Da li je premijer pokušao da komanduje policijom?

SDT i dalje ispituje slučaj navodnog izdavanja obavezujućeg uputstva ministru unutrašnjih poslova, u noći ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju

40528 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo i dalje ispituje slučaj navodnog izdavanja obavezujućeg uputstva ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, u noći ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

To su Vijestima odgovorili iz SDT-a, na čijem čelu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Nijesu, međutim, saopštili da li su tim povodom saslušali predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, generalnu sekretarku Vlade Žanu Praščević Milačić i Sekulovića.

”Obavještavam Vas da je u navedenom peredmetu izviđaj u toku, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka”, odgovorila je Vijestima portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Sekulović je, prije dva dana na konferenciji za medije, potvrdio da je dao iskaz u tom predmetu - pismom.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, rekao je da je od SDT-a dobio pitanja putem pisma, i da je od njega traženo pisano pojašnjenje.

Kazao je da zbog toga ne smatra povlašćenim, s obzirom da nema status osumnjičenog, niti okrivljenog u tom predmetu, ali i s obzirom na sve što se dešavalo u protekloj godini...

Sekulović je krajem septembra, na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, pred poslanicima rekao da mu je u noći ustoličenja mitropolita Joanikija generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić predala obavezujuće uputstvo, koje nije sačuvao, niti je njegov sadržaj zapamtio.

To je saopštio odgovarajući na pitanje da li mu je neko slao neka obavezujuća upustva, naloge itd...

”U ovom trenutku ne mogu da kažem kako se zvao taj dokument, vrlo moguće baš tako, jer ga nisam sačuvao, ali ta obavezujuća uputstva sa stanovišta pravnog poretka ne znače ama baš ništa. Ona se zasnivaju na uredbi o Vladi. Uredba je uredba, zakon je zakon, uputstvo je uputsvo. Kako god, moramo da se naučimo da jedan ministar unutrašnjih poslova može da bude vrhunski inženjer, vrhunski kuvar, astronaut, automehaničar, ne može operativno da komanduje policiji. Takođe, jedan predsjednik Vlade može da bude nobelovac, iz književnosti da ima Nobelovu nagradu - ne može operativno da komanduje policijom. Ja sam ga, pravo da vam kažem, zaboravio. Ne lažem. Sadržaj uputstva sam zaboravio. Operativna nezavisnost policije je civilizacijsko demokratsko dostignuće. I to moramo da njegujemo i čuvamo”, rekao je on.

Nakon dodatnih pitanja poslanika, objasnio je da mu je taj dokument dala generalna sekretarka Vlade.

Ustvrdio je i da je te noći lanac komandovanja funkcionisao u skladu sa zakonom.

”Kad sam preuzeo ovu funkciju rekao sam jednu stvar - radiću u skladu sa zakonom, u skladu sa određenim principima i od toga neću odstupiti ni milimetar. Moja savjest je mirna. Mogu slobodno svakoga direktno da pogledam u oči, vezano za sve što se dešavalo tih dana”, rekao je on.

”U momnetu kada su postojale operativne informacje, potvrđene iz više izvora, ja sam odlučio da vjerujem menadžmentu Uprave policije i da budem na njihovim pozicijama, da u tom momentu nije vrijeme za akciju, jer dovodimo u pitanje živote žena i djece, koji su između ostalog i izmanipulisani i svjesno stavljani u prve strane barikada... Ne znam kako bi se desilo ustoličenje preko leševa žena i djece?”

”Kada sam čuo dvije procjene bezbjednosti - Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, ja sam rekao da sam stava da su se stekli svi uslovi da se bilo kakvi protest na Cetinju, bilo kakvo okupljanje na Cetinju, ukljućujući i ustoličenje na Cetinju, odloži i držim da svaki ministar unutrašnjih poslova, u toj situaciji bi morao tako da postupi”, kazao je poslanicima.

Ustoličenju su prethodili sastanci u zgradi Vlade, koji su počeli oko 21 čas, nakon što je završen doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

U toku istog dana je eskalirala situacija na Cetinju gdje je, nakon što, kako se činilo, bezazlenog incidenta sa obaranjem ograde na Dvorskom trgu, došlo do kratkog sukoba sa policijom, a potom i blokiranja ulaza u Cetinje od demonstranata koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Jedan od izvora Vijesti tvrdio je da je to bio dio taktičkog postupanja policije.

U zgradi Vlade, sa ciljem rješavanja nastale krize, su se sastali Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cijele noći.

Na prvom u nizu sastanaka te večeri Krivokapić je tražio objašnjenja za dešavanja na Cetinju ranije tog dana - kako se dogodila blokada magistralnog puta, te tražio da se preporuke Vijeća za nacionalnu bezbjednost poštuju, odnosno da se blokirani put oslobodi kako bi se održao vjerski obred.

U tome ga je podržala većina ministara, kao i Abazović.

Sekulović je rekao da je bezbjednosni rizik prevelik, da to pokazuju operativni podaci, a isto je mislio i Brđanin koji je rekao da bi razbijanje barikada skoro sasvim sigurno značilo gubitak života i da bi se sukob pretvorio u obračun mnogo širih razmjera. Argumentacija Brđanina je bila i da se traži da se štićene ličnosti šalju tamo gdje su izložene ogromnom bezbjednosnom riziku, a da bi potpuno drugačijeg stava bio da se od njega traži evakuacija ugroženih.

Bonus video: