Peruničiću će suditi i za „slušanje” Katnića

Doskorašnji šef tajne službe tereti se za zloupotrebu službenog položaja

23068 pregleda 4 komentar(a)
Šef SDT-a Katnić i Peruničić, Foto: Filip Roganovic
Šef SDT-a Katnić i Peruničić, Foto: Filip Roganovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uskoro će podići optužni predlog protiv bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića, zbog postavljanja prislušnog uređaja u kabinet glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

To je Vijestima potvrđeno iz SDT-a i saopšteno da će taj akt ubrzo biti dostavljen Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici.

Doskorašnji šef tajne službe tereti se za zloupotrebu službenog položaja.

SDT je 19. oktobra formiralo predmet, utvrđujući kako je i kad postavljen prislušni uređaj u kabinetu Katnića i ko je naredio tu akciju u vrijeme dok je Agencijom rukovodio Peruničić.

Dva dana nakon otvaranja izviđaja, Peruničić je uhapšen, a nakon saslušanja i pušten da se brani sa slobode.

”Prilikom iznošenja odbrane, osumnjičeni se izjasnio na sve navode iz krivične prijave i odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, pa je nakon saslušanja ocijenjeno da nema zakonskih osnova za zadržavanje lica”, saopštilo je tada SDT.

Tokom rada skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu u “gluvoj sobi” podijeljeni su operativni podaci da je “bubica” u Katnićevom kabinetu postavljena dok su obavljane određene popravke...

Izvori “Vijesti” sa tajne sjednice saopštio je da je operativac tajne službe, koji je postavio uređaj u Katnićev kabinet, navodno, kazao je da je to učinio po naređenju nadređenih i da tada nije znao da je “u pitanju nezakonita aktivnost”.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, ranije je saopštio da se u ANB-u ne nalazi prostorija iz koje se prisluškivao Katnićev kabinet.

”Dobili smo podatke gdje je završavao taj materijal, dobili smo podatke iz koje prostorije je bilo to prisluškivanje. Jedino vam mogu reći da to nije rađeno u ANB”, kazao je Knežević.

Predsjednik matičnog Odbora saopštio je i da sumnja da Katnić, načinom na koji je formirao predmet protiv Peruničića, pokušava da zaštiti bivšeg premijera Duška Markovića i predsjednika države Mila Đukanovića, odnosno, da mu je cilje da “sve svede na priču o zloupotrebi položaja”.

Knežević je podijelio i sumnje da su transkripti iz Katnićeve kancelarije završavali kod kriminalaca i nekih funkcionera.

Peruničiću i bivšem agentu ANB-a Srđi Pavićeviću sudi se u drugom postupku, zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba. Taj proces u Višem sudu zatvoren je za javnost.

Bonus video: