SDT pozvalo Glendžu da ispriča kako se kralo u Parking servisu

Poznatog budvanskog zviždača i nekadašnjeg šefa javnih garaža, SDT pozvalo da da podatke o brojnim milionskim malverzacijama

20238 pregleda 62 reakcija 13 komentar(a)
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović
Radomir Glendža, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo pozvalo je Radomira Glendžu, poznatog budvanskog zviždača, nekadašnjeg šefa javnih garaža u opštinskom preduzeću “Parking servis” da, kao podnosilac krivičnih prijava, ispriča o brojnim milionskim malverzacijama, na koje je u proteklih deset godina ukazivao da su se radile za vrijeme bivšeg rukovodstva u tom opštinskom preduzeću.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

U maju 2019. po nalogu Specijalnog tužilaštva, pripadnici Specijalnog tima uhapsili su Dragana Liješevića, bivšeg direktora budvanskog opštinskog preduzeća “Parking servis”.

Glendža je još 2012. protiv Liješevića, a potom i opštinskog rukovodstva podnosio krivične prijave, kako zbog poslovanja same firme i uočenih mahinacija, tako i zbog gradnje javne garaže u Rafailovićima.

U julu 2017. opštinska Kancelarija za antikorupciju, nakon što je upravljanje preduzećem preuzeo novi menadžment, podnijela je takođe krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Liješevića.

Garaža u Rafailovićima
Garaža u Rafailovićimafoto: Vuk Lajović

Tokom avgusta te godine, inspektori Specijalnog policijskog tima bili su u “Parking servisu” i uzeli dokumentaciju. U julu 2018. Poreska inspekcija je izvršila kontrolu poslovanja za proteklih pet godina i ustanovila sve zloupotrebe bivšeg direktora u vezi sa trošenjem novca, a koji nije pravdan fiskalnim računima.

Glendžine višegodišnje optužbe praktično su potvrđene nakon što je smijenjeno bivše rukovodstvo “Parking servisa”, padom Demokratske partije socijalista na izborima 2016. I postavljanjem novog rukovodećeg tima. Tada je medijima objelodanjeno da su novu upravu “Parking servisa” dočekali veliki problemi - blokiran račun preduzeća i dugovanje od 650.000 eura.

Angažovan je revizor koji je uradio izvještaj na osnovu koga je i podnesena krivična prijava. Tada su taksativno navedene brojne malverzacije od službenih putovanja, do reprezentacija, ali i bahatog načina trošenja novca firme preko biznis kartica.

Revizor je utvrdio i da je direktor od preduzeća pozajmio 43.746 eura, dok je radnicima na ime pozajmica isplaćeno 68.881 eura.

Krivične prijave prvi je podnio Glendža još 2013. i to za slučaj koji još nije tužilaštvo istražilo - gradnje garaže u Rafailovićima, za šta je nenamjenski potrošeno tri i po miliona eura. Prijavljeni su opštinski čelnici, ali i rukovodstvo firme “Parking servis”. Umjesto da se tužilaštvo tada pozabavi ukazanim nepravilnostima, gdje su i kome otišli milioni. Glendža je dobio otkaz, ali i njegova supruga koja je radila u drugoj opštinskoj firmi. Slijedi sudski spor, i sud vraća Glendžu na posao.

Glendža potom, nakon što je utvrdio nepravilnosti u firmi, podnosi SDT krivičnu prijavu protiv Liješevića i članova borda direktora zbog zloupotrebe službene dužnosti.

Tada Glendža dobija kontratužbu, zbog navodne uvrede časti, pa slijedi novi sudski spor, koji on dobija.

Glendža je u više navrata isticao da je zbog njegovih javnih istupa trpjela cijela porodica, da su on, supruga, sin i snaha ostali bez posla, dok su državne institucije, koje je on pozivao da reaguju, a koje su bile dužne da to učine po službenoj dužnosti, ćutale.

Bonus video: