to on tvrdio, sve dok me nije ranio, i moje djelovanje je bilo u nužnoj samoodbrani”, kazao je Barjaktarović, navodeći da je lošeg imovnog stanja, otac troje djece, da ima bolesnu majku.

Joskimovićev branilac, advokat Vidomir Bošković je podsjetio da je Joksimović zadobio povredu ustrelinu, opasnu po život, kao i nagnječenje iznad lijeve obrve usljed udarca dozerom.

Bonus video: