Svi će pod mač

Salić oblačio vojnu uniformu da lakše izbjegne policijske kontrole, ali i da ostvari komunikaciju sa Katnićem. Kriminalnu grupu, blisku škaljarskom klanu, planirao da naoruža novim heklerima po povratku iz vojne misije u Letoniji. "Za pola godine njega više nema, možda i prije... Odraćemo ga k’o vola", navode članovi krimi grupe o glavnom specijalnom tužiocu

88519 pregleda 105 reakcija 58 komentar(a)
Na meti klana: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC
Na meti klana: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC

Svi će pod mač i katana će raditi svima po mozgu, napisao je Emil Tuzović u komunikaciji sa Albinom Salićem, dok su dogovarali više likvidacija među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

To piše u dokumentima Specijalnog državnog tužilaštva, u koje su Vijesti imale uvid, a u sklopu predmeta formiranog protiv više osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koju su navodno formirali Tuzović i Stefan Đukić (Mandić).

Salić je u vrijeme hapšenja bio aktivni pripadnik Vojske Crne Gore, što je, piše u spisima, koristio da uhodi Katnića, približi mu se i razgovara sa njim kako bi šefu klana prenio što više detalja.

Prema dokumentima tužioca, vojnu unifrmu oblačio je i kada ga Tuzović pošalje na zadatak - da lakše izbjegne policijske kontrole dok nabavlja eksploziv, oružje, ukradena vozila za bijeg, a gađanje je vježbao kako bi kasnije obučavao druge pripadnike klana.

Planirao je i da tu kriminalnu grupu, blisku škaljarskom klanu, naoruža novim heklerima po povratku iz vojne misije u Letoniji, a špijao im je i borbeno stanje crnogorske Vojske.

”Prikupljeni podaci ukazuju na osnovanu sumnju da je okrivljeni Salić Albin obavještavao okrivljenog Tuzović Emila, kao organizatora kriminalne organizacije, da je 25. septembra 2020. godine bio radno angažovan na teritoriji Cetinja, u blizini kuće koja je u vlasništvu glavnog specijalnog tužioca Katnić Milivoja. Salić tom prilikom obavještava okrivljenog Tuzovića da je imao direktnu komunikaciju sa navedenim tužiocem i pritom je naveo da je uz tužioca uvijek prisutno njegovo lično obezbjeđenje”, piše u spisima predmeta.

Pojašnjava se i da je Tuzović u daljoj komunikaciji sa Salićem iznio svoj plan za ubistvo Katnića, ali i niz uvreda.

Tuzović nakon hapšenja u Ukrajini
Tuzović nakon hapšenja u Ukrajinifoto: Detective-info.com.ua

”To je sme*e staro, sad će on u zatvor. Diću ga za pola godine, nema više njega, možda i prije, Je*em li mu sve. Odraćemo ga k’o vola, po***am mu se u usta, ba**gi toj. Sad ću im svima naplatiti ovu muku kad ostanu bez funkcija. Ma svi pod mač, more, katana po mozgu svima sad”, napisao je Emil Tuzović preko kriptovane SKY ECC aplikacije tada vojniku crnogorske Vojske Saliću.

”Sa tim se osumnjičeni Salić saglasio, navodeći: ‘Svi će oni doći, polako’”.

Tužioci u dokumentima tvrde i da je Salić obavještavao Tuzovića da se nalazi na vojnoj obuci i prenosio mu koje naoružanje Vojska Crne Gore ima u svom vlasništvu:

”Pritom navodeći da je navedenog dana vježbao gađanje iz puške marke ‘hekler i koch’ model G36. Iz daljih komunikacija proizlazi da je okrivljeni Albin Saklić prihvatio nalog okrivljenog Tuzović Emila da vježba gađanje iz snajpera, kako bi nakon toga obučavao druge pripadnike kriminalne organizacije”, zaključuju tužioci na osnovu pribavljene prepiske.

Podaci koje su tužioci pribavili ukazuju da je Salić prihvatio nalog Tuzovića da naoruža klan “novim heklerima”.

”Te je saopštio kriminalni plan na koji način će nabaviti traženo oružje. Kojom prilikom je u bitnome naveo da će oružje nabaviti tokom angažovanja u mirovnoj misiji u Letoniji u 2021. godini, te da će oružje prilikom transporta iz Letonije u Crnu Goru rasklopiti u više djelova i sakriti, uz pojašnjenje da vojni transport u okolnostima odlaska i povratka sa mirovne misije ne podliježe pregledu robe i da takva roba neće biti podvrgnuta kontrolama skenera”.

Krao oružje VCG

Tužioci su došli do dokaza da je Salić za potrebe izvršenja krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, ukrao osam detonatorskih kapisli i eksploziva u količini od 10 do 15 kilograma, koji su vlasništvo Vojske Crne Gore:

”Te da će detonatorske kapisle i eksploziv prenijeti u svom rancu i po nalogu okrivljenog Tuzović Emila predati drugom pripadniku kriminalne organizacije po nadimku Banjo. Da bi iz daljih komunikacija se zaključilo da je navedena eksplozivna sredstva isti prisvojio i po nalogu Tuzović Emila stupio u komunikaciju sa Boljević Dušanom radi predaje istih”.

Pojašnjeno je i da je prenosio i skrivao i plastični eksploziv...

Prema tvrdnjama SDT-a, Emil Tuzović i Đukić su, sa još jednom osobom čiji identitet istražiteljima za sada nije poznat, formirali kriminalnu grupu koja je planirala likvidacije specijalnih tužilaca Katnića i Saše Čađenovića, policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokića, ali i više građana koji su im se našli na meti. Na teret im se stavlja i da su pripremali napad na sutkinju podgoričkog Višeg suda Biljanu Uskoković.

Đukić
Đukićfoto: Detective-info.com.ua

Iz SDT-a je još ranije saopšteno da Stefana Mićića, Aleksandra Raičevića, Milana Brajovića, Zorana Perovića, Dušana Boljevića, Dušana Dudića, Nina Koraća, Albina Salića, Bojana Lopičića i Branka Pejovića sumnjiče da su članovi kriminalne grupe koju su iz ukrajinskog zatvora formirali Đukić i Emil Tuzović.

Članovima te kriminalne organizacije, koju istražitelji dovode u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom, SDT označava i nedavno uhapšene Harisa Tuzovića, Jovana Mrvaljevića i Gorana Milašinovića.

Osim Perovića i Pejovića koji su u bjekstvu, ostali osumnjičeni su uhapšeni.

Organizatori te kriminalne grupe - Đukić i Emil Tuzović, uhapšeni su u Ukrajini zbog pokušaja ubistva jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

Uniformom protiv prepreka

Crnogorskog vojnika, koji je navodno radio i za klan, Tuzović je u priodu kada su na snazi bile mjere zabrane međugradskog saobraćaja, zadužio da iz Tivta doveze ukradeni skuter za vodu - da bi lakše prošao policijske punktove, obukao je vojnu uniformu, objašnjeno je u spisima.

Tužioci navode da je Salić prihvatio da od osobe čiji nadimak je Banjo, u Podgorici preuzme “pasat”, ode u Bar da preuzme prikolicu za vozilo, a potom se odveze u Tivat za skuter.

”Gdje će sa drugim pripadnikom kriminalne organizacije na prikolici utovariti skuter za vodu i isti transportovati do mora, što je Salić i prihvatio. Prihvatio je i da, imajući u vidu da je navedeni transport bilo planirano obaviti u nedjelju, kada je na snazi bila zabrana međugradskog saobraćaja, u cilju nesmetanog kretanja prilikom navedenog transporta, bude odjeven u svoju vojnu uniformu”, piše u spisima SDT-a.

Objašnjeno je i da je Salić u februaru 2021. godine, po nalogu Tuzovića, u Virpazaru od NN osobe preuzeo motocikl, eksplozivnu napravu i puške, koje je kombijem odvezao u štek stan na Marezi, a šefu krimi grupe je slao fotografije da je obavio posao.

Po nalogu šefa kriminalne grupe, nezakonito je sa Kosova u Crnu Goru unio oko 20.000 eura, koje su korišćene za klan.

”Osumnjičeni Salić je primopredaju novca na graničnom prelazu obavio na način što je graničnoj policiji najavio da treba da preuzme papire za kamion, a zatim je od NN pripadnika kriminalne organizacije kod kojih se nalazio novac tražio da novac sakriju među papirima kako bi se primopredaja nesmetano obavila”, piše u spisima.

Klanu odavao vojne tajne?

Specijalni tužioci sumnjiče Salića da je članovima kriminalne grupe odavao informacije o broju i karakteristikama borbenih vozila koja posjeduje Vojska Crne Gore, naoružanju kojim su opremljeni...

”Pojašnjavajući da se radi o novim, blindiranim vozilima, koja su otporna na borbena dejstva ručnog raketnog bacača do 20 mm, da je država Crna Gora kupila ukupno 65 komada takvih borbenih vozila, te da je već dopremljen kontingent od 30 vozila, a da će ostatak biti dopremljen do marta”, piše u spisima.

Članovima klana odavao je i vojne tajne o tome kako VCG naoružava ta vozila:

”Na način što na gornjem dijelu vozila postavlja Browing kalibra 12,7 mm kojim se upravlja pomoću džojstika i displeja i može izabrati rafalni i pojedinačni način paljbe”...

Bonus video: