Okrivljeni Delić: Marić je odveo Ljiljanu da joj pokaže zalazak sunca, pa je usmrtio udarcima kamenom u glavu

Okrivljeni Zoran Marić je danas detaljno ispričao kako se upoznao sa Ljiljanom Simić, da ga je ona pozvala telefonom da joj treba pomoć kao obezbjeđenje jer ima problem sa izvjesnim čovjekom Dragan iz Zete, koji je bivši policajac

17066 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

"Krivo mi je što je Ljiljana Simić mrtva i što kao građanin nijesam prijavio njenu smrt. Sve što sam izjavio kod višeg državnog tužioca u Podgorici je istina i ništa nijesam rekao pod uticajem policijskih inspektora”, izjavio je danas u Višem sudu u Podgorici na početku suđenja okrivljeni Radomir Delić, koji je zajedno sa Zoranom Marićem, optužen za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić na podmukao način i iz koristoljublja.

On je potom, pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš, dao odbranu i ispričao.

"Sada se sjećam ponešto od tog događaja. Ja sam znao da su njih dvoje u nekoj vezi. Bili su ljubavnici. Kada smo došli do tog mjesta gdje sve sve desilo, Marić mi je rekao da čekam na makadamskom putu i da pazim da neko ne naiđe. Nijesam htio da čekam, i da im smetam pa sam krenuo da se vratim nazad u auto. Nijesam znao da će Zoran da ubije Ljiljanu. Kada se vratio, pitao sam ga šta se desilo. Rekao je da šutim i da ja ništa ne progovaram ništa: "Šuti, da ne bi završio kao Ljiljana", rekao mi je Zoran. Bio sam izbezumljen i u šoku”, kazao je u odbrani Delić.

Na suđenju je zatim pročitana njegova izjava koju je dao kod tužioca u septembru 2020.

"Tog 3. septembra 2020. godine, Marić je sa džipom “nisan” vlasništvo Ljiljane Simić, kanadskih registarskih tablica došao za mene, a zatim smo pošli u Kotor do ispred stana zgrade u kojem je ona živjela. Bilo je popodne oko 17-18 časova. Ona je izašla iz stana i ušla u džip. Marić je kazao da će da je odvede da vidi zalazak sunca…Uputio se usponom putem ka mjestu Mokrine prema Trebinju. Potom je skrenuo na uži asfaltni put, a zatim skrenuo na makadamski put. Kada se zaustavio, rekao je da će da joj pokaže zalazak sunca. Bilo je već 19,30 časova. Nas troje smo potom išli pješice preko neke livade. Potom mi je rekao da ostanem na tom mjestu, I da gledam da neko ne naiđe, a oni su se udaljili. Nijesam čuo šta pričaju osim kada joj je Zoran rekao “k…o, dr..o”, a zatim je i na njemu nešto rekla i počela da plače. Već je bio mrak. On je uzeo nešto sa zemlje i udario je u glavu. Ona je zajaukala i pala na zemlju. Potom je udario još pet-šest puta u glavu. Vjerovatno je to bio kamen. “Što to uradi”, pitao sam ga. Rekao je: “šuti da i ti ne prođeš kao ona”, a zatim dodao “ulazi u auto da te ne zgazim”. Osjećam se krivim što sam bio sa Marićem. Obećao mi je 4-.5.000 eura da ćutim i da ga ne prijavljujem. Bilo me je strah”, izjavio je Delić u istrazi.

Danas je kazao da nije dobio nikakav novac jer ga to nije interesovalo, te da mu je Marić prijetio u istražnom zatvoru.

Okrivljeni Zoran Marić je danas detaljno ispričao kako se upoznao sa Ljiljanom Simić, da ga je ona pozvala telefonom da joj treba pomoć kao obezbjeđenje jer ima problem sa izvjesnim čovjekom Dragan iz Zete, koji je bivši policajac.

On je to odbio, rekavši joj da je porodičan čovjek, koji je bavi građevinom, pa je predložio da je Delić prati i obezbjeđuje. Dodao je da su njih dvoje možda bili u vezi. Naveo je da je za iznos od 40 eura, imao obavezu da prespava u njenom stanu a zatim bi ujutro odlazio.

U odbrani je kazao da se sa Ljiljanom dogovorio u vezi renoviranja njenog stana u Kotoru, te da će mu ona kao avans dati njen džip “nisan”, da bi u čitav posao rekonstrukcije stana otpočeo u novembru 2020., nakon što se ona vrati iz Kanade, gdje je planirala da otputuje 04. septembra.

Osvrćući se na dan kada je ubijena, Marić je naveo da je 03. 09., Ljiljana predložila da pođu na Orjen jer je željela da pogleda okolinu… Zbog udesa koji je njegov sin imao sa džipom “ nisan infiniti” kod tunela na putu od Zelenike ka Meljinama, on je odustao od tog putovanja, već je ostao sa sinom, a da su Ljiljana i Delić zajedno pošli na Orjen… Narednog jutra je pozvao Delića, kako je tvrdio Marić, pitajući ga kako je bilo. Ovaj mu je rekao da je sve bilo u redu i da je Ljiljanu ispratio.

Okrivljeni Marić je odgovarao na brojna pitanja suda, državne tužiteljke Danke Ivanović – Đerić, te punomoćnika porodice Simić, advokata Danila Mićovića.

Okrivelji Delić je sudu kazao da ništa od ovoga što je Marić u odbrani izjavio nije tačno. Okrivljeni Marić je naveo da je Deliću neko nešto obećao za uzvrat da bi ga okrivio.

Optužnicom je predstavljeno da su 03. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić. Oni su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena.

Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila. Nakon čega su se obojica okrivljenih i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Nakon čega je na makadamskom putu zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt. Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: